Petua Memiliki Akaun Media Sosial Peribadi Tanpa Perlu Mempertaruhkan Kredibiliti Perniagaan Anda

akaun media sosialImej dari Socialmediatoday.com

Bagi pemilik perniagaan, pastinya selalu berusaha untuk mencipta reputasi yang baik dan positif di mata pengguna. Reputasi ini bukan sahaja berkaitan dengan perniagaan yang anda uruskan tetapi juga profil anda sendiri.

Tetapi masalahnya, pada masa ini sangat sukar untuk mencari bidang peribadi, terutama untuk sesuatu yang berkaitan dengan media dalam talian. Salah satunya mempunyai akaun media sosial peribadi, pemilik perniagaan cenderung bimbang bahawa kemudian akaun peribadi mereka akan memberi kesan buruk terhadap reputasi perniagaan.

Walaupun di satu pihak kita juga ingin mengekspresikan pelbagai perkara dan pandangan secara bebas melalui media sosial, di sisi lain kita juga harus menjaga reputasi pengguna yang baik terhadap perniagaan kita. Lalu bagaimana menjalankan kedua-duanya agar tetap harmoni? Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan.

1. Perhatikan Setiap Kata Anda

Pilihan paling selamat bagi anda usahawan yang ingin terus memiliki akaun media sosial peribadi adalah dengan betul mengurus semua yang kami kongsi melalui media sosial. Bermula dari kata-kata melalui kemas kini media sosial, kandungan yang dikongsi hingga ke perkara kecil seperti lokasi anda sekarang, anda harus benar-benar mempertimbangkan sebelum membagikannya.

Contohnya, semasa anda bercuti dengan keluarga dan beberapa rakan rapat, anda hanya ingin berkongsi kandungan ini dengan orang-orang ini. Ini kerana, selain menjaga privasi, mungkin ada perkara lain yang anda tidak mahu pengguna tahu.

Artikel lain:  Ingin Menghubungkan Media Sosial dan Akaun Pemasaran E-mel? Ia mudah!

Pilihannya adalah, jika memang isi atau kata-kata masih dapat "digilap" kembali untuk menjadikannya lebih selamat, maka tidak mengapa untuk membagikannya di media sosial. Walau bagaimanapun, jika ada kemungkinan masalah atau kontroversi timbul, anda tidak boleh menghantar kandungannya.

2. Menjaga Kerahsiaan

Sekiranya anda masih mahu berkongsi sesuatu secara bebas melalui akaun media sosial peribadi, penyelesaian kedua yang boleh anda lakukan adalah menjaga kerahsiaan akaun peribadi anda. Menjaga kerahsiaan ini dapat dimulakan dengan memilih pilihan agar akaun peribadi kita tidak dapat dilihat oleh siapa pun kecuali rakan. Sebagai tambahan, seperti misalnya media sosial Facebook memberi anda pilihan agar akaun anda tidak dapat muncul di halaman carian #Facebook atau mesin pencari lain.

Di samping beberapa kandungan seperti foto, ada juga fitur untuk menjadikan konten itu sulit dan hanya dapat diakses oleh beberapa orang. Tetapi yang perlu diperhatikan adalah, penyelesaian ini masih mempunyai sejumlah jurang. Sebagai contoh, mungkin rakan karib anda dapat mengakses kandungan peribadi, kemudian membagikannya secara meluas kerana terasa lucu atau menarik.

3. Menggunakan Moderator Media Sosial

Sebagai tambahan kepada 2 petua di atas, cara seterusnya yang boleh anda lakukan adalah menggunakan moderator media sosial. Penyederhana media sosial dapat membantu anda memantau atau menyaring sebarang kandungan atau kemas kini status yang anda kongsi.

Jangan bayangkan bahawa anda akan menyewa perkhidmatan profesional untuk menjalankan akaun media sosial peribadi anda. Tetapi moderator media sosial di sini boleh menjadi sesiapa sahaja termasuk rakan karib atau rakan perniagaan yang sangat anda percayai. Kerana tugas mereka adalah memberi input mengenai apakah kandungan yang akan anda kongsi di akaun media sosial peribadi anda dapat mempengaruhi reputasi perniagaan.

Malah kelebihan menggunakan penyelesaian ini adalah kita juga dapat mengetahui bagaimana mengembangkan profil media sosial peribadi yang kelihatan profesional dan dapat menyokong kejayaan perniagaan kita.

4. Gunakan Identiti Penutup

Cara terakhir anda boleh mencuba adalah menggunakan identiti yang diandaikan. Cara ini sangat biasa dilakukan, terutama bagi mereka yang berjuang dalam dunia pemasaran dalam talian. Istilah kita sering mendengar saya "klon" atau akaun peribadi dari seseorang yang tidak mahu menunjukkan identiti sebenarnya.

Baca juga:  5 Alat untuk Menguruskan Pelbagai Akaun Media Sosial dengan Lebih Mudah

Menggunakan identiti nama samaran sangat berkesan, kerana kita tidak perlu mempertaruhkan kredibiliti peribadi dan mudah datang dan pergi dalam komuniti atau perbualan di dunia maya. Selain itu, apabila seseorang ingin mencuba mengetahui lebih lanjut mengenai profil anda, mereka tidak akan sampai dan mengetahui identiti sebenar di sebalik akaun klon yang anda buat.

Beberapa cara di atas boleh anda pilih sesuai dengan tujuan yang ingin anda capai. Tetapi jika memang apa yang anda ingin kongsi melalui akaun media sosial peribadi tidak begitu berbahaya bagi perniagaan anda, anda harus membuka diri seluas-luasnya. Kerana, secara tidak langsung memiliki akaun peribadi yang kelihatan profesional juga dapat menyokong pengembangan perniagaan dan membawa keyakinan pengguna.

Artikel Berkaitan