Kreativiti anda akan lebih diasah dengan Steller Social Media, Inilah 4 Sebab

Media-Sosial-StellerSetelah dilancarkan pada April 2016 yang lalu, media sosial #media terbaru, Steller, semakin popular. Media sosial yang membawa konsep bercerita dengan menggabungkan teks, foto dan video menjadikan penggunanya selalu dicabar untuk membuat cerita menarik.

Oleh kerana pengguna dikehendaki membuat cerita menarik, Steller dianggap dan dipercayai dapat memunculkan dan mengasah kreativiti seseorang. Ia berbeza dengan media sosial lain yang hanya mempunyai keutamaan dan dominasi pada satu kandungan sahaja. Seperti #Instagram yang hanya bergantung pada gambar atau gambar atau Twitter yang hanya bergantung pada teks.

Steller menggabungkan kandungan teks, gambar dan video menjadi satu unit. Setelah melihat penampilan Steller, saya pasti bahawa Steller ini akan menjadi sesuatu yang menarik, mencabar, dan pada masa yang sama mengasah kreativiti penggunanya. Dan penjelasan berikut adalah mengapa Steller dianggap sebagai media sosial paling kreatif hari ini.

1. Terapkan Foto Baik dan Profesional

Perkara pertama yang menjadikan Steller dapat mengasah kreativiti penggunanya adalah kerana anda dikehendaki menggunakan foto profesional. Ya, di Steller akan ada sampul atau halaman depan yang biasanya merupakan foto. Ini akan membuatkan orang berminat untuk membuka cerita, anda pasti dapat membuat foto sampul yang bagus dan profesional.

Walaupun isi cerita adalah perkara yang paling penting, tetapi sampul foto ini juga tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Sekiranya anda sering mengambil gambar selfie, maka di Steller ini kurang popular kerana di Steller anda diharuskan membuat cerita foto atau cerita yang mempunyai tema dan saling berkaitan antara satu sama lain. Selain foto sampul, gambar atau foto dalam cerita Steller juga perlu dibuat sebaik mungkin.

Artikel lain:  Alogaritma Suapan Berita Baru, Facebook Sangat Memerangi Clickbait

2. Gunakan Kapsyen Inspirasi

Seterusnya, perkara yang membuat Steller dapat mengasah kreativitas penggunanya adalah perlunya kapsyen yang memberi inspirasi untuk melengkapkan foto atau video. Sekarang, untuk kapsyen ini menjadi menarik untuk dibaca, anda harus memikirkan perkataan yang akan digunakan.

Sekiranya anda menggunakan kata-kata atau ayat dengan ceroboh maka mungkin cerita anda di steller akan membosankan dan tidak selesa untuk dibaca. Oleh itu, semakin baik kata keterangan digunakan, semakin besar peluang cerita anda dibaca oleh orang lain.

3. Rakaman Video yang Baik

Tambahan pula, ciri Steller yang memaksa penggunanya mengasah kreativiti adalah permintaan untuk rakaman video yang baik. Dengan video yang bagus, kisah anda dapat menjadi lebih menarik. Kerana itu kemampuan untuk mengambil gambar bergerak juga perlu diberi perhatian. Usahakan agar tidak banyak getaran yang mengganggu kualiti video.

Sekiranya anda mempunyai tripod, gunakan saja untuk membantu mengelakkan getaran atau pergerakan yang boleh mengganggu kualiti #video yang sedang dibuat. Jangan lupa untuk menggunakan peranti video yang mampu supaya kualitinya lebih menarik. Selepas proses rakaman video, biasanya perlu mengedit video untuk memaksimumkan kualiti video.

4. Gunakan Hashtag yang Betul dan Menarik

Akhirnya, perkara yang membuat Steller membangkitkan kreativiti penggunanya adalah semasa proses pemilihan kod hashtag (#). Di Steller terdapat juga penggunaan hashtag dan juga di media sosial yang lain. Penggunaan hashtag itu sendiri bertujuan sebagai penanda topik posting di media sosial.

Itulah sebabnya pemilihan hashtag tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda sebagai pengguna Steller diharuskan dapat menentukan hashtag yang tepat dan berpeluang dijumpai oleh orang lain. Untuk dapat mencapainya ada helah yang dapat kita lakukan, iaitu dengan menggunakan hashtag yang sering digunakan sehingga kisah anda berpeluang dijumpai oleh orang lain.

Baca juga:  Peranan Ciri-ciri Hashtag / Hash untuk Memaksimumkan Pemasaran Dalam Talian Anda

Hashtag yang sering digunakan oleh orang lain seperti #Bali, #coffee, atau #StelllerID. Tetapi anda tidak perlu mengikuti hashtag yang ada, dengan tema cerita yang berbeza, anda juga boleh membuat hashtag anda sendiri yang unik dan berbeza dari yang lain.

Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan