Kerana Kes Bateri Membakar, Samsung Memberi Amaran kepada Pengguna untuk Tukar Nota Galaxy 7 dengan Segera

CATATAN GALAXY 7Imej dari Channelnewsasia.com

Sejak diperkenalkan pada awal tahun ini, produk terbaru dari pengeluar peranti teknologi Samsung, Samsung Galaxy Note 7 telah menarik perhatian pengguna di seluruh dunia. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak pesanan telah dimasukkan sejak pelancaran siri baru ini.

Tetapi sesuatu yang sangat tidak dijangka dijangkakan, kerana fakta di lapangan, banyak peranti tablet Galaxy Note 7 tidak berfungsi sehingga peranti menyala. Ini tentunya memberi tamparan hebat kepada Samsung sebagai pengeluar peranti canggih ini.

Mengambil langkah pantas untuk mengatasi masalah ini, Samsung terus berusaha untuk mengingatkan pemilik Galaxy Note 7 agar segera bertukar atau meminta pengembalian dana untuk produk yang telah mereka beli.

Mendapat Amaran Am dari Pihak Berkuasa Amerika

Pada 15 September, Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna (CPSC), sebuah agensi persekutuan yang mengawasi aduan dan juga peringatan mengenai produk yang beredar di Amerika, mengeluarkan amaran rasmi untuk menarik lebih daripada 1 juta produk Galaxy Note 7 yang telah dijual dan dihantar ke pengguna di rantau Amerika. Ini berkaitan erat dengan sejumlah kes yang terjadi hampir secara menyeluruh di seluruh dunia, di mana banyak peranti Galaxy Note 7 terbakar atau rosak.

Untuk Amerika Syarikat sahaja, tidak kurang dari 92 laporan Galaxy Note 7 mengalami terlalu panas bateri. Sebahagian daripadanya dilaporkan terbakar, dan 55 kes bahkan menelan kerosakan dan kehilangan bahan milik pengguna. Jadi apa yang berlaku di Korea Selatan, yang menjadi dasar pengembangan perusahaan Samsung, dilaporkan bahawa terdapat 7 peranti Galaxy Note 7 yang terbakar dan angka itu terus meningkat menjadi 35 kes hingga awal September.

Dihantar oleh ketua CSPC, Elliot Kaye, menyatakan bahawa peranti Galaxy Note 7 lama disyaki sebagai produk yang gagal dan mudah terbakar. Oleh itu, sangat diharapkan para pemilik atau mereka yang telah membeli peranti ini untuk memanfaatkan perkhidmatan pertukaran atau pembayaran balik dari syarikat Samsung.

Kemudahan Pertukaran dan Bayaran Balik dari Samsung

Berkaitan dengan kes ini, syarikat Samsung bertindak balas dengan sangat cepat dan terus mengutamakan kepuasan dan keselamatan pengguna. Bermula pada awal bulan September, Samsung telah menghentikan pengeluaran semua produk Galaxy Note 7 lama di pasaran. Selain itu, langkah yang diambil adalah menarik 2.5 juta peranti Galaxy Note 7 yang telah dikirimkan kepada pengguna di seluruh, baik melalui pedagang besar, laman web dalam talian maupun penjual runcit.

Dalam kes ini, Presiden Samsung Electronics America, Tim Baxter menyatakan bahawa, terdapat beberapa pilihan untuk pengguna yang telah membeli Galaxy Note 7. Pilihan pertama adalah memulihkan peranti lama dan diganti dengan versi baru Galaxy Note 7 yang dijamin lebih selamat. Pilihan kedua adalah dengan mengembalikan wang untuk pembelian. Dan pilihan terakhir, pengguna juga dapat menukar peranti Galaxy Note 7 dengan produk Samsung lain yang mempunyai nilai setara.

Pengguna Peringatan Aktif

Selain menyampaikan melalui media dalam talian, Samsung juga memiliki langkah lain untuk memperingatkan pengguna yang sudah membeli perangkat Galaxy Note 7. Amaran akan muncul setiap kali pengguna mengaktifkan peranti Galaxy Note 7 dan disambungkan dalam talian. Dengan cara itu, pengguna akan terus diingatkan dan didorong untuk segera menukar peranti mereka sendiri.

Mengenai versi terbaru Galaxy Note 7, Samsung menyatakan telah melepaskan tidak kurang dari 500,000 unit untuk ditukar dengan versi lama yang sudah tersebar di wilayah Amerika. Di masa depan, jumlah versi baru yang dijamin lebih selamat dan tidak mempunyai masalah bateri terlalu panas ini, akan terus ditambahkan hingga akhir Oktober.

Oleh itu, bagi rakan sekerja yang mungkin sudah mempunyai versi lama Galaxy Note 7, sangat digalakkan untuk menukar peranti ini dengan segera. Mengenai proses pengembalian, Anda dapat meminta stan yang menjual perangkat atau dengan mencari informasi yang lebih lengkap di laman web rasmi syarikat Samsung yang dapat diakses di pautan berikut. //www.Samsung.com/us/note7recall/

Artikel Berkaitan