Messenger Lite ~ Versi Mini Messenger Untuk Pengguna Di Kawasan Internet Rendah

utusan-liteImej dari CNN.com

Sekiranya sebelum ini kami disajikan dengan versi aplikasi Facebook Lite, yang menawarkan perkhidmatan Facebook tetapi dalam versi yang lebih kecil, kali ini giliran aplikasi sisi #Facebook, Messenger juga diluncurkan dalam versi lite. Pembangun menyatakan, tujuan pelepasan versi Messenger Lite juga adalah untuk memudahkan pengguna yang mempunyai peranti telefon pintar dengan spesifikasi rendah atau yang berada di kawasan dengan sambungan internet yang minimum.

Menawarkan Fungsi Pemesejan Standard

Dalam pernyataan yang dikeluarkan di blog Facebook rasmi, versi aplikasi Messenger Lite untuk sistem operasi Android telah dirilis dan dapat digunakan oleh pengguna di beberapa negara. Aplikasi pemesejan # Messenger versi yang terpisah ini akan sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai peranti Android yang lebih lama dan sambungan internet yang lebih perlahan.

Mengenai fungsi yang ditawarkan dari versi ringan ini sebenarnya merangkumi keperluan sembang standard seperti pesanan teks, foto, pautan dalam talian dan juga yang menarik iaitu menghantar pelekat.

Artikel lain:  Kenali Facebook Lite dan kegunaannya

Oleh itu, versi Messenger Lite masih terhad kepada beberapa negara iaitu Kenya, Tunisia, Malaysia, Sri Lanka dan Venezuela. Tetapi dalam beberapa bulan ke depan, pemaju mengatakan akan segera membuka akses ke aplikasi Messenger Lite untuk pengguna di seluruh dunia.

Jadilah Pengganti Facebook Lite

Langkah Facebook untuk semakin menguasai pasaran aplikasi mudah alih sangat jelas setelah syarikat itu mengeluarkan semula versi lite untuk aplikasi pesanan Messenger. Kembali beberapa ketika yang lalu, pada tahun 2015, Facebook melancarkan versi aplikasi lite untuk sistem operasi Android dan iOS.

Versi ini masih menyediakan perkhidmatan untuk pengguna ke media sosial, tetapi dengan beberapa batasan, seperti penggunaan data untuk konten video, tag lokasi untuk menggunakan kualitas visual yang lebih rendah. Untuk ukuran, versi ringan ini juga sangat menjimatkan yang hanya sekitar 1MB.

Dan ternyata, versi Lite mendapat penghargaan yang sangat baik dari pengguna dengan sejumlah muat turun lebih dari 100 juta pengguna aktif hanya dalam 9 bulan setelah tempoh pelancaran. Sebenarnya, menurut pembangunnya, ini adalah peningkatan jumlah pengguna terpantas yang pernah dimiliki Facebook. Begitu juga untuk versi Messenger Lite, pembangun juga berharap dapat mencapai kejayaan yang sama.

Pertandingan Aplikasi Messenger

Sekiranya anda melihat kembali masa ini Facebook sudah mempunyai 2 bidak yang kuat dalam persaingan dalam bidang aplikasi pesanan, iaitu Messenger dan juga #WhatsApp. Dengan dua aplikasi ini, Facebook sebenarnya mempunyai pasaran yang hampir menyentuh hampir separuh daripada jumlah pengguna aplikasi pesanan di seluruh dunia.

Tetapi adakah itu menjadikan Facebook berhenti begitu sahaja? Sudah tentu tidak. Masih banyak jurang yang dapat diatasi untuk mengukuhkan lagi kedudukan Facebook sebagai salah satu syarikat gergasi industri internet.

Salah satu kes sebenarnya, iaitu ketika Line pembangun aplikasi sembang, yang merupakan salah satu pesaing dalam aplikasi Messenger, mengeluarkan versi Lite untuk pengguna yang berada di kawasan dengan infrastruktur dan kemudahan internet yang minimum. Setelah melepaskan versi Line Lite, ternyata perkembangannya juga sangat besar.

Ini adalah bukti bahawa, bidang pekerjaan pemaju aplikasi mudah alih tidak terhad. Begitu juga untuk Facebook, yang merupakan syarikat digital yang paling aktif dari segi pengembangan perkhidmatan, tentu ingin memanfaatkan semua peluang yang ada.

Strategi Pandai Facebook

Sudah diketahui umum bahwa salah satu strategi yang dilaksanakan oleh Facebook untuk mendapatkan sejumlah besar basis pengguna aplikasi adalah memaksa pengguna memuat turun aplikasi tambahan untuk terus mendapatkan layanan maksimum.

Pada masa itu, aplikasi utama Facebook belum lagi memisahkan perkhidmatan pesanannya. Namakan setelah melihat potensi untuk bermain di perkhidmatan pesanan dalam talian, syarikat ini "pandai" memisahkan perkhidmatan pesanan menjadi aplikasi terpisah iaitu Messenger.

Baca juga:  LinkedIn Melancarkan Versi Ringan untuk Memudahkan Pengguna di Negara Membangun

Suka atau tidak pengguna yang ingin dapat menghantar mesej, mesti memuat turun aplikasi Messenger. Strategi semacam ini, memang terbukti berkesan untuk penyedia perkhidmatan berskala besar seperti Facebook.

Tetapi jika dilaksanakan, untuk perkhidmatan lain yang belum menjadi "keperluan utama" bagi pengguna, hasilnya akan sangat berbeza. Bahkan tidak menolak kemungkinan, strategi seperti ini sebenarnya akan mematikan pengembangan aplikasi.

Artikel Berkaitan