Ketahui bagaimana emoji dapat mempengaruhi kehebatan kandungan media sosial kami

emoji-pemasaranImej dari Eat-marketing.co.uk

Menggunakan perkhidmatan media sosial tentunya bukanlah sesuatu yang asing bagi masyarakat moden masa kini. Hampir setiap hari kebanyakan kita membuka akaun media sosial peribadi untuk pelbagai tujuan seperti kemas kini status, mendapatkan maklumat terkini, berbual dengan rakan atau mungkin juga berkaitan dengan urusan perniagaan. Segala-galanya dapat diringkaskan dalam perkhidmatan sosial #media dengan sangat mudah dan praktikal.

Dan tentu saja, rakan sekerja juga terbiasa menggunakan kandungan emoji untuk menyelesaikan kemas kini status atau kandungan lain yang dikongsi melalui media sosial, bukan? Sama ada kita menyedarinya atau tidak, emoji telah mula mengubah penggunaan kata-kata dan digantikan dengan simbol yang lebih unik dan menarik. Sebenarnya, tidak sedikit yang hanya menggunakan emoji tanpa memasukkan perkataan sama sekali.

Kemudian jika berkaitan dengan penggunaan media sosial yang efektif untuk urusan pemasaran, adakah penggunaan emoji berkesan? Jawapannya sangat berkesan. Dan penjelasan berikut.

Kepentingan Menggunakan Pemasaran Media Sosial Emoji

Disampaikan oleh pemasar internet yang juga penyelidik pemasaran media sosial, Larry Kim menyatakan bahawa emoji mempunyai kekuatan "ajaib" mereka sendiri untuk mempengaruhi pembacaan bukan hanya dalam menangkap mesej kandungan tetapi juga meningkatkan hubungan antara pengguna. Untuk menguji ini, Larry kemudian membuat eksperimen kecil untuk melihat bagaimana pengaruh emoji ketika digunakan dalam promosi di media sosial.

Dalam eksperimen itu, dia menjalankan dua kempen iklan di mana salah satu kandungannya dilengkapi dengan emoji dan kandungan yang lain tidak dilengkapi dengan emoji. Kemudian, kedua-duanya disasarkan pada jumlah kumpulan yang sama dan pada masa yang sama.

Artikel lain:  Berikut adalah 6 Jenama Perniagaan yang Menggunakan Emoji untuk Strategi Pemasarannya

Hasilnya cukup mengejutkan, kerana ternyata kandungan yang ditambahkan oleh emoji dapat meningkatkan interaksi atau interaksi dengan pengguna sebanyak 25.4% lebih tinggi daripada kandungan bukan emoji. Bukan hanya dari segi pautan, kandungan yang mengandungi emoji juga dapat mengurangkan perbelanjaan iklan sebanyak 22.2%, perbandingannya adalah $ 0.18 vs. $ 0.14 untuk setiap pertunangan yang berlaku.

Pada kesempatan itu Larry juga mendedahkan 3 cara termudah untuk menggunakan emoji untuk tujuan pemasaran di media sosial.

1. Digunakan untuk Memberi Balasan

Penggunaan emoji pertama dalam usaha pemasaran media sosial adalah untuk bertindak balas terhadap sesuatu. Apabila kita ingin memberi tindak balas terhadap sesuatu kandungan atau memberi respons terhadap sesuatu, kita biasanya memberi suka atau kegemaran. Walau bagaimanapun, ini juga boleh diganti dengan menggunakan emoji.

Menggunakan emoji boleh menjadi kaedah terbaik untuk bertindak balas terhadap sesuatu yang dikongsi oleh pengguna atau jika kita berkongsi sesuatu dengan pengguna. Seperti kami mempunyai kandungan video lucu yang sangat sesuai untuk dikongsi dengan pengguna dalam talian. Untuk menyatakan dan menerangkan kandungan, kita boleh menggunakan emoji: kegembiraan: Atau beberapa emoji lain yang menunjukkan ketawa.

2. Digunakan untuk Mendedahkan Topik

Penggunaan emoji kedua adalah untuk mewakili topik yang sedang kita bincangkan. Selalunya kita menyediakan kandungan dengan topik tertentu di media sosial untuk menangkap pasaran sasaran tertentu. Dan secara amnya dapat menjelaskan topik tersebut, dengan menggunakan ayat yang pastinya jauh lebih tidak praktikal daripada penggunaan simbol emoji.

Sebagai contoh, terdapat pelbagai bentuk emoji makanan jika apa yang ingin kita bincangkan adalah mengenai topik makanan. Atau kegunaan lain, jika kita membincangkan topik fotografi, kita boleh menggunakan emoji kamera yang tentunya maksud emoji ini dapat diambil dengan lebih pantas oleh pengguna.

3. Digunakan untuk Memendekkan Status

Semasa kita menjalankan pemasaran melalui media sosial, keberkesanan kandungan sangat mempengaruhi hubungan kita dengan pengguna. Oleh itu, kita tidak boleh menyediakan kandungan yang gagal menarik minat pengguna.

Baca juga:  Trik Sihir Sederhana untuk Menjadi Alat Pemasaran yang menggigit

Penggunaan kata-kata monoton dan itu sahaja, pastinya akan terasa lebih kaku daripada memberikan status dengan pembalut emoji yang nampaknya lebih ringkas dan menarik. Oleh itu, dengan kreativiti kita dapat menyusun status di media sosial yang unik dan menarik hanya dengan menggunakan beberapa emoji.

Sebagai contoh, kami ingin menyatakan status yang mengandungi perkataan "time is money". Daripada menuliskan kata-kata ini, akan lebih berkesan jika kita memberikan gambar emoji sejam kemudian simbol (=) dan diikuti dengan gambar emoji setumpuk wang. Di samping itu kita dapat mengembangkan kreativiti kita dalam penggunaan emoji untuk menyingkat penulisan atau mesej lain.

Artikel Berkaitan