Tikch Snapchat, Whatsapp Memperkenalkan Ciri-ciri Alat Kreatif

whatsappImej dari Scoopnest.com

Sangat menarik jika kita membincangkan persaingan antara pemain perniagaan dalam industri teknologi. Sebagai contoh untuk mendarat aplikasi mudah alih, persaingan sengit berlaku di hampir semua jenis aplikasi mulai dari aplikasi media sosial hingga aplikasi sembang.

Bagi syarikat besar seperti Facebook yang mempunyai anak syarikat WhatsApp dan Instagram, tentu sangat mudah untuk "bermain" pasaran dengan pelbagai tipu daya dan modal yang sudah mereka miliki. Tetapi bagi syarikat besar lain, yang masih kurang berprestij, tidak mustahil untuk mengalami kesan sampingan dari sejumlah strategi yang dilaksanakan oleh "Big Daddy".

Sebagai contoh, kita tahu bahawa, sejak kebelakangan ini beberapa aplikasi yang termasuk dalam payung syarikat #Facebook telah mengembangkan ciri-ciri yang sebenarnya pertama kali dikembangkan oleh aplikasi lain. Dan baru-baru ini, aplikasi sembang WhatsApp kembali ke salah satu ciri Snapchat, iaitu alat kreatif.

Langkah "Pandai" Whatsapp

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tidak hanya #WhatsApp, kerana memang aplikasi Facebook lain juga mempunyai fitur yang dimiliki aplikasi lain. Dalam kes ini, Snapchat yang menjadi mangsa hanya dapat melihat perkembangan tanpa melakukan apa-apa.

Sejumlah ciri yang telah dirampas sebelumnya termasuk Kamera Feed pada aplikasi Facebook, cerita Stories pada aplikasi Instagram dan Messenger Day. Dan kembali lagi, kini ciri alat kreatif diterapkan pada perkhidmatan aplikasi WhatsApp.

Artikel lain:  Pelancaran Ciri Sembang "Gembok", Adakah WhatsApp Mengatasi Masalahnya?

Seperti Apa Ciri-ciri Kreatif Alat

Dengan ciri ini, pengguna akan dapat menambahkan teks bertindih yang memiliki berbagai warna dan fon yang dapat digunakan. Bukan hanya itu, pengguna juga dapat melukis dan menambahkan emoji ke setiap foto atau video yang diambil melalui aplikasi WhatsApp. Untuk melengkapkan komunikasi sembang pengguna, anda boleh menambah kapsyen dan menyoroti sejumlah perkara penting yang ingin anda ketengahkan menggunakan pelbagai coretan unik.

Fitue seperti ini tentunya mendorong komunikasi visual yang lebih baik kerana selain dapat menyampaikan mesej, penambahan perasa pemanis ini tentunya dapat menjadikan setiap pengguna lebih selesa mengakses perkhidmatan WhatsApp.

Satu lagi ciri yang sebelumnya diperkenalkan oleh Snapchat, yang kini juga digunakan oleh WhatsApp adalah fitur flash menghadap ke depan. Ringkasnya, ciri ini akan memberi anda kemahiran selfie yang lebih baik di tempat gelap. Dengan menambahkan sekelip cahaya ke latar belakang pengguna, kita akan dapat mengambil gambar diri sendiri walaupun lingkungan di sekitarnya kurang cahaya.

Selain itu, fitur Zoom juga ditambahkan yang dapat digunakan untuk mengambil gambar dan menyoroti video. Lebih mudah lagi, kerana ciri ini dapat diakses dengan hanya menggunakan satu jari.

Kelebihan untuk Whatsapp

Sangat menarik jika kita menilai semula tentang fenomena cetak rompak seperti ini. Kita tentu tidak boleh menyalahkan pemaju aplikasi atau syarikat digital yang menawarkan ciri-ciri tertentu yang telah dibangunkan oleh pembangun lain. Kerana pada dasarnya, apa yang dilakukan oleh pemaju tentunya hanya bertujuan untuk memberikan yang terbaik untuk pengguna.

Tetapi dalam kes ini, kita dapat membayangkan bagaimana Snapchat, yang lebih terkenal digunakan oleh pengguna di Amerika Syarikat sahaja, harus melawan aplikasi yang mempunyai pangkalan pengguna yang komprehensif di seluruh dunia.

Baca juga:  WhatsApp Dilancarkan "Huruf Bold" dan "Italic" dan "Strikethrough" Ciri Penyesuaian Format Huruf, Inilah Caranya

Mungkin, bagi mereka yang tinggal di Amerika dan terbiasa menggunakan aplikasi Snapchat, akan segera membenarkan, bahawa apa yang dilakukan oleh WhatsApp adalah langkah yang "kelabu", kerana tidak menonjolkan usaha untuk menyediakan sesuatu yang benar-benar asli.

Tetapi bagi lebih banyak pengguna lain di seluruh dunia, termasuk di Dunia itu sendiri, tentu tidak terlalu banyak orang yang mengetahui atau telah menggunakan aplikasi Snapchat. Oleh itu, apabila mereka mengakses ciri seperti ini dalam aplikasi WhatsApp, tidak mustahil untuk menggunakan pemikiran bahawa ini adalah ciri asli WhatsApp.

Dan apa yang berlaku, 1 titik tambah untuk WhatsApp! Snapchat? mesti menerima dengan anggun.

Artikel Berkaitan