Meneroka Inspirasi Inovator Teknologi Dunia dari mendiang Steve Jobs

kerja-kerja steveGambar dari Youtube.com

Sudah 5 tahun sejak pemergian maestro teknologi pada usia 56 tahun, tetapi banyak karya dan juga semangat kreativiti Steve Jobs masih membara di hati kekasihnya.

Sebagai salah satu inovator dan tokoh dalam bidang pengembangan teknologi, Steve Jobs, pastinya merupakan tokoh yang sangat memberi inspirasi. Bukan hanya untuk mereka yang berurusan secara langsung dengan sektor teknologi, tetapi hampir semua orang di dunia merasa kagum dengan kisah hidup pemula syarikat #Apple ini.

Apa yang menariknya, inspirasi itu bukan hanya datang kepada masyarakat luas. Tetapi terutama bagi pengganti Steve Jobs, yang saat ini masih aktif dalam mengembangkan teknologi, juga mengakui tidak sedikit dari kisah Steve Jobs yang dapat menjadi inspirasi bagi mereka.

Artikel lain:  Ramalan Steve Jobs Mengenai Pembangunan Perniagaan E-dagang Terbukti Betul

Sebilangan inovator teknologi bertaraf dunia di bawah ini, dapat memberikan sejumlah pemikiran singkat mengenai sosok Steve Jobs di mata mereka.

1. Larry Page (pengasas Google)

Lary Page menyatakan bahawa, yang selalu diingat dari sosok Steve Jobs adalah bagaimana Steve memberikan fokus yang sangat besar untuk mengembangkan produk yang dapat memberikan pengalaman sempurna bagi pengguna.

2. John Sculley (presiden syarikat Pepsi Cola)

Mengangkat sisi lain dari Steve Jobs, orang nombor satu di syarikat Pepsi Cola terpesona dengan bagaimana visi Steve ketika menyuntik kecantikan di setiap produk yang dihasilkannya. Steve Jobs selalu berusaha membuat produk yang tidak hanya berguna tetapi juga mampu memberikan kesan yang mendalam walaupun mereka mempunyai penampilan yang sangat sederhana.

3. John Lasseter (Animasi Pixar CCO)

Selanjutnya, sebagai orang yang berurusan dengan bidang reka bentuk animasi, salah satu perkara yang benar-benar memberi inspirasi kepadanya dari tokoh Steve Jobs adalah bagaimana Steve terus mendorong orang lain di sekitarnya untuk menghasilkan karya yang lebih banyak dan lebih baik daripada sebelumnya.

Memang benar, ketika Steve Jobs melahirkan inovasi baru, tidak jarang pesaingnya merasa tercabar untuk melahirkan inovasi yang melebihi yang ada pada waktu itu. Secara tidak langsung, ini menjadi baja kreativiti dalam industri teknologi yang memberi manfaat kepada semua orang.

4. Mark Zuckerberg (pengasas Facebook)

Dalam artikel sebelumnya, kami telah mengadakan perbincangan panjang mengenai bagaimana sejarah sangat dekat antara kejayaan pengasas Facebook Mark Zuckerberg, dengan Steve Jobs.

Pada masa itu, anda boleh mengatakan secara tidak langsung, Steve Jobs menyumbang sebahagian kejayaan yang dicapai oleh Facebook ketika ini. Mark mengenali secara langsung, ketika dia datang ke Steve untuk meminta nasihat ketika perusahaan itu berada di "persimpangan jalan", Steve memberikan nasihat yang sangat bijak untuk kembali ke tujuan asal mengapa Mark membina syarikat itu.

5. Tim Cook (eksekutif Apple)

Sebagai salah seorang rakannya di syarikat Apple, Tim Cook mengingati pesanan terakhir yang disampaikan oleh mendiang Steve Jobs. Pada masa itu, Tim teringat bahawa salah satu perkara yang sedang difikirkan Steve menjelang akhir adalah syarikat Apple. Dan dia menasihati, untuk tidak memikirkan apa yang harus dilakukan setelah dia pergi. Dia hanya menasihati, untuk melakukan apa yang kita yakini sebagai kebenaran.

Baca juga:  5 Teknik Rundingan Steve yang Hebat dan Hebat

6. Richard Branson (pengasas Syarikat Virgin)

Ketika dia masih aktif memimpin Apple, Steve Jobs diketahui bukan orang yang sangat menyenangkan. Namun, apabila sesuatu berlaku pada syarikat Apple, Jobs adalah pusat segalanya. Walaupun, Steve telah mencapai kejayaan besar, dia tidak hanya meninggalkan syarikat itu. Dia kekal, bahkan menemani semua orang dalam pasukan hingga akhir hayatnya.

7. Barack Obama

Bahkan rakan sekelas presiden Barack Obama, juga memberikan perhatian luar biasa pada sosok Steve Jobs. Ketika watak itu mati, dia mengatakan bahawa Steve adalah salah satu inovator terbaik yang pernah dimiliki Amerika. Dia selalu berani berfikir secara berbeza, selalu bersikap tegas dalam sikapnya untuk mengubah dunia, dan sangat berbakat untuk merealisasikan impiannya!

Artikel Berkaitan