Versi Terbaru OS Android Nougat Tidak Akan Dilengkapi Dengan Fitur Google Pixel

Android NougatImej dari Fastandclean.org

Tidak lama dahulu, syarikat teknologi Google memperkenalkan produk terbarunya, siri telefon pintar bernama Google Pixel. Dilengkapi dengan sejumlah ciri baru dan juga pengembangan teknologi yang tidak terdapat dalam siri lain, Google Pixel dengan cepat menarik perhatian masyarakat dunia berkat kecanggihannya.

Tetapi nampaknya, ia masih sama seperti Pixel, sistem operasi Android terbaru, Android 7.1 Nougat nampaknya tidak akan mendapat kelebihan seperti Google Pixel. Dihantar di acara perkakasan #Google beberapa waktu yang lalu, sejumlah ciri yang sangat baik dari Pixel, tidak akan ditambahkan ke sistem operasi Android Nougat. Inilah ulasan penuh.

Tanpa Ciri-ciri Pixel Mainstay

Dalam acara perkakasan Google yang diadakan minggu lalu, disahkan bahawa versi terbaru sistem operasi Android #, Android 7.1 Nougat tidak akan dilengkapi dengan sejumlah ciri yang sangat baik dari telefon pintar Google Pixel. Sekurang-kurangnya ada beberapa ciri hebat yang tidak akan muncul, seperti Pembantu Google (perkhidmatan sokongan pelanggan AI bersepadu), Penyimpanan pintar (ciri penyimpanan sandaran tanpa had untuk foto dan video) dan banyak lagi yang lain.

Dipetik dari laman Android Police, mengatakan bahawa batasan fitur Pixel yang akan diterapkan pada siri Android Nougat telah disahkan secara rasmi oleh Google. Ini tentunya merupakan percanggahan dengan sendirinya, di mana Android Nougat telah ditunggu-tunggu dengan pelbagai kemas kini di dalamnya.

Artikel lain:  Melihat Kebocoran Paparan Pelancar Google Pixel, semakin menarik

Ciri-ciri yang Tidak Akan Dipaparkan

Sebagai tambahan kepada dua ciri hebat yang disebutkan di atas, ciri lain yang juga tidak akan muncul dalam siri #Android Nougat adalah penyesuai suis cepat. Fungsi ini dalam bentuk perkakasan kabel data yang dapat dengan mudah memindahkan data dari peranti iPhone atau Android lama ke peranti telefon pintar Google Pixel.

Ciri ini sememangnya sangat unik di mana teknologi penyesuai seperti ini belum dijumpai pada telefon pintar lain. Di samping itu, dengan penyesuai ini, seolah-olah memberi isyarat bahawa Google telah mula memukul gendang perang dengan pengeluar Apple. Syarikat yang dibuat oleh Larry Page dan Sergey Brin berusaha menggoda pengguna agar berminat menggunakan Google Pixel #smartphone dengan pelbagai ciri canggih.

Seterusnya, salah satu ciri Google Pixel yang disayangkan kerana tidak akan disertakan dalam kemas kini Android Nougat adalah Pembantu Google. Ciri ini secara tidak langsung merupakan penyempurnaan Google Now, pembantu perisikan buatan Google sebelum ini. Dengan peningkatan dalam pelbagai fungsi, Pembantu Google diharapkan dapat mengatasi pesaingnya seperti Apple Siri, Microsoft Cortana dan Amazon Alexa.

Oleh itu, Pembantu Google mempunyai semua fungsi Google Now ditambah beberapa fungsi tambahan. Bukan hanya berfungsi dalam satu arah, pembantu Google kemudian dapat bertindak balas terhadap perbualan dalam dua arah dengan pengguna. Lebih dari itu, teknologi ini dapat mempelajari dan mengingati maklumat peribadi yang dikongsi oleh pengguna. Data ini digunakan oleh Pembantu Google untuk menentukan jenis perkhidmatan yang diperlukan oleh pengguna.

Google Pixel Dengan Pelbagai Kelebihan

Setelah dilancarkan beberapa waktu yang lalu, Google Pixel sememangnya sangat menarik di mana siri telefon pintar ini banyak dibandingkan dengan beberapa telefon pintar mewah lain dari pengeluar Apple dan Samsung. Tidak berlebihan memang, kerana ciri-ciri yang disajikan juga cukup mewah. Dilengkapi dengan kamera 12.3MP, kamera ini dapat menangkap kualiti video hingga 4k.

Baca juga:  Android Nougat ~ Akhirnya Menjadi Nama Rasmi Sistem Operasi Android N Terkini

Mengingat penyimpanan kandungan video dan foto yang memiliki ukuran jumbo, Google Pixel juga menawarkan perkhidmatan penyimpanan data tanpa had melalui Foto Google. Jadi tidak perlu takut kehabisan memori, semuanya akan disimpan dengan kemas dan dapat diakses oleh pengguna pada bila-bila masa.

Di samping itu, dengan pemproses hab sensor, telefon pintar ini juga dapat disambungkan dalam talian melalui WiFi, selular dan GPS untuk pilihan sambungan.

Tidak termasuk sejumlah fitur Pixel pada sistem operasi Android terbaru 7.1 tidak bermaksud menjadikan siri Android terbaru ini tidak patut dicuba. Kerana pada hakikatnya, kemas kini ke semua ciri ini juga akan terus diterapkan kemudian. Google mengatakan ia masih akan menunggu bagaimana pasar merespon ciri-ciri telefon pintar Google Pixel sebelum menerapkannya ke sistem operasi Android.

Artikel Berkaitan