Bantu Moderasi Video Youtube, dan Dapatkan Status sebagai "Wira" Youtube!

pahlawan youtubeGambar dari Youtube.com

Bagi anda yang ingin atau bercita-cita menjadi wira, sekurang-kurangnya program terbaru dari YouTube ini sedikit sebanyak dapat memenuhi keinginan anda. Kerana baru-baru ini, laman perkongsian video media sosial YouTube baru saja melancarkan program baru bernama YouTube "Hero".

Tetapi untuk tidak membasmi kejahatan atau menjaga keamanan dunia, pahlawan YouTube akan berperanan dalam memerangi pelbagai kandungan video yang dianggap tidak sesuai atau melanggar peraturan YouTube. Nanti wira #YouTube ini akan membantu YouTube untuk kekal sebagai laman web yang berguna, sesuai dan selesa untuk semua pengguna.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai program Wira YouTube? Inilah ulasan penuh.

Sesiapa sahaja Boleh Menjadi Wira

Dilancarkan secara langsung oleh syarikat induk YouTube, #Google beberapa waktu yang lalu, dikatakan bahawa saat ini YouTube telah membuka program baru bernama YouTube Hero. Dengan program ini, pengunjung YouTube yang ingin turut serta dapat menjadi agen penyederhanaan kandungan video di laman web besar.

Program ini, yang dilancarkan bersama-sama dengan ciri "Komuniti", berusaha menyatukan pemerhati dan juga pengunjung umum yang ingin mencipta pengalaman akses laman YouTube yang lebih baik. Menariknya, untuk menjadi pahlawan YouTube tidak ada batasan atau syarat khusus. Semua orang boleh mengikuti dan mendaftar sebagai Wira YouTube, hanya dilengkapi dengan akaun Youtube yang aktif.

Artikel lain:

  • Cara Memuat turun Video YouTube Tanpa Perisian
  • Rahsia Kebocoran Dunia Google Menjadi Popular di Youtube! Anda mesti Tahu

Jadi Apa Tugas Wira YouTube?

Satu masalah yang dihadapi oleh laman YouTube selama beberapa tahun terakhir adalah semakin banyak kandungan video yang dianggap tidak sesuai atau melanggar ketentuan YouTube. Ini kerana, tingkah laku pengguna YouTube yang mula berubah dari sebelumnya sebagai ahli tetapi cuba mencari keuntungan dengan cara yang tidak sesuai.

Dari sana, Wira YouTube diharapkan dapat mengambil peranan sebagai penyelia dan juga melaporkan jika terdapat kandungan yang tidak sesuai. Mereka dapat segera mengambil tindakan melalui fungsi "Tandai sebagai konten yang tidak sesuai" yang menunjukkan bahawa kandungan video tersebut melanggar peraturan. Umumnya kandungan yang termasuk dalam kriteria ini adalah pornografi, intoleransi kaum atau bentuk pelanggaran lain.

Di samping itu, Pahlawan juga dapat menambahkan kapsyen dan sari kata untuk meningkatkan lagi nilai video yang dimuat naik di YouTube. Dari sana, mereka dapat berkongsi pengetahuan mereka dengan semua pengguna YouTube secara umum di Forum Bantuan YouTube, yang merupakan tempat berkumpulnya maklumat tentang laman YouTube.

Manfaat yang diperoleh oleh Pahlawan

Untuk meningkatkan lagi semangat Pahlawan, YouTube juga memberikan beberapa faedah yang dapat diperoleh oleh "penyelia" video. Kemudian untuk setiap sumbangan yang dibuat oleh Hero sama ada dalam bentuk melaporkan kandungan yang tidak sesuai, aktif di forum, atau bentuk sumbangan lain, mereka akan diberi sejumlah poin.

Dari sudut ini, Pahlawan yang memasuki kedudukan teratas boleh mendapatkan akses khas untuk mencuba pelbagai ciri YouTube yang masih dalam peringkat pengembangan. Pahlawan ini boleh mencuba fitur baru dan memberikan maklum balas sebelum ciri dilancarkan untuk pengguna umum.

Kelebihan lain yang dapat diperoleh oleh Pahlawan aktif ialah dapat menghadiri acara khas yang diadakan untuk Pahlawan yang dipanggil Puncak Pahlawan. Dalam "pesta" Pahlawan, mereka dapat berkongsi pengalaman yang berkaitan dengan pengembangan laman YouTube.

Baca juga:  Cara Menonton Video Youtube Secara Luar Talian di Android

Bagi pengguna yang sebelumnya bercita-cita menjadi bintang YouTube, keberadaan program ini mungkin merupakan alternatif lain untuk terus wujud di laman YouTube. Kerana tidak menolak kemungkinan jika program ini mengalami peningkatan yang positif, maka akan menjadi salah satu bidang pencarian baru bagi keberadaan aktivis siber.

Oleh itu, tidak ada salahnya, bagi anda yang mempunyai akaun YouTube boleh segera mendaftar dan mendapatkan lebih banyak maklumat di halaman berikut //support.google.com/youtube/answer/7124236?hl=en.

Artikel Berkaitan