Nama serupa, Aplikasi Facebook dan Instagram Littergram Littergram

littergramImej dari Mirror.co.uk

Persaingan perniagaan adalah perkara semula jadi yang berlaku antara ketegangan yang tinggi antara pemilik perniagaan dalam sebuah industri. Khusus untuk industri besar seperti perkhidmatan berasaskan dalam talian, persaingan tidak dapat dielakkan. Walaupun dari perkara-perkara yang dianggap kecil, boleh memberi kesan yang besar untuk kelangsungan perniagaan.

Sebagai contoh konkrit, baru-baru ini tuntutan mahkamah dari syarikat media sosial Facebook dan Instagram telah muncul terhadap pembangun aplikasi Britain, bernama Littergram . Dikatakan bahawa masalah yang dituntut pada Littergram sepertinya bukan masalah yang terlalu besar, hanya penggunaan kata "gram" yang terkandung dalam nama aplikasi. Walaupun dari segi konsep dan populariti, bahkan dua aplikasi iaitu Instagram dan Littergram jauh berbeza.

Tarikh Akhir Penanda Aras Facebook untuk Penukaran Nama

Dalam kes ini, wakil syarikat #Facebook sebagai syarikat induk Instagram mengemukakan tuntutan melalui entiti undang-undang yang berpangkalan di Britain, Bristows, dengan menyatakan bahawa pembangun aplikasi kempen anti-sampah Littergram yang berkaitan dengan penggunaan bahan yang melanggar unsur tanda dagangan atau pemilikan nama perdagangan rasmi. Dalam pernyataan mereka, plaintif meminta agar pembangun aplikasi Littergram segera membuat perubahan sepenuhnya nama perkhidmatan aplikasi.

Dan berkaitan dengan permintaan ini, Facebook, yang diwakili oleh firma undang-undang Bristows, memberikan tarikh akhir bagi pembangun aplikasi Littergram untuk segera menukar nama aplikasi tersebut. Tarikh akhir yang mereka berikan adalah untuk mulai menuntut sehingga hari ini, Jumaat (09/16/2016).

Artikel lain:  8 Fakta 'Tersembunyi' di sebalik Media Sosial Facebook Semasa

Secara lebih terperinci, pendakwa juga menyatakan bahawa masalah yang didakwa berkaitan dengan nama itu dikhuatiri dapat memberi pengaruh buruk dan juga berkurang untuk aplikasi Instagram. Selain itu, dalam tuntutan hukumnya juga dinyatakan bahwa konsep yang dibawa oleh aplikasi Littergram juga memiliki persamaan dengan aplikasi #Instagram, yang menggabungkan kemudahan berbagi foto dan perkongsian sosial.

Tanggapan daripada Defendan

Menjawab perkara ini, pengasas aplikasi Littergram, Danny Lucas menyatakan bahawa ia telah menjalankan apa yang mesti dilakukan walaupun sejak beberapa bulan yang lalu. Dia merasakan bahawa masalah penggunaan kata -gram di akhiran nama aplikasi yang dibuatnya tidak perlu diperdebatkan.

Meninjau kembali bagaimana sebenarnya aplikasi Littergram ini, aplikasi Littergram adalah aplikasi yang bertujuan sebagai media untuk menangani sampah di UK. Secara umum, aplikasi ini menyediakan kemudahan bagi penggunanya untuk melaporkan melalui foto atau video yang berkaitan dengan masalah sampah di kawasan mereka. Dengan cara itu, pengguna aplikasi ini dapat dengan segera mendapat respons dari pembersih setempat.

Danny Lucas sendiri mula mengembangkan aplikasi Littergram pada tahun 2015. Dalam kenyataannya, dia menjadikan aplikasi Littergram sebagai langkah konkrit untuk mengatasi masalah sampah utama di UK. Dia juga ingin menyebarkan kesedaran tentang bahaya sampah dan kelestarian alam sekitar.

Mengenai tuntutan yang ditujukan kepadanya, Lucas telah menjawab walaupun dengan cara yang sangat unik. Dia membuat video yang dia muat naik di YouTube yang ditujukan langsung kepada CEO Facebook Mark Zuckerberg. Dalam video tersebut dia menyatakan keberatannya dan berharap agar Facebook menyedari bahawa apa yang sedang dilakukan (tuntutan untuk menukar nama Littergram), tidak betul.

Baca juga:  Kehancuran Hidup Kerana Posting Facebook, Lelaki Ini Mendapat Pampasan sebanyak 1.5 bilion!

Mengutamakan fungsi aplikasi Littergram yang ingin memberikan kemas kini positif terhadap alam sekitar, Lucas menekankan untuk menandakan Zuckerberg bahawa kewujudan usaha "menjatuhkan" sebenarnya adalah bukti bahawa syarikat Facebook tidak mempunyai visi yang sama berkaitan dengan isu pemeliharaan alam sekitar.

Ketika pertama kali keluar, Lucas juga telah berusaha memenuhi tuntutan Facebook. Ya, saya telah menyerahkan nama permohonan Littergram sebagai alias perdagangan rasmi. Atas sebab ini, Lucas bingung mengapa permintaan ini masih diterapkan kepadanya.

Hingga kini belum ada pernyataan rasmi dari Facebook yang berkaitan dengan tuntutan yang berlanjutan dan juga langkah-langkah undang-undang yang diambil. Namun semoga kes ini dapat diselesaikan dengan baik oleh kedua-dua pihak. Jadi, apa pendapat anda?

Artikel Berkaitan