Facebook Membocorkan Pelan Induk Pengiklanan 10 Tahun Ke Depan, Ini!

Iklan FacebookImej dari Myface.vn

Hari ini media sosial Facebook dikenali sebagai salah satu media terbesar bagi pemilik perniagaan atau pengiklan untuk memaksimumkan potensi iklan mudah alih, dan menjauhkan diri dari iklan konvensional dan iklan televisyen. Ini telah diakui oleh semua pemasar di seluruh dunia termasuk di Dunia. Salah satu sebabnya ialah pembangun Facebook mempunyai visi pintar untuk melihat potensi yang belum dimanfaatkan oleh platform sosial #media.

Salah satunya adalah untuk kandungan video, untuk beberapa waktu baru-baru ini Facebook secara agresif membuat pelbagai ciri berasaskan video untuk memasuki persaingan yang telah lama dikuasai oleh perkhidmatan dalam talian lain seperti YouTube atau Snapchat "kuda hitam".

Dari situ, pendapatan yang diperoleh pemaju Facebook dari kerjasama pengiklanan terus meningkat. Sebenarnya, dilaporkan dalam 10 tahun akan datang, Facebook telah menyiapkan senjata rahsia untuk menguasai pelbagai barisan iklan digital. Seperti apa rancangan Facebook? Inilah ulasan penuh.

Buat Inovasi dalam Bidang Kandungan Video

Pada masa ini kandungan #video adalah alasan mengapa pemilik perniagaan atau pengiklan mula mengalihkan aliran dana promosi mereka dari televisyen ke media dalam talian. Kandungan video yang diedarkan melalui platform digital dianggap memberikan pengalaman yang lebih berkesan untuk menarik perhatian pengguna sambil menyampaikan mesej tertentu.

Dan dalam kes ini, #Facebook memberikan perhatian yang luar biasa terhadap kehadiran pelbagai ciri baru seperti contohnya ciri video streaming langsung "Facebook Live" yang baru-baru ini aktif dan dapat digunakan oleh pengguna di seluruh dunia. Eksekutif Facebook menyatakan bahawa ia ingin menjadi platform perkongsian video terkemuka yang digabungkan dengan perkhidmatan komunikasi sosial.

Artikel lain:  Ini adalah Bukti Kepintaran Sistem Iklan yang Diterapkan oleh Instagram

Ini adalah rangkaian rancangan besar syarikat Facebook yang akan dicapai dalam 10 tahun akan datang. Dihantar oleh pengasas Facebook Mark Zuckerberg, rancangan Facebook untuk 10 tahun akan datang akan dilaksanakan secara beransur-ansur. Dalam pembentangannya, selama 3 tahun akan datang, fokus Facebook adalah untuk mengembangkan dan meningkatkan asas pengguna perkhidmatannya.

Sasaran utama Facebook dalam mengembangkan pangkalan pengguna adalah negara-negara membangun dan juga sejumlah negara lain yang masih menghadapi masalah untuk mengakses internet. Untuk menyokong tujuan ini, Facebook menjalankan projek sampingan seperti teknologi pemancar internet berasaskan drone, Aquila, yang telah berjalan selama beberapa waktu.

Facebook Merancang untuk Mengendalikan Perkhidmatan Aplikasi Lain

Dalam rancangan 10 tahun akan datang yang telah disiapkan oleh Facebook, termasuk juga berapa banyak projek khusus yang berkaitan dengan perkhidmatan aplikasi Facebook yang lain. Dalam kes ini, kita membincangkan aplikasi sembang Whatsapp dan Messenger yang juga berpotensi besar untuk membawa faedah pengiklanan.

Potensi besar ini dapat dilihat dari jumlah pengguna kedua-dua aplikasi tersebut, yang berjumlah 1 bilion pengguna di seluruh dunia. Tetapi sehingga sekarang, dalam beberapa tahun ke depan Facebook tidak akan menjadikan potensi Messenger dan WhatsApp sebagai bidang keuntungan. Fokus Facebook adalah pada bagaimana meningkatkan hubungan dan juga membina interaksi antara jenama perniagaan dan pengguna pada kedua aplikasi tersebut.

Menurut beberapa pihak, alasan mengapa Facebook tidak akan menjalankan program pengiklanan yang berkaitan dengan aplikasi Whatsapp dan Messenger juga merupakan faktor kesediaan pengguna kedua-dua aplikasi ini. Apa yang ditakuti, apabila program iklan kemudian muncul, pengguna akan cenderung merasa tidak selesa dengan lebih cepat dan akhirnya meninggalkan perkhidmatan. Dan ini tentunya sangat tidak diingini oleh pembangun Facebook.

Tidak seperti dua aplikasi sebelumnya, Facebook masih mempunyai satu perkhidmatan lain yang telah menjadi sebahagian daripada syarikat Facebook yang besar setelah kolaborasi pemerolehan sangat bernilai. Siapa lagi jika tidak #Instagram, Instagram memang telah menjadi program pelaburan Facebook yang paling menguntungkan. Bagaimana tidak, walaupun ia mesti dibeli dengan harga yang sangat mahal, tetapi sekarang Facebook dapat menikmati faedahnya.

Baca juga:  Memaksimumkan Peranan Pengiklan, Facebook Melancarkan Beberapa Ciri Baru

Dalam catatan sebuah firma perniagaan eMarketer dalam talian, ia mengatakan bahawa keuntungan yang dibuat oleh Instagram tahun ini sahaja telah mencapai 1.5 bilion dolar. Ini tidak termasuk faedah lain yang mungkin muncul pada tahun-tahun berikutnya.

Itulah agenda untuk 10 tahun akan datang yang berkaitan dengan program pengiklanan Facebook. Program ini pastinya boleh menjadi rancangan utama dan membuka jalan bagi Facebook untuk menjadi gergasi perkhidmatan #internet yang mengalahkan pesaingnya. Kami akan melihat bagaimana hasilnya.

Artikel Berkaitan