Melihat Peluncur Paparan Peluncur Google Pixel, semakin menarik

pelancar google-pixelGambar dari Youtube.com

Bagi rakan sekerja yang menggunakan peranti Android, mungkin ada di antara anda lebih suka mengganti pelancar telefon pintar standard dengan Pelancar lain. Sebabnya tentu berbeza-beza, kerana pengguna yang sering memuat turun permainan mudah alih mungkin lebih suka pelancar yang mampu berjalan stabil dan ringan. Tetapi beberapa yang lain, mungkin memilih pelancar #android yang mempunyai penampilan yang cantik dan menawan.

Tetapi bersiaplah, pada masa akan datang pengeluar teknologi Google yang merupakan induk sistem operasi Android merancang untuk mengeluarkan pelancar aplikasi baru bertajuk Google Pixels. Pelancar ini belum disahkan seperti apa, tetapi dari pernyataan rasmi #Google mengatakan bahawa aplikasi ini akan dikeluarkan pada bulan Oktober.

Tetapi nampaknya, kebocoran dari paparan Google Pixel Launcher sudah ada di internet. Kebocoran itu didedahkan oleh akaun Twitter @LlabTooFer. Dan sekurang-kurangnya ada 4 ciri paparan yang sebenarnya ada pada Peluncur Google Pixel. Seperti apa? Maklumat berikut.

1. Pilihan Wallpaper Berbeza Setiap Hari

Sekiranya anda jenis pengguna peranti Android yang suka paparan visual yang menarik, Google Pixel mungkin menjadi pilihan untuk anda. Kerana pelancar yang satu ini kelak akan memberikan pilihan kepada pengguna untuk dapat mengatur wallpaper peranti Android yang dapat diubah setiap hari.

Hanya dengan mengetuk skrin utama, pengguna dapat menemui beberapa pilihan kertas dinding yang diringkaskan dalam tema yang berbeza. Memberi kategori ini juga dapat memudahkan pengguna menyesuaikan diri dengan minat atau minat mereka.

Setelah anda memilih, telefon Android secara automatik akan memaparkan kertas dinding yang berbeza setiap hari mengikut kategori yang dipilih. Sekiranya anda ingin menambahkan gambar wallpaper, kami hanya memasukkannya ke dalam folder tertentu dalam sistem.

Artikel lain:  Kunci Aplikasi Android yang Berjaya Menurut Kunal Soni, Google Play Business Development

2. Kemas kini pada Lajur Carian Google

Hampir semua peranti Android, sama ada menggunakan pelancar lalai atau aplikasi Pelancar pihak ketiga, semuanya dirancang untuk menampilkan medan carian Carian Google di bahagian atas skrin permulaan. Ciri ini sememangnya berguna kerana dapat digunakan untuk mencari maklumat dengan lebih cepat tanpa perlu mencari aplikasi penyemak imbas.

Tetapi jika anda merasa bosan dengan paparan seperti ini, Google Pixel menawarkan penampilan baru yang pastinya lebih segar dan berbeza. Kelak carian Google akan muncul seperti ikon di kanan atas. Apabila kita mengklik ikon, medan carian akan muncul dengan gerakan gelongsor yang elegan.

Tetapi bagi mereka yang masih ingin mengekalkan bentuk lajur carian Google lama, anda juga dapat membuat tetapan agar tidak terjadi perubahan.

3. Ciri Laci Aplikasi dan Pencarian Aplikasi

Salah satu ciri baru dalam Peluncur Google Pixel adalah reka bentuk laci aplikasi. Laci aplikasi adalah senarai paparan aplikasi yang dapat kita akses dari halaman utama telefon Android kita.

Sekiranya secara amnya kita mempunyai butang khas untuk mengakses paparan laci aplikasi ini, tetapi di Google Pixel kita hanya melakukan sliding di atas layar. Dari situ paparan laci aplikasi akan muncul dengan paparan lutsinar yang perlahan-lahan akan berubah menjadi putih.

Selain itu terdapat juga fitur baru, iaitu pencarian aplikasi di bahagian atas paparan laci aplikasi. Di sana kita dapat mencari aplikasi tertentu dengan nama atau mengikut abjad.

Baca juga:  Cara Membuka Laman Web yang Disekat pada Android dengan mudah

4. Folder Aplikasi Lebih Menarik

Dan kebocoran terakhir yang dapat kita lihat di Google Pixel Launcher adalah pemilihan folder aplikasi yang lebih menarik. Apabila kita melihat folder aplikasi umumnya muncul dalam bentuk bulatan, sekarang kita dapat memilih bentuk lain yang lebih menarik.

Sebagai tambahan, jika folder mengandungi lebih dari 4 aplikasi yang berbeza, umumnya hanya 4 aplikasi yang akan muncul dan selebihnya akan "dikebumikan" di belakang 4 aplikasi tersebut. Tetapi dengan kemas kini folder aplikasi, semua aplikasi yang terdapat di dalam folder dapat muncul sehingga memudahkan pencarian.

Sehingga kini Google masih belum secara rasmi menerbitkan paparan pelancar Google Pixel. Selain itu, Google juga tidak memberikan respon mengenai penampilan kebocoran Google Pixel yang telah tersebar di kalangan pengguna. Tetapi dilaporkan keempat-empat kebocoran paparan di atas mempunyai ketepatan yang tinggi dan kemungkinan besar akan berlaku pada paparan Peluncur Google Pixel nanti. Jadi, kita tunggu nanti.

Artikel Berkaitan