Pasaran Facebook ~ Ciri Baru Beli dan Jual Dalam Talian Melalui Akaun Facebook Kami

pasaran facebookImej dari Thenextweb.com

Syarikat media sosial Facebook nampaknya semakin bersemangat untuk memperluas skop perniagaannya dalam bidang lain selain perkhidmatan platform sosial. Dan salah satu misi yang ingin dicapai, iaitu menjadi laman web perdagangan dalam talian terbaik untuk pengguna.

Misi ini sebenarnya telah dilaksanakan oleh #Facebook sejak 2007, tetapi tidak dapat memberikan hasil yang maksimum. Sehingga tahun lalu, melalui fitur jual beli yang diterapkan pada kumpulan Facebook, sebenarnya dapat menarik minat pengguna yang kini mencecah 50 juta sebulan di seluruh dunia.

Untuk memperbaiki ciri-ciri ini, akhirnya dilancarkan satu ciri baru bernama Facebook Marketplace. Seperti apa perkhidmatan jual beli gaya Facebook ini? Inilah ulasan penuh.

Sepintas lalu Facebook Marketplace

Secara ringkas, Facebook Marketplace membolehkan setiap pengguna mencari dan mencari pelbagai produk yang dijual oleh orang di sekelilingnya. Proses ini dapat dilakukan dengan lebih cepat malah memungkinkan penjualan barang secara spontan.

Bersepadu dengan perkhidmatan Facebook Messenger, pengguna yang merupakan penjual dan pembeli akan dapat menawar harga, menentukan kaedah pembayaran atau bahkan mengatur jadual pertemuan untuk proses pembelian. Sudah tentu ini menjadikan proses jual beli anda lebih mudah dan cepat.

Artikel lain:  Ambil Keputusan yang Tepat, Kini Facebook Mendapat Keuntungan Dihandarkan dengan Perolehan Instagram

Pada masa ini, ciri Facebook Marketplace baru tersedia untuk pengguna di Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia dan New Zealand. Tersedia untuk versi Facebook Mudah Alih, kemungkinan dalam beberapa bulan ke depan ciri ini akan dilancarkan secara global sekiranya terasa memuaskan.

Usaha Facebook untuk Jual Beli Dalam Talian

Mengingat kembali pada tahun 2007, usaha syarikat Facebook sosial #media untuk menjadi platform jual beli dalam talian, bermula ketika melepaskan fitur yang disebut Marketplace. Dengan ciri itu, pengguna dapat mencari senarai pelbagai perkara untuk dijual, termasuk harta tanah, senarai carian pekerjaan dan banyak lagi.

Namun, usaha ini tidak menunjukkan hasil yang positif sehingga pada tahun 2009 Facebook menyerahkan ciri operasi ini kepada permulaan Oodle. Dan pada tahun 2014, ciri ini ditutup secara rasmi kerana kurang berminat.

Tidak mahu berputus asa, pada tahun 2015 Facebook melancarkan fitur baru di mana pengguna boleh membuat catatan yang mengandungi tawaran untuk menjual produk di halaman kumpulan. Dalam beberapa waktu, ciri ini ternyata mendapat sambutan yang cukup baik, bahkan digunakan oleh hampir seperempat dari jumlah pengguna aktif Facebook.

Langkah seterusnya yang diambil oleh Facebook dilancarkan pada bulan Oktober 2015, ketika syarikat yang dibuat oleh Mark Zuckerberg sedang menguji fitur baru yang berjudul "Local Market". Dan ciri ini adalah pendahulu Facebook Marketplace yang akhirnya dilancarkan sebelum ditutup pada 2016.

3 Ciri Utama Pasaran Facebook

Walaupun belum dapat dinikmati oleh semua pengguna di seluruh dunia, fitur Facebook Marketplace dianggap memiliki potensi yang baik, terutama sejak Facebook memiliki beberapa tahun pengalaman mengembangkan platform perdagangan dalam talian. Sekurang-kurangnya ada 3 ciri utama Facebook Marketplace, iaitu membeli carian, menjual barang dan mencari di kawasan sekitarnya.

Ciri pertama, pencarian item, membolehkan setiap pengguna mencari dan menapis senarai item yang boleh kita beli dari komuniti tertentu. Keupayaan ini dapat dikembangkan berkat teknologi Analisis Teks AI yang digabungkan dengan Halaman Facebook tertentu yang disukai oleh pengguna. Dari sana kemudian, rangkaian senarai akan muncul berdasarkan kesesuaian produk yang kemungkinan disukai oleh pengguna.

Bagi mereka yang ingin membeli, terdapat beberapa pilihan teks segera yang boleh digunakan untuk membuka perbualan transaksi. Teksnya merangkumi "Adakah item itu masih tersedia?" dan "Apakah keadaan item tersebut?". Dengan cara itu, proses jual beli peribadi seperti ini dapat dilakukan dengan lebih cepat.

Ciri kedua ialah menjual barang. Tanpa perlu membuat halaman khas yang menyenaraikan barang yang anda ada, kami hanya perlu memuat naik foto produk dan kemudian memberikan penerangan dan harga yang ditawarkan. Dari situ, pengguna hanya memasukkan senarai atau senarai produk yang telah disediakan.

Baca juga:  7 Petua Meningkatkan Penjualan Dengan Menggunakan Media Sosial

Dan ciri ketiga yang juga cukup menarik adalah mencari di kawasan sekitarnya. Seperti yang dijelaskan pada awal artikel di atas, kemudian dengan Facebook Marketplace, pengguna dapat mencari produk yang ditawarkan oleh pengguna yang berada di sekitar tempat kita tinggal.

Kelebihan ciri ini ialah kita dapat pergi lebih cepat kepada penjual jika dia berminat dengan produk yang dijual. Selain itu, ciri ini juga mendorong peningkatan penjualan tempatan termasuk yang ditawarkan oleh PKS.

Penjelasan yang lebih lengkap mengenai Facebook Marketplace masih panjang. Tetapi secara umum itulah gambaran yang dapat kita tangkap dari ciri yang satu ini. Sekiranya ciri tersebut diperkenalkan secara umum, semoga ia dapat memberi manfaat kepada pengguna utamanya yang berada di Dunia.

Artikel Berkaitan