"Lepas" Dari Twitter, Pelabur Ini Mengakui Hidupnya Lebih Ringan

Marc AndreessenImej dari Techpp.com

Setelah isu pembelian syarikat Twitter gagal berlaku, banyak pihak merasakan masa depan media sosial # yang ini mula terancam. Sebabnya salah satunya dipersetujui oleh pelabur dan usahawan Amerika lama Marc Andreessen. Lelaki yang telah berpengalaman lama dalam hal pembiayaan modal teroka di Amerika dan sejumlah negara besar di dunia, bahkan memutuskan untuk meninggalkan Twitter beberapa waktu yang lalu.

Pemergian Andreessen agak mengejutkan kerana Andreessen juga pernah menjadi salah satu bakal pelabur Twitter. Tetapi bagi Andreessen sendiri, terpisah dari Twitter membuatnya merasa lebih baik.

Keputusan terbaik

Dalam acara teknologi Stictly VC yang diadakan di Palo Alto beberapa waktu yang lalu, Marc Andreessen menjelaskan dengan jelas apa alasan dia memutuskan untuk meninggalkan Twitter minggu lalu. Malah profil yang popular dengan akaun #Twitter peribadinya, telah menghapus semua twee yang pernah dibuatnya.

Dalam pernyataannya, dia menyamakan bahawa, setelah meninggalkan Twitter, dia bahkan merasa kehilangan 50 kilogram, "Aku merasa bebas seperti burung," kata lelaki gemuk itu.

Artikel lain:  Google Ingin Memperoleh Twitter? Berikut adalah beberapa pertimbangan

Tanda-tanda pemergian Andreessen dari Twitter, sebenarnya mula muncul sejak itu penjualan Twitter meletus di media beberapa bulan yang lalu. Menanggapi itu, pemergian Andreessen terasa agak pelik kerana untuk beberapa waktu dia sebenarnya menjadi lebih aktif menggunakan platform media sosial "Blue Bird". Dia terkenal dengan "tweetstorms" kultweet, sering berkongsi pelbagai pendapat peribadi yang berkaitan dengan politik kepada berita perniagaan dan teknologi terkini di wilayah Silicon Valley.

Tokoh kontroversi

Tetapi jika anda melihat kembali angka pelabur yang satu ini, sebenarnya tidak terlalu pelik jika dia melakukan sesuatu yang agak kontroversial. Kerana lelaki yang sebelumnya memimpin sejumlah projek # pelaburan berbilion-bilion dolar, telah mengeluarkan pernyataan kontroversial berkaitan dengan program internet Facebook yang dikeluarkan di India. Walaupun begitu, dia mempunyai pertikaian dengan pembangun Facebook termasuk pengasas Mark Zuckerberg.

Beralih ke kes lain, Andreessen juga menyebutkan bahawa kini trend syarikat digital yang ingin segera memasuki IPO, adalah langkah yang terlalu cepat. Dia menyebutkan bahawa, tidak sedikit pemilik syarikat teknologi yang ingin segera membuat umum, tetapi tidak melihat keadaan dan cabaran yang ada.

Berbeza dengan apa yang berlaku 20 tahun yang lalu, Andreessen mengatakan bahawa pada masa ini kemungkinan syarikat untuk berjaya di khalayak ramai jauh lebih sedikit. Sebabnya, pelabur semakin meningkat pengawasan dan tidak lagi hanya menumpukan perhatian pada keseimbangan keuntungan syarikat. Yang lebih penting lagi, adalah bagaimana membina matlamat jangka panjang syarikat. Tetapi yang unik, dia sendiri sangat berminat untuk memperkenalkan dan mendorong sejumlah portfolio sendiri dari beberapa syarikat yang juga akan segera memasuki IPO.

Baca juga:  Kerana Pengubahsuaian Massa, Banyak Pemimpin Twitter Memilih untuk Meninggalkan

Sehubungan dengan pemergiannya dari syarikat Twitter, banyak yang berspekulasi bahawa Andreessen sebenarnya sedang menyiapkan rancangan yang lebih besar lagi untuk syarikat serupa. Kerana pada hakikatnya, setelah melarikan diri dari Twitter, Andreessen dikhabarkan akan menjalin kerjasama dengan syarikat media sosial yang lain.

Terlepas dari semua itu, keadaan Twitter sekarang sememangnya sangat dipersoalkan. Kemungkinan untuk diperoleh oleh syarikat lain, sehingga sejumlah desas-desus yang mengatakan bahawa Twitter akan mengeluarkan perkhidmatan baru masih menjadi misteri. Kami menunggu perkembangan selanjutnya.

Artikel Berkaitan