Kemas kini Perkhidmatan, Uber Memperkenalkan Tiga Ciri Baru

Aplikasi UberGambar dari Suara.com

Persaingan antara syarikat digital yang membuka perkhidmatan di Dunia pada masa ini juga semakin sengit. Sebagai contoh, untuk perkhidmatan tempahan pengangkutan berasaskan aplikasi, lebih daripada 10 syarikat berbeza telah membuka perniagaan di dunia. Ini tentunya menjadi cabaran bagi setiap syarikat untuk dapat bertahan dan sentiasa dipercayai oleh pengguna.

Salah satunya adalah syarikat tempahan pengangkutan dalam talian, Uber. Syarikat yang mengalami beberapa masalah beberapa waktu lalu, menjadi syarikat digital asing yang memperoleh kejayaan besar di pasaran tempatan. Tidak hairanlah, syarikat yang satu ini selalu berusaha untuk meningkatkan perkhidmatan utamanya untuk pengguna di Dunia.

Baru-baru ini Uber World mengeluarkan kemas kini sistem yang membawa 3 ciri baru. Tiga ciri tersebut ialah ciri penjadualan perjalanan, profil keluarga dan profil perniagaan ketiga. Ketiga-tiga ciri ini tentunya diharapkan dapat memudahkan pengguna menggunakan perkhidmatan Uber. Penjelasan mengenai 3 ciri baru ini, bolehkah anda merujuk pada artikel berikut.

1. Ciri Penjadualan Perjalanan

Ciri baru pertama dari Uber ialah menjadualkan perjalanan atau menjadualkan perjalanan. Secara ringkasnya ciri ini akan membantu pengguna yang ingin menguruskan jadual mereka dengan mudah melalui aplikasi Uber. Dengan perkhidmatan ini, pengguna akan dapat memulakan penjadualan perjalanan yang ingin mereka lakukan dengan menggunakan kemudahan pengangkutan Uber, bermula dari 30 minit berikutnya hingga paling lama iaitu 30 hari berikutnya.

Ciri ini tentunya akan sangat berguna bagi pengguna yang sering menggunakan kemudahan Uber secara berkala. Selain itu, dengan pasti sesuai dengan jadual yang telah dibuat, tentunya perjalanan kami akan lebih selamat daripada harus memesan pada hari atau waktu yang sama. Yang uniknya, perkhidmatan ini pertama kali dilancarkan untuk kota internasional, dan Jakarta dipilih untuk menjadi kota pertama selain tentu saja untuk pengguna di Amerika.

Artikel lain:  UberMotor ~ Perkhidmatan teksi motosikal dalam talian, versi Uber, bagaimana rupanya?

Namun, untuk pengoperasian fitur penjadualan ini tidak dapat dinikmati oleh semua pengguna di kota Jakarta. Kerana ciri yang berlaku untuk perkhidmatan UberX masih hanya tersedia untuk kawasan tertentu. Tetapi pada masa akan datang pemaju Uber akan segera memperluas skopnya.

2. Ciri Profil Keluarga

Ciri kedua yang ditawarkan oleh Uber adalah ciri profil keluarga. Seperti namanya, melalui ciri ini seseorang dapat menambahkan pengguna lain sebagai ahli keluarga. Setelah masuk ke dalam senarai, kami kemudian dapat menanggung pembayaran untuk pengguna yang memasukkan daftar keluarga kami.

Dengan ciri ini, diharapkan dapat meningkatkan lagi hubungan antara satu pengguna dengan pengguna lain terutama mereka yang sememangnya ahli keluarga. Sebagai contoh, seorang bapa akan dapat mengakses dan membayar bil pengangkutan Uber secara langsung untuk ahli keluarga seperti isteri dan anak-anaknya. Bilangan ahli keluarga yang boleh ditambah juga cukup banyak iaitu 10 orang.

Namun, yang mesti dipertimbangkan adalah, agar dapat dimasukkan dalam senarai profil keluarga, orang tersebut mesti mempunyai akaun Uber yang aktif dan memenuhi syarat perkhidmatan Uber. Selain itu, bagi mereka yang ingin menikmati fitur ini, ternyata hanya ada empat kota yang tersedia, yaitu Jakarta, Bali, Bandung dan Surabaya.

Baca juga:  UberChopper ~ Perkhidmatan Mesej Helikopter Percuma Terkini dari Uber

3. Ciri Profil Perniagaan

Sama tetapi tidak sama dengan ciri sebelumnya, ciri profil perniagaan menjadi bahagian tersendiri bagi anda yang ingin memisahkan bil pengangkutan peribadi dari bil perniagaan. Seperti sedia maklum bahawa sekarang ini semakin banyak orang perniagaan atau pekerja yang terpaksa melakukan perjalanan ke pelbagai tempat untuk urusan perniagaan dan waktunya sangat berbeza.

Dengan ciri ini, pengguna dapat lebih fleksibel dan bebas untuk memisahkan bil yang sebenarnya berasal dari perjalanan perniagaan. Selain itu, untuk jumlah perjalanan yang cukup banyak, tentu akan lebih mudah jika kita menggunakan fitur yang satu ini.

Dengan persaingan yang semakin sengit, Uber berusaha untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik dari semasa ke semasa. Semoga ciri-ciri ini dapat diperhalusi lagi dan pastinya dapat memberi faedah kepada pengguna di Dunia.

Jangan tonton video di bawah, SERIUS!

Artikel Berkaitan