Berusaha untuk Perkhidmatan Lebih Nyaman, Ciri Kemas kini Komen Kemas kini Instagram

Ciri InstagramImej dari Adweek.com

Perkhidmatan internet adalah satu bentuk kemajuan yang mampu memberikan manfaat yang sangat besar kepada manusia. Tetapi melalui media yang satu ini, tidak sedikit masalah timbul dan juga masalah bagi penggunanya.

Kerana akhirnya sebagai tempat digital mengumpulkan berjuta-juta orang dalam masa nyata, internet menjadi bidang yang sangat sukar untuk dibatasi sepenuhnya. Selalu ada jurang bagi orang yang tidak bertanggungjawab untuk menyebarkan perkara yang boleh mengganggu atau bahkan membahayakan orang lain. Oleh itu hari ini semakin banyak perkhidmatan berasaskan dalam talian yang menerapkan ciri keselamatan supaya pengguna merasa lebih selesa.

Baru-baru ini, laman sosial #media untuk berkongsi foto dan video, Instagram melancarkan satu ciri yang dapat membatasi dan menyederhanakan komen masuk mengenai kandungan foto dan video yang dimuat naik oleh pengguna. Dengan ciri ini, pengguna akan dapat memilih kata-kata apa pun yang mereka tidak mahu ditampilkan pada komen di akaun Instagram mereka. Dengan begitu, pengguna boleh merasa lebih selesa untuk berkongsi melalui perkhidmatan Instagram.

Dihantar Secara Langsung oleh CEO Instagram

Baru-baru ini, disampaikan dalam artikel rasmi di blog syarikat #Instagram, yang menyatakan bahawa ciri keselamatan baru telah dilancarkan yang bertujuan untuk meningkatkan keselesaan pengguna. Pengumuman ini secara rasmi dibuat oleh pengasas bersama dan CEO Instagram, Kevin Systrom.

Dalam artikel tersebut, disebutkan bahawa fitur ini berfungsi untuk membatasi atau menyaring kata-kata yang dianggap tidak sesuai atau buruk dalam komen akaun pengguna. Kemudian, jika pengguna memasukkan kata yang tidak ingin muncul di setiap komen, baik pada profil dan kandungan foto dan videonya, maka komen itu secara automatik akan disembunyikan.

Artikel lain:  Dikemas kini, Ciri Cerita Instagram Nampak Lebih Banyak Seperti Snapchat

Menjadi Perhatian Khas Pengasas Instagram

Dalam pernyataan itu, juga dinyatakan bahawa, ketika mengembangkan Instagram pada awalnya, Kevin Systrom dan Mike Krieger mempunyai tujuan utama untuk membangun komuniti berasaskan dalam talian di mana pengguna dapat berkongsi kehidupan mereka dengan bebas dan selesa. Mereka ingin mengekalkan tujuan ini agar Instagram terus mengutamakan nilai dan keselesaan positif, terutama untuk komen yang memasukkan kandungan foto atau video pengguna.

Sesuai dengan tujuan ini, Kevin juga memahami sepenuhnya bahawa Instagram telah menjadi platform dalam talian yang dihuni oleh banyak orang yang mempunyai keunikan mereka sendiri, yang tidak semuanya dapat menjaga suasana perkhidmatan Instagram yang kondusif. Apa yang ingin kami tekankan adalah bagaimana membina dan mempromosikan budaya untuk mengekalkan dan memahami bahawa setiap pengguna internet mempunyai hak yang sama untuk merasa selesa ketika melayari dalam talian.

Dengan pelancaran ciri keselamatan terkini dan penyederhanaan untuk komen ini, ini menjadi bukti dan pemenuhan tanggungjawab syarikat Instagram sebagai pembangun perkhidmatan. Dia berharap lebih banyak pengguna kembali merasa selesa untuk berkongsi beberapa momen hidup tanpa perlu diganggu oleh perkara-perkara negatif.

Secara umum, sebenarnya langkah-langkah seperti yang dilaksanakan oleh Instagram juga telah dilakukan oleh banyak platform media dalam talian yang lain. Seolah-olah itu adalah masalah kepentingan bersama, ciri perlindungan melalui kemudahan menyekat atau menghadkan juga telah dijumpai di banyak perkhidmatan lain, terutama yang berdasarkan media sosial.

Baca juga:  Berikut adalah 4 Ciri Kegunaan Instagram Berbilang Akaun yang Boleh Menguruskan Banyak Akaun

Sudah Terdapat untuk Semua Pengguna

Sebelum ini ciri ini hanya terhad kepada beberapa pengguna. Pada masa pengembangan fitur, pengguna yang memiliki akses kepada penyederhanaan komen hanya akaun tertentu, terutama dari jenama perniagaan dan selebriti. Dan setelah diuji selama beberapa bulan, ciri ini akhirnya dianggap matang dan dapat diterapkan ke semua akaun pengguna Instagram secara meluas.

Dan bagi pengguna secara umum, keberadaan fitur seperti ini sememangnya sangat berguna bukan hanya untuk menjaga keselesaan tetapi juga mengelakkan perkara negatif lain yang mungkin berlaku seperti kes jenayah atau tindakan buli. Bagi rakan sekerja yang sering mendapat komen negatif, nampaknya ciri ini harus anda gunakan dengan segera.

Artikel Berkaitan