5 Kesalahan Pemasaran Dalam Talian Yang sering dilakukan Pemasar Pemula

Beberapa waktu kemudian, trend pemasaran dalam talian dengan membuat kedai dalam talian semakin meningkat. Perlahan-lahan tetapi pasti pelbagai jenis perniagaan kecil hingga sederhana mula menembusi dunia digital. Fenomena ini juga mempengaruhi intensiti interaksi antara pelanggan dan penjual.

Kesalahan Pemasaran Dalam Talian

Komuniti yang semakin dikenali dengan dunia digital membuat interaksi dengan pengguna datang untuk beralih ke pelbagai platform digital, seperti melalui messanger ke media sosial. Interaksi ini bukan sekadar chat chit tanpa tujuan. Sekiranya anda melihat dengan teliti, akan selalu ada promosi yang terdapat di dalamnya.

Menjual secara dalam talian dianggap sebagai cara yang menjanjikan untuk menjana wang dari internet. Namun, langkah pemasaran yang dilakukan secara digital juga tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Oleh itu, kesedaran tentang produk yang dipromosikan dapat ditukar kepada penjualan yang menghasilkan.

Seperti pemasaran konvensional, pemasaran dalam talian mesti dijalankan dengan berkesan. Walaupun begitu, masih banyak terdapat kesilapan dalam pemasaran dalam talian yang berlaku di kalangan pemasar pemula. Kesalahan ini memberi kesan pada hasil yang tidak sebanding langsung dengan usaha pemasaran yang dilakukan.

Sebelum perniagaan anda maju dengan strategi yang tidak begitu menguntungkan, berikut adalah 5 kesilapan yang sering dilakukan oleh pemasar pemula yang harus anda elakkan.

1. Tidak Menggunakan Hosting dan Domain Tingkat Atas (TLD)

Sekiranya anda menggunakan laman web sebagai kedai dalam talian, dua perkara utama yang tidak boleh anda lewatkan adalah hosting dan domain. Hosting berfungsi sebagai "rumah" di mana anda meletakkan semua data yang berkaitan dengan produk yang anda jual. Bukan hanya menyimpan, tetapi juga mengamankan data di dalamnya.

Hosting & Domain Tingkat Atas

Dengan menggunakan hosting, anda dapat memanfaatkan fitur yang disediakan seperti perkhidmatan sokongan pantas yang tersedia 24/7 dan sandaran data harian dan mingguan biasa. Sebagai tambahan, jika anda perlu memindahkan hosting, perkhidmatan sokongan dapat membantu prosesnya selesai.

Oleh itu, akan sangat menyusahkan jika anda tidak menggunakan hosting untuk membina laman web kedai dalam talian yang anda pasarkan, terutama dari segi cadangan data. Di samping itu, dari segi keselamatan data dan akses juga tidak semestinya selamat.

Baca juga: 3 Cara Menggunakan Blog untuk Mendapatkan Wang dari Internet

Selain hosting, pemilihan nama domain juga perlu dipertimbangkan dengan teliti. Pada asasnya, nama kedai dalam talian boleh dalam bentuk sub-domain seperti domain.blogspot.com. Walau bagaimanapun, nama laman web dengan subdomain seperti itu kelihatan tidak profesional dan terdengar kurang dipercayai.

Lebih baik jika anda menggunakan Domain Tingkat Atas (TLD) seperti .com atau pelbagai jenis TLD yang lain. Dengan menggunakan TLD, nama laman web anda akan kelihatan lebih profesional. Nama laman web yang diuruskan akan lebih mudah diingat dan keyakinan pelanggan juga akan meningkat.

2. Tidak Mengoptimumkan Kandungan dengan SEO

Menggunakan hosting dan domain sahaja tidak mencukupi untuk laman web anda. Laman web mesti diisi dengan kandungan blog secara berkala. Kandungan tidak hanya berfungsi untuk menggambarkan produk yang anda jual secara deskriptif. Kehadiran kandungan dapat mempengaruhi indeks Google, memudahkan calon pelanggan mencari laman web anda.

SEO untuk PKS

Jadi, agar Google mengutamakan laman web anda, kandungan di laman web perlu dioptimumkan menggunakan SEO (Search Engine Optimization). Tanpa SEO, pengumpulan kandungan di dalamnya akan sukar diindeks dan jumlah pelawat sukar ditingkatkan. Ini tentunya akan mempengaruhi jumlah pelanggan yang berminat untuk mencuba produk anda.

Pengoptimuman kandungan laman web menggunakan SEO dapat membawa pengunjung yang mencari kata kunci tertentu yang berkaitan dengan perniagaan anda. Selain kata kunci, elemen SEO lain seperti keterangan meta, jumlah kata, pautan balik, hingga pengalaman pengguna juga memerlukan perhatian. 

3. Jual Tanpa "Story Telling"

Cerita yang bagus akan laku. Oleh itu, jangan buat kandungan pemasaran digital yang tidak laku dengan memberikan cerita yang membosankan. Cerita yang baik dapat meningkatkan kredibiliti dan juga membina kepercayaan.

Cerita menjual . Ya, sebuah cerita akan dapat membantu anda dalam meningkatkan angka penjualan produk. Itulah sebabnya anda tidak boleh terlepas faktor penceritaan . Atas sebab ini, arahkan calon pelanggan ke produk yang anda jual dengan cerita yang mempengaruhi sisi emosi mereka.

Salah satu contoh kandungan bercerita yang menjual dan dapat dicontohi adalah Jouska. Jouska adalah perkhidmatan perancang kewangan yang cukup terkenal di kalangan milenium, terutamanya pengguna Instagram. Isi disajikan dalam bentuk cerita mengenai pelanggan yang mengalami krisis kewangan secara tiba-tiba.

bercerita

Kes viral yang dibangkitkan oleh Jouska di Instagram ternyata berjaya "mengganggu" sisi emosi pembaca. Cerita atau penceritaan yang dikongsi dapat memupuk desakan pembaca agar lebih teratur dalam perancangan kewangan. 

Baca juga: 5 Laman Web Rujukan untuk Belajar Pengkodan Dalam Talian

Dari sana, Jouska berjaya membuat orang lebih mengetahui tentang penggunaan perancang kewangan agar kewangan mereka dapat dijaga dengan selamat. Pertumbuhan mendesak yang sebelumnya tidak disedari oleh masyarakat adalah kekuatan bercerita . Kekuatan kandungan sememangnya tidak boleh dipandang rendah!

4. Pelanggan Sasaran yang Tidak Sesuai

Sekiranya anda baru mengenal dunia perniagaan, pemasaran atau pemasaran memang menjadi salah satu modal utama yang anda perlukan. Walaupun begitu, tidak peduli seberapa baik strategi pemasaran Anda, jika pelanggan sasaran tidak sesuai dengan produk yang dijual, strategi tersebut tidak akan memberikan pengaruh yang signifikan terhadap penjualan.

Jadi, anda mesti membuat tinjauan pasaran terlebih dahulu sebelum akhirnya memasarkan produk anda kepada bakal pelanggan. Dengan melakukan tinjauan pasaran seperti segmen usia, jantina, pendapatan, wilayah, dan lain-lain, strategi yang anda terapkan diharapkan dapat berjalan dengan optimal.

5. Muat naik Cuai di Media Sosial

Berinteraksi melalui media sosial telah terbukti menjadi pilihan yang cukup berkesan untuk meningkatkan penglibatan anda dengan pelanggan. Tahap tinggi aktiviti komuniti dalam penggunaan peranti mudah alih adalah salah satu faktor. Oleh itu, jangan terkejut jika pemasar bergabung dengan agresif memasarkan produk mereka melalui platform digital.

Muat naik di Media Sosial

Namun, sia-sia jika anda memuat naik kandungan di media sosial secara sembarangan. Sama seperti kandungan di laman web, anda perlu melakukan pengurusan yang baik untuk kandungan yang anda muat naik di media sosial. Pengurusan seperti merancang kandungan, menyusun umpan untuk menerbitkan jadual, semuanya mesti dilakukan dengan teliti.

Baca juga: 5 Sebab Mengapa Perniagaan Anda Harus Mempunyai Laman Web Anda Sendiri

Untuk itu, manfaatkan alat seperti Planoly, Buffer, Hootsuite, dan lain-lain untuk menguruskan kandungan media sosial anda. Alat seperti Planoly boleh digunakan untuk mengatur kandungan suapan Instagram. Anda juga boleh menggunakan Buffer untuk menjadualkan kandungan yang dikemas kini secara berkala.

Penyangga

Kesimpulannya

Menguruskan perniagaan adalah cabaran yang selalu dihadapi oleh pemasar. Walaupun anda masih pemula, tidak ada salahnya mencuba pelbagai cara baru seperti strategi pengurusan kandungan pemasaran dan yang dianggap berkesan untuk meningkatkan penjualan produk anda.

Namun, lebih baik anda mengelakkan kesilapan klasik yang tidak jarang dilakukan oleh pemasar. Tidak pernah terlambat untuk belajar. Elakkan kesilapan ini dan terus meningkatkan diri anda dengan pengetahuan pemasaran terkini. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan