Facebook Messenger Mengemas kini Ciri Pembayaran Secara Langsung Dari Aplikasi

utusan facebookGambar dari BBC.com

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak aplikasi mudah alih muncul dengan pelbagai fungsi dan kemudahan yang ditawarkan. Dengan munculnya banyak aplikasi ini, tentunya mewujudkan persaingan yang sengit antara pembangun aplikasi yang serupa. Dan untuk terus bertahan, satu-satunya cara adalah dengan memberikan perkhidmatan terbaik untuk pengguna.

Seperti dalam pertandingan aplikasi sembang, Facebook Messenger adalah salah satu nama besar yang menguasai majoriti pengguna di seluruh dunia. Tidak menghairankan, kerana aplikasi ini berpunca dari pemisahan perkhidmatan media sosial gergasi # Facebook yang sudah memiliki basis pengguna berbilion-bilion di seluruh dunia.

Dan untuk meningkatkan lagi minat pengguna untuk mengoperasikan aplikasi Messenger, Facebook baru-baru ini membuat kemas kini ciri yang membolehkan pengguna Messenger membayar pembelian dalam talian yang mereka pesan tanpa meninggalkan aplikasi. Dengan ciri ini, tentu saja, ia akan meningkatkan ciri-ciri sebelumnya yang hanya membolehkan pengguna Messenger membuat pesanan tanpa dapat membuat pembayaran.

Memudahkan Pengguna Menjalankan Pembelian Dalam Talian

Facebook memahami bahawa banyak pengguna aplikasi sembang sering mengakses laman web membeli-belah dalam talian untuk memenuhi pelbagai keperluan. Dari sana, aplikasi sembang seperti Messenger tidak hanya digunakan untuk komunikasi tetapi juga untuk pengesahan pembayaran.

Dari pemikiran ini, beberapa bulan yang lalu tepat pada bulan April 2016, Facebook melancarkan fitur aplikasi sembang Messenger, yang merupakan bot atau sistem yang dapat digunakan untuk membuat pesanan dan mengesahkan belanja dalam talian. Dan sekarang, Facebook akhirnya menyempurnakan ciri tersebut dengan menambahkan kemampuan bot untuk membuat pembayaran secara langsung.

Artikel lain:  Facebook Messenger Melancarkan Ciri Panggilan Video, Pertandingan Aplikasi Obrolan Fiercer

Menawarkan pelbagai alternatif pembayaran

Dalam kemas kini ini dengan Messenger 1.2, secara umum apa yang disorot adalah kemampuan bot yang dapat digunakan untuk melakukan pembayaran secara langsung melalui platform aplikasi. Dalam hal ini, setelah pengguna melakukan pembelian menggunakan bot, sistem akan secara automatik menggunakan informasi metode pembayaran dari pengguna yang dimasukkan ke dalam pangkalan data Facebook sebelumnya. Dari sana, bot dapat memulakan proses pembayaran secara automatik.

Mengenai alternatif pembayaran yang boleh digunakan oleh pengguna juga dianggap cukup pelbagai. Bukan hanya untuk mereka yang mempunyai kad kredit, pengguna yang menggunakan media pembayaran lain seperti Stripe, PayPal, Braintree dan American Express juga dapat mengakses fitur terbaru ini.

Dalam pernyataan yang dikeluarkan di blog Facebook rasmi yang ditulis bahawa, fitur ini diharapkan dapat memudahkan pengguna yang ingin melakukan pembayaran tanpa harus meninggalkan aplikasi. Dengan hanya beberapa klik, sistem akan segera mengarahkan pesanan yang dibuat oleh pengguna, serta melakukan pembayaran.

Hasil Kerjasama dengan Ribuan Pembangun

Dihantar oleh salah seorang pemimpin projek aplikasi Messenger, David Marcus, bahawa pada masa ini tidak kurang dari 34,000 pembangun yang menjadi anggota platform Messenger. Pembangun membantu membuat 30,000 bot dalam tempoh 6 bulan yang mempunyai pelbagai fungsi, terutamanya pembayaran dan transaksi dalam talian.

David menambah, pada awal pengembangan pada bulan April, jumlah pemaju yang baru bergabung adalah sekitar 10,000. Jumlah itu meningkat sebanyak 11,000 pada bulan Mei dan terus meningkat hingga hari ini. Dari situ pembangun aplikasi Messenger dapat menyajikan pelbagai kemudahan untuk pengguna.

Baca juga: Yang Lebih  Praktikal, Sekarang Hantar Data Dropbox Boleh Dihantar Secara Langsung Melalui Facebook Messenger

Sehingga kini, sistem bot yang dijalankan di perkhidmatan Facebook telah dapat melayani ratusan ribu jenis keperluan pengguna. Di samping itu, sistem bot juga dapat diakses bukan hanya melalui teks tetapi juga di paparan laman web menjadikannya lebih mudah.

Perubahan ini memberi makna yang cukup besar untuk platform Messenger sebagai # aplikasi sembang multifungsi. Jika dulu ada banyak pihak yang merasakan bahawa memisahkan aplikasi Facebook dan Messenger adalah kesalahan besar, tetapi sekarang dengan bantuan bot yang melahirkan banyak manfaat bagi pengguna, akhirnya menjawab bahawa aplikasi chat ini juga memiliki potensi yang sama dengan aplikasi induk.

Artikel Berkaitan