Mencuba Melebihi Had, Nokia Mencuba Internet Fiber 1000x Speed ​​Internet

Imej dari Dignited.comImej dari Dignited.com

Keperluan untuk akses internet yang bukan hanya cepat dan stabil kini menjadi permintaan masyarakat moden. Walaupun di negara membangun seperti World, sudah ada banyak pengguna yang mengharapkan untuk mendapatkan akses internet berkelajuan tinggi.

Tetapi masalahnya adalah, teknologi yang dapat disesuaikan di beberapa lokasi belum optimum. Ditambah lagi masalah infrastruktur yang tidak menyokong, menjadikan pembangunan internet yang sangat pantas terasa berjalan di tempat.

Namun, hal ini sepertinya tidak berlaku di beberapa negara besar, kerana seperti di Amerika, kecepatan internet yang dapat diakses oleh pengguna negara Uncle Sam dapat dikatakan sangat cepat. Ini tidak dapat dipisahkan dari kemajuan teknologi di negara ini yang disokong oleh banyak syarikat teknologi seperti Google yang mempunyai perkhidmatan internet pantas, Google fiber.

Dan tahukah anda, baru-baru ini syarikat teknologi lain yang diketahui lebih banyak memainkan peranan dalam bidang peranti mudah alih, Nokia, sedang mengembangkan teknologi akses internet baru yang memiliki kelajuan hingga 1000 kali lebih tinggi dari kecepatan serat Google!

Penyelidikan oleh Nokia Bell Labs

Dalam siaran rasmi syarikat itu mengatakan bahawa Nokia melalui salah satu bahagian pengembangan teknologinya, Nokia Bell Labs, sedang mengembangkan kaedah penghantaran data terbaru yang diklaim dapat memberikan akses internet melampaui had internet terpantas yang ada sekarang. Perkembangan ini sendiri dilakukan oleh Nokia Bell Labs di Deutsche Telekom T-Labs dan Technical University of Munich, Jerman.

Dalam percubaan yang telah diterapkan untuk beberapa waktu baru-baru ini menghasilkan pencapaian yang signifikan. Kelajuan yang dapat diperoleh dari kaedah sambungan internet ini mampu mencapai 1000 kali lebih pantas daripada sambungan internet terpantas di Amerika, Google fiber. Dan teknik ini disebut Probabilistic Constellation Shaping atau PCS.

Artikel lain: Cara Mempercepat Sambungan Internet

Pembangun Nokia Bell Labs mengakui bahawa, hingga kini percubaan yang telah dilakukan masih dalam percubaan berskala makmal. Dengan kata lain, kelajuan akses internet yang sangat pantas belum dapat digunakan dalam ruang lingkup yang luas atau komersial.

Bagaimana PCS berfungsi?

Untuk mencapai tahap kelajuan akses data yang sangat cepat, kaedah PCS melakukan penghantaran data dengan cara yang sama sekali berbeza dengan cara yang ada. Tidak seperti kaedah penghantaran balik-ke-belakang yang telah dikembangkan sebelumnya, kaedah ini secara amnya mengumpulkan sejumlah besar isyarat ke dalam kabel gentian optik. Dengan cara ini, para penyelidik mulai mengungkapkan bahawa had laju untuk akses data melalui kabel gentian optik yang sebelumnya dikenali sebagai "had Shannon" ternyata terlampau.

Kembali pada awal pengembangan teknologi kabel serat optik, pada tahun 1948, Claude Shannon yang juga seorang jurutera di Bell Labs telah menyarankan bahawa ada batasan untuk pemindahan data yang dapat dilakukan melalui serat optik. Tetapi melalui teknik teknologi yang dilakukan oleh Nokia, pasukan ini berusaha melampaui batas dengan menjalankan ujian kelajuan hingga mencapai 1 Tbps!

Buat masa ini, kelajuan seperti ini masih belum dapat dilaksanakan. Tetapi penyelidikan dari Bell's Nokia Labs menunjukkan bahawa dengan keadaan makmal, kelajuan sasaran sudah dapat dicapai. Ini tentunya akan menjadi langkah besar dalam teknologi transmisi di masa depan, di mana kita dapat mempermudah proses yang begitu rumit menjadi proses yang lebih mudah, dan memberi kesan pada akses internet yang sangat cepat.

Baca juga:  Mencari Lebih Lanjut Teknologi Internet Cepat LTE

Marcus Weldon sebagai wakil Nokia Bell Labs, menyatakan bahawa sekarang ia sedang berusaha untuk mengembangkan jaringan masa depan. Kerana rangkaian optik di masa depan tidak hanya akan berusaha memenuhi keperluan dengan kapasiti yang besar, tetapi juga tujuan lain dan untuk membuka peluang untuk mencari perkembangan teknologi lain yang masih berkaitan.

Jadi kita tunggu, apa jenis kajian tanah yang akan dilakukan oleh pasukan Nokia. Dan mudah-mudahan, ia juga dapat dinikmati oleh pengguna di seluruh dunia.

Artikel Berkaitan