Samsung Memperoleh Viv, Teknologi AI Dibuat oleh Pengasas Apple Siri

VivImej dari Trbimg.com

Baru-baru ini diumumkan bahawa syarikat pembuatan peralatan telekomunikasi Samsung secara rasmi telah memperoleh syarikat permulaan bernama Viv. Viv itu sendiri adalah teknologi kecerdasan buatan dan juga pembantu digital yang mempunyai pelbagai kelebihan berbanding teknologi serupa.

Apa yang sangat menarik ialah Viv disokong oleh pasukan yang terdiri daripada Dag Kittlaus, Adam Cheyer dan Chris Brigham, yang juga merupakan pembuat teknologi pembantu digital Siri (yang kini diambil alih oleh Apple). Tidak dapat dibayangkan, tidak mustahil Siri akan jauh ketinggalan kerana ia adalah produk "versi lama" dari pasukan pembuat yang sama.

Mempunyai Teknologi di atas Siri

Kembali pada tahun 2010, pada masa itu pasukan Dag Kittlaus, Adam Cheyer dan Chris Brigham telah membuat aplikasi pembantu digital berasaskan kecerdasan buatan bernama Siri. Setelah tempoh pembangunan, akhirnya syarikat #Apple memperoleh Siri dan menerapkannya ke semua alat komunikasi yang dikembangkan oleh syarikat tersebut.

Setelah 3 tahun, pasukan ini membina semula syarikat baru tetapi dengan konsep yang sama, iaitu pembantu digital berasaskan AI. Sehingga penciptaan Viv, yang baru-baru ini diperoleh oleh pesaing Apple, Samsung.

Artikel lain:  Versi Terbaru OS Android Nougat Tidak Akan Dilengkapi Dengan Ciri Google Pixel

Tidak disebut secara terperinci, berkaitan dengan jumlah dana yang mesti dikeluarkan oleh Samsung untuk proses pemerolehan. Tetapi kemudian, syarikat Viv masih akan berjalan secara bebas tanpa gangguan dari Samsung. Kelak syarikat ini akan memberikan perkhidmatan kepada Samsung dan platform yang mereka kembangkan.

Dua Kelebihan AI Viv

Kerjasama antara syarikat Viv dan Samsung diperkenalkan beberapa waktu lalu. Pada kesempatan itu, Dag Kittlaus selaku ketua projek juga menjelaskan tentang beberapa kelebihan yang dimiliki oleh #teknologi Viv. Sekurang-kurangnya ada 2 kelebihan yang akan sangat berharga untuk bersaing dengan kecerdasan buatan yang ada.

Yang pertama adalah sifat yang saling berkaitan. Dalam penjelasannya, Kittlaus mengatakan bahawa teknologi Siri berjalan menggunakan beberapa arahan maklumat antara sejumlah aplikasi dan perkhidmatan yang dikendalikan sepenuhnya oleh perintah penggunaan langsung.

Tetapi berbeza dengan teknologi ini, Viv menawarkan komunikasi yang lebih konvensional dan kompleks antara semua sisi peranti komunikasi. Keadaan seperti ini yang akan memberikan pengalaman pembantu digital yang boleh dijemput untuk "berbual" seperti manusia asli.

Yang kedua adalah sifat programatik sistem belakang Viv. Ini menarik, kerana kemudian Viv dapat menulis kod perintahnya sendiri secara automatik. Ringkasnya, teknologi pintar ini mampu membina sistemnya sendiri sesuai dengan ciri penggunaannya.

Dalam demo yang dilakukan di acara Disrupt NY beberapa waktu yang lalu, demonstrasi bagaimana Viv dapat melayani sejumlah perintah atau permintaan untuk digunakan. Di samping itu, dijanjikan bahawa kemudian pengembangan teknologi Viv akan jauh lebih menawan daripada pendahulunya, Siri.

Sebab untuk Menjalin Kerjasama dengan Samsung

Dan ketika ditanya mengapa memutuskan untuk bekerjasama dengan Samsung. Mungkin ramai yang berpendapat bahawa, peluang untuk bekerjasama lagi dengan Apple sangat mungkin terbuka. Terutama setelah melihat kerjasama yang berjaya dilakukan sebelumnya oleh kedua-duanya.

Tetapi mereka berpendapat bahawa, sekarang Samsung mempunyai kelajuan penyebaran produk yang jauh lebih besar daripada Apple. Ini adalah peluang bagi pasukan pengembangan Viv untuk mencapai pasar yang luas dengan lebih cepat.

Seolah-olah mencetuskan perang antara dua syarikat besar dalam bidang pengeluar alat komunikasi, pembuat Siri dan Viv, tentunya mempunyai peluang besar untuk mengembangkan diri di antara persaingan kedua-dua pengeluar tersebut. Ketika dia meninggalkan syarikat Apple, Kittlaus mengeluarkan artikel berjudul "Siri baru permulaan".

Baca juga:  Resolusi 2016, Bos Facebook Mahu Membawa "Jarvis Iron Man" Ke Dunia Sebenar

Dan sebagai bukti, kini pasukan yang terdiri daripada 3 orang kembali dengan teknologi baru, Viv.

Mari tunggu seperti apa rupa pembantu digital Viv apabila digunakan pada produk Samsung. Namun, disahkan bahawa Viv tidak akan dilaksanakan pada peranti Samsung sehingga fasa pengeluaran 2017 yang akan datang.

Artikel Berkaitan