Print On Demand (POD), Percetakan Kreatif Premium Pertama di Dunia

Cetak mengikut Permintaan

Teknologi digital hari ini semakin canggih dan ini memberi perbezaan besar kepada dunia. Kelahiran pelbagai jenis teknologi digital yang semakin maju yang memudahkan pelbagai kumpulan dalam mengakses maklumat melalui pelbagai cara. Masyarakat, terutama pengguna di Dunia mempunyai banyak literasi digital. Yang paling mudah, ini dapat dilihat dari pengguna media sosial yang semakin meningkat.

Lalu bagaimana dengan industri percetakan? Jawapannya pasti akan berubah, jika di masa lalu kita mengetahui Halaman Kuning dalam bentuk buku untuk mencari alamat dan kenalan orang di seluruh Dunia, sekarang peranan ini telah diganti oleh Google di mana kita hanya memasukkan alamat di bidang carian.

Aktiviti yang sibuk telah menyebabkan permintaan untuk mencetak dari rumah. Keinginan untuk mencetak tanpa minimum dalam pesanan, permintaan cetak pantas, Call-Go Go Green hanya menggunakan kertas sesuai keperluan. Tentunya cabaran berat bagi industri percetakan.

Cetak Atas Permintaan Jawapan Yang Perlu Semua

Print On Demand adalah platform yang menyediakan perkhidmatan di mana kami dapat mencetak semua jenis cetakan berdasarkan kertas sesuai keperluan, selain itu Anda dapat mengedit dan mencetak foto Instagram Anda dalam bentuk poster, buku, pelekat, dan nota dan hasilnya akan dikirim ke rumah.

Yang perlu kita lakukan ialah melayari laman web, mendaftar atau log masuk dengan akaun Instagram anda, kemudian pilih perkhidmatan yang ingin anda pesan dari photobook, buku, kad nama, brosur, sijil dan beberapa produk bercetak lain. Print On Demand memberi anda pilihan untuk memenuhi keperluan anda seperti yang diperlukan dengan harga yang berpatutan dan tentunya mesra alam.

Artikel lain:  MyPerpus, Meningkatkan Minat Membaca Melalui Permulaan Moden

Permulaan Penubuhan Print On Demand

Idea untuk membuat cetak berdasarkan permintaan (POD) muncul pada akhir tahun 2012, pada masa itu Pengasas Ari Bowo ingin membuat buku untuk tugas akhir untuk mendapatkan ijazah sarjana muda. Tetapi Ari merasa sukar untuk mendapatkan mesin cetak yang akan memenuhi keperluannya hanya untuk membuat satu buku dan jika ada yang mau, harga yang ditawarkan sangat mahal, masih di atas Rp 500.000. Harganya agak mahal untuk status pada masa itu masih pelajar dengan bekerja sambilan.

Bermula dari keinginannya untuk mendapatkan mesin cetak yang hanya dapat melayani cetak sesuai keperluan tanpa minimum, setelah lulus dari kuliah Ari bekerja di semua Pencetak Terbesar di Dunia untuk belajar secara langsung dan mula membina sistem agar impiannya dapat direalisasikan.

Setelah 1 tahun bekerja di sana, pada akhir tahun 2013, Ari akhirnya memutuskan untuk meninggalkan dan mula mempelopori perniagaan yang dia bina sejak tahun lalu.

Menggunakan Teknologi Percetakan Terbaik

Untuk memenuhi pelbagai keperluan pasaran, POD dilengkapi dengan teknologi percetakan terbaru dari Fuji Xerox, mesin C1000, yang memiliki kecepatan cetak hingga 100 helai per menit. Print on Demand juga disokong sepenuhnya oleh Astra Graphia, pengedar mesin cetak terbesar di dunia. Dengan adanya teknologi ini anda tidak perlu ragu untuk mencetak pada Print on demand.

Perkhidmatan Disampaikan

Cetakan atas permintaan melayani berbagai bentuk cetakan mulai dari pencetakan buku, buku nota, percetakan kad nama, percetakan brosur, percetakan kalender, percetakan sijil, percetakan kop surat, pencetakan sampul surat. Di mana hampir semua perkhidmatan anda dapat mencetaknya tanpa minimum mengikut urutan.

Anda boleh memesan semua perkhidmatan secara cetak berdasarkan permintaan melalui laman web dalam talian. Bagi anda yang tidak dapat merancang, mencetak atas permintaan menyediakan platform di mana anda boleh mencetak dengan cukup mudah untuk memuat naik fail yang anda inginkan atau memilih dari templat yang ada dan mengeditnya mengikut keinginan anda.

Bukan itu sahaja, bagi anda yang memerlukan perundingan dan perbincangan mengenai cetakan anda. Print On Demand menyediakan bengkel yang boleh anda hadiri pada hari kerja dan hari kerja, dan boleh mencetak secara langsung pada waktu itu.

Baca juga:  Guepedia.com, laman penerbitan buku dalam talian yang memberi banyak faedah kepada penulis

3 Tahun Kini, Lebih Dari 30,000 Kunjungan Setiap Bulan

Tiga tahun kehadiran cetak berdasarkan permintaan dalam dunia cetak dalam talian digital, yang dituntut oleh Ari, rata-rata setiap bulan laman webnya telah dikunjungi oleh lebih daripada 30,000 pengunjung setiap bulan. Dengan purata lebih dari 1,000 pesanan dikendalikan setiap bulan.

Rata-rata setiap bulan Print on Demand dapat memperoleh keuntungan antara IDR 200,000,000 - IDR 300,000,000 dengan pelbagai pelanggan domestik dan asing seperti Singapura, Hong Kong, Taiwan, dan pelanggan yang paling jauh adalah dari syarikat London Flamingo.

Dapatkan inspirasi!

Artikel Berkaitan