Facebook Membangunkan Fungsi Baru untuk Meningkatkan Perbualan Antara Pengguna

facebook-mengembangkan-baru-ciriImej dari Thaivisa.com

Sebagai salah satu syarikat digital terbesar yang terlibat dalam perkhidmatan # media sosial, Facebook pastinya memahami bagaimana memastikan pengguna terus menggunakan perkhidmatannya. Ini dibuktikan dengan kesungguhan Facebook melancarkan satu persatu ciri dan kemudahan baru yang semakin merosakkan pengguna.

Sebagai berita terbaru yang dikeluarkan oleh laman web Mashable, mengatakan bahawa saat ini Facebook sedang menguji ciri baru yang disebut "Apa yang dibincangkan oleh rakan" atau dalam bahasa Dunia "apa yang dibincangkan oleh rakan kita". Dari namanya sahaja, kita sudah dapat meneka seperti apa ciri ini.

Secara umum, ciri ini akan memaparkan beberapa kemas kini status dari rakan Facebook kami yang mempunyai banyak komen atau suka. Tetapi adakah ciri ini akan benar-benar direalisasikan dalam masa yang akan datang? Berikutan kajian semula.

Mengenai Ciri Baru

Dalam artikel yang diterbitkan di laman Mashable mengatakan bahawa pada masa ini # Facebook sedang menjalankan percubaan ciri baru yang disebut "Apa yang dibincangkan oleh rakan". Berita mengenai kemunculan fitur ini tidak tersebar luas kerana hanya dapat diakses oleh pengguna terpilih. Lebih-lebih lagi, ciri yang muncul pada awal minggu ini masih hanya tersedia untuk pengguna aplikasi mudah alih Facebook dengan sistem operasi Android sahaja.

Diberitahu bahawa ciri ini akan mengambil dan mengumpulkan beberapa catatan atau kemas kini status dari rakan Facebook kami. Kemudian catatan akan dikumpulkan seperti senarai suapan berita tetapi dalam bentuk yang lebih kecil. Paparan untuk ciri "Apa yang dibincangkan oleh rakan" akan muncul di bahagian atas di bawah pilihan suapan berita, rakan dan profil.

Ciri FacebookGambar dari Sosial.id

Artikel lain:  4 ciri Facebook yang harus diketahui oleh pasukan pemasaran dalam talian

Dalam ciri ini, akan muncul catatan dari rakan-rakan kita yang disertakan dengan penerangan mengenai jumlah komen dari catatan ini. Bagi mereka yang terbiasa menggunakan aplikasi mudah alih Facebook, pasti akan menyedari adanya fitur baru ini. Kerana jumlah senarai senarai di dalamnya juga cukup banyak.

Oleh itu, boleh dikatakan bahawa ciri ini memudahkan kita mengetahui catatan dari rakan Facebook yang mendapat perhatian baik dari segi jumlah komen dan perkongsian. Kami juga dapat melihat senarai catatan ini tanpa perlu menatal di laman utama kami.

Usaha Meningkatkan Perbualan Antara Pengguna

Seperti yang dinyatakan sebelum ini bahawa ciri ini bertujuan untuk mendorong pengguna untuk berkomunikasi dengan pengguna lain. Diharapkan apabila pengguna melihat posting yang dianggap menarik atau berkaitan, maka pengguna tersebut juga akan memberi komen mengenainya.

Walaupun begitu, sebilangan pengguna yang telah mencuba ciri ini sebenarnya merasa terganggu kerana ciri ini sebenarnya hampir sama dengan suapan berita (beranda) tetapi dalam bentuk yang lebih kecil. Di samping itu, jika Facebook benar-benar ingin memberikan fungsi baru, mungkin lebih baik jika entri yang muncul di "Apa yang dibincangkan oleh rakan" dipilih dalam tema tertentu, seperti menggunakan hashtag atau membicarakan peristiwa tertentu.

Baca juga:  Memaksimumkan Peranan Pengiklan, Facebook Melancarkan Beberapa Ciri Baru

Sebaliknya, beberapa waktu lalu Facebook juga baru-baru ini mengeluarkan pengumuman bahawa ia akan mengutamakan catatan dari rakan atau keluarga daripada catatan dari jenama perniagaan (iklan). Ini mungkin masih berkaitan dengan rancangan untuk mengeluarkan ciri baru ini. Tetapi sekali lagi, jika tujuannya adalah untuk meningkatkan lagi komunikasi antara satu pengguna dengan pengguna lain, ciri ini mungkin masih perlu diperbaiki.

Hingga kini Facebook belum mengeluarkan siaran rasmi yang berkaitan dengan percubaan ciri baru "Apa yang dibincangkan oleh rakan". Tetapi mungkin, jika memang ciri ini tidak mendapat sambutan yang cukup baik dari pengguna, maka pengembangannya akan dihentikan. Kami menunggu perkembangannya.

Artikel Berkaitan