Cepat, Teleskop Radio Terbesar Di Dunia Yang Dimiliki Di China Sudah Mula Beroperasi

pantasImej dari Gbtimes.com

Penyelidikan dalam bidang astronomi boleh dikatakan semakin meningkat dari semasa ke semasa. Ini dibuktikan dengan pertambahan bilangan peralatan dan kemudahan yang dapat menyokong penyelidik untuk melakukan pemerhatian ruang. Bahkan ada di antara mereka yang masih percaya bahawa dengan bantuan teknologi, manusia dapat menemui kemungkinan makhluk lain yang tinggal di luar sana.

Semua objektif penyelidikan selagi ia berdasarkan kepentingan manusia sudah tentu sah. Dan nampaknya harapan manusia mengenai perkembangan teknologi ruang angkasa #teknologi telah menjadi lebih terbuka. Kerana baru-baru ini China baru saja melancarkan dan membuka tempoh operasi projek teleskop radio terbesar di dunia, bernama Fast.

Dengan teleskop super besar ini, seolah-olah membuka peluang bagi manusia untuk mengungkap misteri ruang adalah puluhan kali lebih besar daripada dengan teknologi yang ada. Seperti apa teknologi teleskop radio Cepat? Inilah ulasan penuh.

Laman Teknologi China Pride

Setelah dibangunkan selama beberapa tahun, akhirnya pemerintah dan juga pemaju swasta projek teleskop radio terbesar di dunia di China, Fast telah selesai. Tepat pada 25 September 2016, Fast mula beroperasi secara aktif.

Menurut para pemaju, tujuan utama pembuatan teleskop radio ini adalah untuk membuka peluang untuk penyelidikan ruang angkasa yang lebih luas dan juga menemukan kemungkinan baru dalam bidang sains ruang angkasa.

Artikel lain:  Di Dunia, Berikut adalah 6 Bandar yang Mempunyai Teknologi Terkini

Disampaikan oleh Presiden China Xi Jinping, dia sangat menghargai kejayaan pasukan dalam mengembangkan projek Fast. Pada kesempatan yang sama, dia menyebutkan bahawa teleskop radio ini adalah "mata" bagi China untuk melihat alam semesta yang luas. Xi Jinping juga mempunyai harapan besar agar Fast pada masa akan datang dapat memberi manfaat bukan hanya kepada China tetapi juga semua manusia di seluruh dunia pada umumnya.

Sebaliknya, salah seorang profesional dan penyelidik dalam bidang angkasa lepas Luis C. Ho dari Universiti Peking mengatakan, jika sebelumnya kecanggihan teleskop radio yang dapat memantau angkasa lepas adalah kemewahan, tetapi kini kemewahan terbesar bahkan dapat dikembangkan oleh negara-negara yang terlalu popular dengan penemuan teknologi . Disokong oleh kestabilan ekonomi China yang terus menunjukkan tren positif, ini adalah penyokong untuk mencapai sinergi antara ekonomi dan sains di negara tirai buluh.

Saiz Besar Luar Biasa

Sesuai dengan tajuk teleskop radio terbesar di dunia, Fast memiliki ukuran diameter sekitar 500m dengan keluasan projek seluas 10km persegi. Untuk mengatur teleskop radio ini, tidak kurang 4500 panel berukuran 11 meter dipasang dan disusun seperti bulatan melengkung.

Dengan panel penangkap isyarat yang sangat besar, para penyelidik akan dapat melakukan beberapa perkara yang bahkan tidak dapat dilakukan oleh teknologi teleskop radio paling maju yang ada sekarang. Sebilangan daripada mereka mengimbas dua kali lebih besar daripada teleskop radio Arecibo (teleskop terbesar sebelumnya). Selain masalah kepekaan, Fast bahkan mempunyai kekuatan 3 hingga 5 kali ganda berbanding Arecibo.

Dengan kemampuan untuk mengesan isyarat radio yang berbilion tahun cahaya, Fast diharapkan dapat menemukan banyak tempat baru seperti galaksi baru, planet luar angkasa, bintang neutron dan banyak penemuan lain yang mungkin tidak pernah diramalkan sebelumnya. Tambahan pula, tujuan yang ingin dicapai adalah mengkaji dan mengetahui lebih banyak mengenai proses evolusi sistem suria yang kita jalani.

Proses Panjang Membangunkan Teleskop Radio Pantas

Dengan ukuran yang sangat besar, proses membuat teleskop radio Cepat tentunya bukan hanya memerlukan masa yang lama tetapi juga lokasi yang mampu. Ini terbukti kerana untuk membangun Fast, pemerintah dan pasukan pembangunan mesti membayar tidak kurang dari $ 185 juta. Salah satu perkara yang menjadikan projek mega ini berjaya adalah sokongan penuh dan juga cita-cita besar Presiden Xi Jinping yang ingin mengangkat imej China dalam dunia sains.

Baca juga:  Teknologi Semakin Canggih, Berikut adalah Bentuk-bentuk Teknologi yang Diramalkan akan Membentuk Dunia Baru

Selain itu, yang cukup mengejutkan, untuk mengembangkan Fast memerlukan proses pensterilan seluas 1610 km persegi untuk memberikan suasana yang tepat dalam pengembangan teknologi super canggih ini. Hasilnya, sekitar 2.000 keluarga atau sekitar 9.000 orang mesti dipindahkan. Penyingkiran itu tentu saja selain menjaga keselamatan masyarakat, dan memastikan fungsi teleskop radio dapat berjalan dengan optimal.

Dari situ para pelarian mendapat wang pampasan sebanyak $ 1800 setiap orang yang merupakan jumlah pampasan yang besar bagi pekerja Cina pada umumnya. Dari sana mereka dipindahkan ke kawasan lain yang tidak terlalu jauh dari kawasan tempat tinggal mereka sebelumnya.

Artikel Berkaitan