Kisah Perjuangan Pengasas Tony Fadell ~ Nest Labs

tony-fadellImej dari Journaldugeek.com

Dilahirkan dengan nama Anthony Michael Fadell, Tony Fadell adalah penemu teknologi Lubnan-Amerika, yang telah memulakan beberapa produk teknologi seperti iPod dan peranti termostat pintar. Lelaki yang dilahirkan pada 22 Mac 1969 ini juga terkenal dengan kepakarannya dalam bidang #enterpreneur, reka bentuk dan pelaburan.

Tetapi yang lebih membanggakan adalah, dia berjaya memanfaatkan pengalamannya dalam industri teknologi selama bertahun-tahun peluang untuk menubuhkan syarikatnya sendiri, Nest Labs yang kini mampu menembusi nilai berbilion dolar setelah ia diperoleh oleh Google.

Cerita macam mana? Rakan sekerja boleh mendengar artikel ini.

Kerjaya Awal Tony Fadell

Kerjaya Tony Fadell bermula ketika dia adalah pelajar di University of Michigan, Amerika Syarikat. Pada masa itu, bersama beberapa rakannya, dia mengasaskan #startup yang disebut Constructive Instruments yang kemudiannya Tony Fadell menjawat jawatan CEO. Permulaan ini mengembangkan perisian multimedia yang disebut MediaText yang khusus untuk kanak-kanak.

Berbekalkan pengalaman dalam menguruskan permulaan teknologi menjadikan Tony yakin untuk meneruskan kariernya setelah kuliah. dan syarikat pertama yang dia bekerja adalah General Magic, yang merupakan sebahagian daripada syarikat teknologi besar #Apple. Di syarikat itu, Tony memperoleh banyak pengalaman berharga kerana dia dapat bekerja secara langsung dengan sejumlah syarikat besar lain seperti Sony, Philips, Matsushita, Toshiba dan lain-lain untuk mengembangkan peranti teknologi pengguna dan telekomunikasi mudah alih.

Artikel lain:  6 Profil Inspirasi Ini, Dapat Menjadi Penyembuh Semangat Dunia Animator

Pada tahun 1992, Tony juga dipercayai memegang jawatan jurutera diagnostik dan bertanggungjawab untuk mengembangkan sejumlah produk seperti Sony Magic Link dan Motorola Envoy, yang kedua-duanya menggunakan platform Magic Cap yang dibuat oleh General Magic.

Setelah bekerja selama beberapa tahun, Tony akhirnya memutuskan untuk berpindah ke syarikat lain iaitu Philips sebagai Ketua Pegawai Teknologi dan melatih projek pengkomputeran mudah alih pertama syarikat. Dengan kemampuannya, Tony Fadell dapat mengembangkan teknologi terapan seperti Philips Velo dan Nino PDA. Inilah yang membuat Tony Fadell naik ke kedudukan sebagai Naib Presiden Strategi dan Usaha Philips.

Pada waktu yang sama, pada tahun 1999, Tony Fadell berusaha keluar dari zon selesa dengan menubuhkan sebuah syarikat bernama FUSE yang mengeluarkan alat elektronik berdasarkan sistem Dell. Produk pertama yang dibuat adalah peranti audio mini mudah alih. Tetapi sayangnya, syarikat itu gagal berkembang dan tidak mendapat dana tambahan. Tetapi siapa sangka, ini akan menjadi inspirasi kejayaan untuk masa depan Tony Fadell.

Membangunkan Apple Ipod

Pada tahun 2001, Tony Fadell mula bekerja di syarikat Apple walaupun dia masih kampung kontraktor untuk produk terbaru Apple, iPod. Malah Tony Fadell adalah orang yang berpeluang untuk mengkonseptualisasikan penampilan awal produk iPod pertama.

Ini juga tidak dapat dipisahkan dari pengalaman Tony Fadell ketika mengembangkan peranti audio mudah alihnya beberapa tahun sebelumnya. Dengan peruntukan ini, dia kemudian dibariskan untuk menjadi pengawal projek iPod & Projek Khas pada bulan April 2001. Di bawah penyeliaannya, 2 produk Apple iaitu iPod dan iSight telah siap.

Tidak lama kemudian, Tony Fadell dapat memperoleh kedudukan yang lebih strategik sebagai Naib Presiden iPod Engineering pada tahun 2004 sehingga akhirnya dia meninggalkan Apple pada tahun 2008.

Membangunkan Makmal Nest

Puncak karier Tony Fadell boleh dikatakan baru bermula setelah pemergiannya dari Apple. Dan bermula dari pengalaman sederhana ketika membeli termostat (alat pengukur suhu), dia tidak berpuas hati kerana produk yang ada tidak memenuhi harapannya. Akhirnya dia berfikir untuk membuat produk termostat yang bukan hanya dapat melakukan fungsi umum tetapi juga dapat digunakan untuk fungsi lain. Pendek kata dia mahu membuat termostat pintar.

Oleh itu, dia mengundang bekas rakan sekerja di Apple, Matt Rogers untuk membuat permulaan baru yang dipanggil Nest Labs. Syarikat ini akan membangunkan pelbagai produk teknologi isi rumah yang terutama berkaitan dengan rumah pintar.

Baca juga:  Permainan Pula yang Bermain Cantik, Mari Lihat Profil 5 Pemain Wanita Popular Di Sini

Dalam tempoh pengembangan, Makmal Nest dapat mencapai peningkatan pesat dengan pelbagai penemuan seperti termostat yang memiliki kemampuan untuk menggerakkan sensor, wifi dan produk pengenalan pintar yang dapat disesuaikan dengan keadaan rumah di mana peranti dipasang.

Kemuncaknya adalah ketika Google menyatakan minat dan secara rasmi memperoleh Nest Lab dengan mas kahwin $ 3.2 bilion. Pada usia yang relatif awal, Tony Fadell dapat mengumpulkan tidak kurang dari 300 paten teknologi dan mendapat puluhan penghargaan antarabangsa untuk karyanya.

Artikel Berkaitan