Mencari Rumah Dijual di Jakarta Utara? Kawasan Kepala Naga Ini Membawa Hoki!

Rumah dijual di Jakarta Utara

Jakarta Utara memiliki prima donna sendiri ketika datang ke dunia harta tanah. Sering disebut sebagai wilayah Naga Head yang membawa nasib baik, pesona Kelapa Gading di mata perniagaan harta tanah tidak pernah mati walaupun kawasan ini dilanda banjir.

Yup, banjir masih menjadi makanan tahunan di kawasan Kelapa Gading elit. Tetapi unik, ini tidak mengurangkan harga rumah yang dijual di Jakarta Utara di wilayah ini. Baik sebagai kediaman atau perniagaan, permintaan harta tanah tidak pernah reda.

Beberapa tahun yang lalu diperhatikan bahawa kenaikan harga harta tanah tertinggi di Jakarta Utara terjadi di Kelapa Gading, dengan peratusan sekitar 7.5%. Rumah yang dijual di Jakarta Utara, kawasan ini juga dijual lebih cepat dari daerah lain.

Salah satu sebab mengapa harta tanah Kelapa Gading Jakarta Utara ini selalu menunjukkan trend positif adalah kerana hanya sebilangan kecil orang yang ingin menjual.

Dikatakan, orang yang mempunyai rumah di Kelapa Gading cenderung menjaga harta tanah kerana kepercayaan di kawasan ini membawa hoki dan enggan menjual jika tidak benar-benar ditekan.

Walaupun permintaan untuk harta tanah seperti rumah kedai dan rumah dijual di Jakarta Utara, kawasan Kelapa Gading tetap tinggi. Tidak hairanlah nilai jualan terus meningkat dari semasa ke semasa. Tetapi tahukah anda bahawa wilayah elit ini dengan harga harta tanah yang terlalu tinggi pada asalnya adalah paya?

Kelapa Gading, Bekas Wilayah Elit Berawa

Kawasan yang sangat baik di Jakarta Utara yang sudah sangat maju seperti kebanyakan wilayah lain, berasal dari tempat yang tidak akan dilihat oleh siapa pun. Sebenarnya, pada awal 1970-an, kawasan ini digelar sebagai tempat membuang jin yang begitu sunyi.

Sebelum pemaju besar PT Summarecon Agung masuk, Kelapa Gading hanyalah kawasan paya dan sawah biasa. Nama Kelapa Gading sendiri diambil dari nama pokok yang tumbuh subur di sana, iaitu pohon Kelapa Gading.

Baru pada tahun 1975, projek pembinaan di Kelapa Gading dimulakan. Pada masa itu, pemaju mempunyai visi untuk membina kawasan yang menyatukan kediaman, komersial dan pelbagai kemudahan sokongan.

Paya dan sawah yang perlahan-lahan berubah menjadi kompleks perumahan. Pada mulanya, hanya Kelapa Gading Permai yang dikembangkan di kawasan seluas 10 hektar sejak September 1976.

Sekarang? Jangan tanya lagi. Pemaju yang bermain di kawasan Kelapa Gading termasuk PT. Summarecon Agung Tbk, PT. Bangun Cipta Sarana, PT. Graha Rekayasa Abadi, PT. Pangestu Luhur, PT Nusa Kirana, dan terbaru PT. Agung Podomoro dan Agung Sedayu.

Pembangunan dan pengaturan Kelapa Gading kini diserahkan kepada puluhan pemaju yang memiliki tanah di kawasan itu. Selain masalah banjir dan bekas paya, Kelapa Gading kini menjadi daerah elit di Jakarta yang merupakan magnet yang sangat kuat untuk harta tanah, terutama di Jakarta Utara.

Mitos "Kepala Naga", Kehidupan dan Perniagaan di Kelapa Gading Membawa Nasib

Kawasan Kelapa GadingKawasan Kelapa Gading melalui gambar Google

Kawasan Kelapa Gading yang pernah menjadi paya juga berkaitan dengan mitos Kepala Naga yang dipercayai membawa tuah. Tidak dapat dinafikan, kepercayaan terhadap mitos ini juga yang mendorong daya tarik harta Kelapa Gading.

Berasal dari legenda Cina, Roh Naga adalah roh air yang memberikan berkat kerana menghasilkan hujan. Kekuatan semangat ini terletak pada kesejahteraan dan kedamaian. Seperti naga, ada kepala, badan dan kaki.

Kelapa Gading dilihat dari jalan air dan sungai, adalah "kepala" Roh Naga yang membawa tuah, terutama untuk perniagaan. Ini mungkin dipercayai oleh beberapa orang yang mempercayai Fengshui. Tetapi bagaimana dengan penjelasan yang rasional?

Pengarah PT Agung Podomoro Land Tbk, Matthew Yusuf, cuba menjelaskan fenomena ini dari perspektif yang dapat diterima oleh lebih banyak orang. Daripada mitos Spirit Naga, rumah yang dijual di Jakarta Utara, kawasan Kelapa Gading selalu bernilai tinggi kerana lokasi kawasan yang strategik.

Kerana lokasinya yang sangat strategik, tentunya potensi Kelapa Gading sebagai pusat perniagaan yang menguntungkan sangat besar. Sebenarnya, corak ini tidak hanya terdapat di wilayah ini.

Di hampir semua negara di dunia, Utara adalah kawasan perniagaan yang menjanjikan. Ini kerana daerah di Utara selalu digunakan sebagai pusat perniagaan oleh pemerintah, memanfaatkan jaraknya dengan pelabuhan atau lapangan terbang.

Tidak jarang Kelapa Gading berkembang menjadi sebuah kota merdeka yang penuh dengan sejumlah pusat perniagaan dan perumahan Jakarta Utara yang berprestij dengan semua jenis penyokong, termasuk barisan pusat elit dan ratusan rumah kedai yang berbaris di sepanjang jalan.

Mencari Rumah Dijual di Jakarta Utara Kelapa Gading?

Bagaimana? Adakah anda merasakan rumah yang dijual di Jakarta Utara sangat menarik untuk dimiliki? Sekiranya demikian, anda harus segera mencarinya kerana nilainya pasti semakin tinggi dari masa ke masa.

Harga rumah rata-rata untuk dijual di Jakarta Utara Kelapa Gading pada awal 2019 telah mencapai hampir 31 juta per meter persegi, anda tahu! Bayangkan nilainya akan seberapa tinggi dalam beberapa tahun akan datang?

Sudah tentu harga jualan rumah semakin tinggi berbanding faktor lokasi yang strategik, juga disokong oleh kemajuan infrastruktur dan kemudahan awam di kawasan Kelapa Gading.

Seperti visi pemaju yang pertama kali mengerjakannya, kawasan Kelapa Gading dijadikan kawasan perumahan yang terintegrasi dengan semua kemudahan yang diperlukan oleh penduduknya.

Faktor keselesaan memang menjadi asas untuk memilih tempat kita mahu tinggal. Rumah yang dijual di Jakarta Utara, kawasan ini sudah memenuhi kriteria ini kerana kemudahan awam yang lengkap menjamin keselesaan anda untuk tinggal di sini, dan lokasi yang berdekatan dengan mana-mana akan sangat memudahkan pergerakan anda.

Memang, jika anda melihat kembali awal wilayah ini, tidak ada yang berminat untuk meliriknya. Tetapi sekarang, Kelapa Gading telah berkembang pesat menjadi kota satelit yang menjadikannya sangat popular untuk kediaman dan perniagaan.

Orang ramai berlumba-lumba mencari rumah untuk dijual di Jakarta Utara di kawasan ini. Kerana seperti yang disebutkan sebelumnya, hanya sebilangan kecil orang yang ingin menjual sementara banyak orang yang ingin membeli.

Ini menunjukkan, pengalaman hidup di daerah ini telah berjaya menjadikan orang berpindah ke kawasan lain, malah membuat orang merasa seperti di rumah sama ada dari segi kediaman atau perniagaan.

Dipengaruhi oleh laporan tentang Kepala Naga atau tidak, Kelapa Gading, yang dulunya merupakan rawa, kini dicatat dihuni oleh sekitar 25.000 keluarga dengan perolehan Rp25 triliun per tahun. Hebat, bukan?

Sekiranya anda berminat untuk bergabung dengan puluhan ribu keluarga yang sudah merasa selesa tinggal di daerah Jakarta Utara ini, segera cari rumah impian anda, ya!

Anda boleh mendapatkan pelbagai tawaran rumah untuk dijual di Jakarta Utara melalui   www.99.co/id . Tidak perlu risau, anda boleh mencari rumah berdasarkan anggaran dan kriteria lain yang anda perlukan. Selamat mencuba!

Baca juga: Sebab Membeli Rumah Sekarang

Artikel Berkaitan