Sociabuzz, Menawarkan Penyelesaian Promosi Digital Melalui Pengesahan Media Sosial

sociabuzz-influencer-marketing-platform-networkImej dari Sociabuzz

Menjalankan perniagaan dalam talian memerlukan kesediaan dalam banyak cara, salah satunya adalah untuk promosi perniagaan. Mengapa promosi menjadi perhatian yang sangat penting dalam perniagaan dalam talian?

Jawapannya adalah kerana perniagaan dalam talian adalah perniagaan yang bergantung pada kekuatan pasaran yang besar yang terlibat, dalam hal ini pengguna internet atau internet. Oleh itu, untuk mendapatkan perhatian pasaran, kita mesti melakukan langkah promosi yang berkesan. Dan bincangkan mengenai strategi promosi digital yang berkesan, salah satunya adalah melalui promosi sokongan di #media sosial.

Promosi Pengesahan Berpotensi Melalui Media Sosial

Dalam penyelidikan yang dilakukan oleh sebuah institusi penyelidikan dan pemerhatian pemasaran dalam talian, PageFair, menyatakan bahawa pada masa ini terdapat pergeseran dalam perilaku pengguna dalam talian terhadap iklan digital atau promosi. Dalam data tersebut dijelaskan bahawa tidak kurang dari 38 juta yang mengakses internet di Dunia telah menggunakan kemudahan anti-iklan yang disebut adblockers.

Adblockers adalah perkhidmatan yang bertujuan untuk menutup atau menghilangkan iklan di laman web. Ini dapat dibayangkan, ini bermaksud bahawa majoriti pengguna internet di Dunia sebenarnya merasa terganggu oleh iklan yang disiarkan ketika mereka melayari dunia maya.

Artikel lain:  Iblogmarket ~ Pengiklan Jambatan Marketplace Permulaan dan Penulis Dalam Talian

Dari kenyataan itu, kemudian muncul pemikiran bahawa ternyata proses promosi melalui media iklan yang terdapat di laman web atau blog, memiliki beberapa kelemahan. Oleh itu, banyak pemasar internet memikirkan untuk mencari alternatif lain untuk promosi dalam talian yang lebih "memukul", bukan hanya menjengkelkan.

Dari situlah muncul konsep pemasaran sokongan atau sering juga disebut sebagai pemasaran influencer. Sebelum pergi lebih mendalam, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan sokongan? Mungkin sebilangan rakan sekerja yang menceburkan diri dalam perniagaan internet sudah memahami dengan baik apa maksudnya daripada sokongan.

Tetapi bagi mereka yang tidak tahu, sokongan hanyalah perkongsian yang terjalin antara pemilik perniagaan dengan tokoh awam atau pengedar dalam talian, di mana pengaruhnya akan mempromosikan produk atau kempen tertentu yang berkaitan dengan perniagaan yang diundang untuk bekerjasama dengan. Dari situ tokoh awam atau influencer akan mendapat bayaran timbal balik dalam jumlah tertentu.

Maka persoalannya, mengapa konsep sokongan dapat memberikan hasil yang berkesan? Ini kerana hari ini semakin ramai pengguna yang lebih mempercayai apa yang disampaikan oleh rakan atau rakan di dunia maya. Konsep dari mulut ke mulut sebenarnya semakin tinggi kesannya terhadap keputusan pengguna untuk membeli produk atau menggunakan perkhidmatan.

Tetapi kembali lagi, ternyata menjalankan sokongan pemasaran juga tidak mudah. Untuk perniagaan yang ingin menjalankan sokongan secara bebas, mereka harus mencari tokoh awam atau influencer dalam talian yang merasa sesuai dengan perniagaan mereka. Kemudian, kita mesti menghubungi orang-orang yang berpengaruh ini satu persatu untuk bertanya mengenai bayaran atau kesediaan untuk bekerja dengan perniagaan kita. Ini tentunya cukup menyusahkan.

Oleh itu, kini terdapat perkhidmatan yang dapat membantu kami menjalankan sokongan pemasaran dengan lebih mudah melalui media sosial. Perkhidmatannya adalah Sociabuzz .

Ikhtisar Mengesan Sociabuzz

Sociabuzz adalah syarikat teknologi yang terlibat dalam pemasaran influencer dengan konsep menyediakan pasaran dan perkhidmatan dalam talian untuk membantu perniagaan menjalankan aktiviti pemasaran dari mulut ke mulut di media sosial. Dihantar oleh CEO dan pengasas bersama Sociabuzz, Rade Tampubolon, dia berusaha untuk memberikan pengalaman sokongan media sosial yang lebih berkesan sebagai alat pemasaran untuk perniagaan apa pun pada skala apa pun.

Di samping itu, Rade juga mengatakan bahawa Sociabuzz telah menjadi pasaran bagi ribuan pengaruhnya yang merupakan aktivis Instagram, Twitter, Blogger atau YouTuber. Berbagai pilihan mulai dari bidang minat hingga spesifikasi pasar sasaran, juga merupakan kekuatan tambahan bagi pemilik perniagaan utama yang masih kecil atau UKM untuk dapat bersaing walaupun dengan jenama besar.

"Pada masa ini terdapat lebih daripada 9,400 sokongan di Sociabuzz yang terdiri daripada selebriti, selebriti, YouTube, blogger, vlogger, yang bersedia bekerja dengan pemilik perniagaan dan jenama untuk melaksanakan sokongan media sosial." kata Eddy Yansen, CTO dan Pengasas Bersama Sociabuzz

Baca juga:  Permulaan KinerjaPay ~ Gabungkan Marketplace dengan Sistem Pembayaran Dalam Talian

Lalu bagaimana untuk menyertai Sociabuzz?

Caranya sangat mudah, bagi anda pemilik perniagaan atau PKS yang ingin menjalankan kempen promosi melalui sokongan media sosial, anda boleh terus mendaftar di laman Sociabuzz.com. Sekiranya anda masih keliru tentang jenis kempen promosi yang ingin anda jalankan, tenang, Sociabuzz juga menyediakan ciri tempat anda tinggal menjelaskan tentang keperluan promosi yang anda ingin jalankan. Dari situlah sistem akan mengarahkan anda ke media sosial yang tepat. Semoga berjaya.

Artikel Berkaitan