Kejar Sasaran Kewangan, Pinterest Pirate Bekas Eksekutif Twitter

CFO PinterestImej dari Unmetric.com

Syarikat media sosial digital, yang berkongsi foto Pinterest, baru-baru ini mengumumkan telah merekrut eksekutif baru untuk menduduki jawatan Ketua Pegawai Kewangan (CFO). Apa yang menarik ialah, nama bekas eksekutif Twitter, Todd Morgenfeld muncul sebagai yang terpilih.

Adalah CFO Pertama Pinterest

Sebelumnya Todd Morgenfeld berkhidmat sebagai Wakil Presiden Kewangan Twitter, dan akan menempati kedudukan yang lebih strategik dengan syarikat #Pinterest. Selepas pemergiannya dari Twitter, Morgenfeld dikaitkan dengan sejumlah syarikat besar seperti Google, Facebook dan syarikat lain. Tetapi akhirnya pilihan Morgenfeld jatuh pada media sosial berasaskan perkongsian foto, Pinterest.

Dari Pinterest sendiri, Ben Silbermann selaku CEO menyatakan bahawa, pihaknya sangat gembira dan mempunyai harapan besar untuk kehadiran Morgenfeld dalam pasukan eksekutif Pinterest. Dalam pernyataannya, Ben mengatakan bahawa Morgenfeld adalah orang yang mempunyai pengalaman yang panjang mulai dari syarikat berasaskan teknologi, tentera, bahkan platform popular seperti # Twitter.

Artikel lain:  Ikuti Rival, Pinterest Mempersembahkan Format Iklan Video

Mengendalikan semua perkara yang berkaitan dengan urusan kewangan syarikat besar, tentunya bukan perkara yang mudah. Oleh itu, pengalaman berharga ini diharapkan dapat menjadi modal untuk meningkatkan daya tarikan perniagaan Pinterest. Ben juga menyatakan bahawa, Morgenfeld dapat menjadi sebahagian daripada matlamat besar syarikat yang ingin membina perniagaan jangka panjang.

Sasaran Kewangan Pinterest

Ketika pengumuman pelantikan Morgenfeld sebagai Pinterest CFO, pastinya mengundang pemikiran bahawa syarikat #media sosial ini juga menetapkan sasaran tinggi untuk meningkatkan pendapatan kewangannya. Dalam kes ini, kemungkinan pertama ialah Pinterest berusaha memperkukuhkan asas pengurusan kewangannya. Dilihat dari jumlah kakitangan Pinterest Financial yang kini dipenuhi dengan tidak kurang dari 40 orang, menjadikan syarikat ini cukup bersedia untuk menghadapi pelbagai keadaan dan cabaran kewangan yang akan datang.

Kemungkinan kedua yang muncul adalah, Pinterest dilaporkan juga berminat untuk segera melaksanakan penawaran awam awal aka IPO dalam waktu dekat. Tetapi untuk kemungkinan kedua ini, seorang perwakilan dari Pinterest menyatakan bahawa IPO bukanlah keutamaan bagi Pinterest pada masa ini. Perkara yang paling penting adalah bagaimana mengembangkan perniagaan yang ada dan meningkatkan jumlah pengguna.

Sehingga tahun 2017 yang akan datang, Pinterest menjadi salah satu syarikat digital yang dianggap bergerak maju dan berkembang dalam bidang periklanan dan jual beli terbesar. Ini juga disokong oleh kunci kira-kira syarikat yang menunjukkan isyarat positif beberapa waktu kemudian.

Dalam laporan tidak rasmi yang menyatakan bahawa, anggaran keuntungan yang diperoleh Pinterest pada tahun 2015 mencapai 169 juta dolar. Dari tahun 2018, dilaporkan Pinterest menetapkan sasaran untuk mencapai pendapatan hingga 2.8 bilion dolar. Tetapi sudah tentu anggaran ini masih cenderung berubah. Selain itu, pernyataan rasmi yang akan dikeluarkan pada akhir tahun ini juga dapat menjadi penanda aras kejayaan kewangan syarikat yang dibuat oleh Ben Silbermann, Paul Sciarra dan Evan Sharp.

Cabaran untuk CFO Baru

Bagi Morgenfeld sendiri, untuk memajukan bahagian kewangan syarikat Pinterest menjadi perkara yang mencabar baginya. Walaupun Pinterest saat ini dilaporkan memiliki nilai lebih dari 100 juta dolar, tetapi permintaan untuk mengembangkan pendapatan tentu saja tidak mudah.

Nantinya Morgenfeld akan memberi tumpuan lebih kepada mengembangkan alternatif iklan Pinterest yang kini menunjukkan peningkatan. Matlamat besar program periklanan ini adalah untuk memberikan pilihan yang lebih luas untuk pemasar dan juga peranan besar di dunia untuk beriklan selain menggunakan kemudahan yang dimiliki oleh Facebook atau #Google.

Baca juga:  Pinterest Mendedahkan Konsep Butang Beli Pertama

Sekiranya anda melihat kembali rekod prestasi Morgenfeld, ketika dia menjadi eksekutif kewangan di Twitter, pada masa itu syarikat itu masih dalam keadaan maju dan ingin memasuki tempoh IPO. Walaupun tidak berfungsi sebagai CFO, sumbangan Morgenfeld untuk mengembangkan Twitter untuk menjadi salah satu syarikat digital utama di dunia juga patut dihargai.

Sebenarnya, isu pemerolehan Twitter yang tersebar beberapa waktu lalu, yang melibatkan syarikat besar seperti Alfabet dan SalesForce, juga tidak terlepas dari campur tangan Morgenfeld sebagai naib presiden kewangan Twiiter.

Artikel Berkaitan