Kehidupan Hancur Kerana Catatan Facebook, Lelaki Ini Mendapat Pampasan sebanyak 1.5 bilion!

kes-sosial-media-facebookImej dari Financialexpress.com

Kita semua sudah tahu bahawa dengan adanya perkhidmatan media sosial banyak faedah dapat diperoleh oleh penggunanya. Tetapi apa yang mesti difahami adalah, sebaliknya media sosial juga mampu menjadi media yang merosakkan sekiranya pengguna menyalahgunakan platform dalam talian.

Banyak kes telah berlaku kerana penyalahgunaan akaun #media sosial. Sebilangan dari mereka hanya boleh menyebabkan masalah yang tidak terlalu dalam dan dapat diselesaikan oleh keluarga. Tetapi tidak sedikit kes penyalahgunaan media sosial yang mengakhiri perbicaraan di mahkamah. Dan dapat diramalkan, pada akhirnya, mereka yang menyalahgunakan akan dikenakan sejumlah sekatan atau sekatan material.

Salah seorang dari mereka berasal dari negara Australia, baru-baru ini mendedahkan kes penyalahgunaan media sosial yang menimpa seorang warganegara Australia bernama Kenneth Rothe. Lelaki yang bekerja sebagai pengusaha hotel, mesti menanggung nasib kehilangan perniagaannya malah mendapat tuduhan dan fitnah. Semua perkara ini dia alami hanya kerana perkara remeh, iaitu posting di media sosial Facebook.

Permulaan kes Kenneth Rothe

Kenneth Rothe sebenarnya mempunyai kehidupan yang secara praktikalnya tidak ada masalah. Dia telah menjalankan perniagaan perhotelan sejak belasan tahun yang lalu. Kenneth Rothe mempunyai dua hotel bernama Nirvana Village dan Blue Dolphin Motels yang terletak di Bandar Pantai Nambucca, Australia.

Sehingga suatu hari Kenneth dipanggil dalam perbicaraan oleh pejabat pendakwa tempatan kerana disyaki melakukan pelacuran, dengan tepat memegang tempat (dalam hal ini hotelnya) untuk penjenayah pedofilia. Hasil daripada kes tersebut, perniagaan yang dikendalikannya selama belasan tahun perlahan-lahan mengalami kemunduran dan bahkan hampir ditutup.

Artikel lain:  Aran Khanna ~ Cari Jurang Keselamatan, Dia Diusir Dari Magang Facebook 

Bukan hanya kerugian material, Kenneth juga sering mendapat serangan mental dalam bentuk ejekan dan juga ancaman dari banyak penduduk yang berkaitan dengan kes tersebut. Malangnya, serangan mental itu tidak hanya ditujukan kepada Kenneth tetapi juga keluarganya, yang tentunya tidak mengetahui apa-apa mengenai masalah yang dihadapi oleh ketua keluarga.

Tuduhan Berdasarkan Status Facebook

Tuduhan yang ditujukan kepada Kenneth Rothe untuk naik ke mahkamah tentu tidak tanpa aduan. Tepat pada bulan Mac 2014, seorang pegawai elektrik bernama David Scott menyiarkan status di media sosial # Facebook yang secara tidak langsung menuduh Kenneth Rothe melakukan pelacuran pedofilia di hotelnya. Dalam status ini, rayuan juga dibuat agar ibu bapa lebih berhati-hati sekiranya anak-anak mereka masuk atau bermain di kawasan 2 hotel.

Dalam perbicaraan yang diadakan untuk menyelesaikan masalah ini, Kenneth menjelaskan bahawa hotel yang dikelolanya memang sering membawa pelanggan keluarga atau anak-anak untuk acara khas. Tetapi dia menolak dengan tegas jika tempat perniagaan itu digunakan untuk tindakan jenayah seksual.

Dia juga menjelaskan, bagaimana kesan yang timbul dari status Facebook terhadap keadaan kewangan dan keluarganya. Dia sering mendapat panggilan telefon dari orang yang tidak dikenali yang mengandungi ancaman atau kutukan sehingga dia menghentikan perniagaan hotelnya.

Walaupun kerana serangan mental yang kuat yang dialaminya, Kenneth terpaksa tinggal di hospital selama 6 bulan. Bukan hanya dirinya sendiri, keluarga Kenneth juga harus menanggung kesan dari tuduhan ini. Keluarga Kenneth akhirnya berpindah ke kawasan lain yang jauh dari kawasan Pantai Pesisir.

Akibat tindakannya yang tidak bertanggungjawab, akhirnya Scott dijatuhkan hukuman oleh mahkamah dan mesti membayar denda kepada Kenneth Rothe. Jumlah denda yang harus dibayar juga cukup besar, mencecah $ 115,000 atau setara dengan Rp1,5 miliar.

Baca juga:  Facebook Turun 40 Minit, Sebab 3 Senario Ini

Untuk semua rakan sekerja, sudah tentu anda dapat mengambil pelajaran yang sangat penting tentang cara menggunakan perkhidmatan media sosial dengan bijak dan tepat. Walaupun ada kebebasan dalam menyatakan pendapat secara umum, tetapi masih ada batasan peraturan yang tidak boleh dilanggar.

Mungkin wang tunai 1.5 bilion kelihatan seperti banyak. Tetapi untuk mengimbangi kerugian bukan material yang dialami oleh mangsa, mungkin jumlah itu tidak akan mencukupi. Oleh itu, sentiasa bijak dan selamat!

Artikel Berkaitan