Ingin Membeli Apple Airpod? Berikut adalah Maklumat Yang Perlu Anda Ketahui

saluran udaraImej dari Redmondpie.com

Ketika siri terbaru produk telefon pintar Apple iPhone 7 mengeluarkan iPhone 7 plus, tidak sedikit pengguna yang berfikir untuk membeli siri ini kerana penghapusan ciri bicu fon kepala 3.5mm untuk kemudahan audio. Tetapi ini, tidak lagi menjadi masalah kerana Apple memberikan penyelesaian melalui penyesuai khas yang dapat digunakan untuk menghubungkan iPhone 7 dengan bicu fon kepala 3.5mm pada pakej pembelian.

Dan akhirnya, setelah beberapa lama Apple membuka rahsia rancangan besar yang akan dilaksanakan, yaitu dengan melepaskan kemudahan teknologi baru yang disebut Airpods. Airpods adalah salah satu daripada beberapa produk fon telinga tanpa wayar yang telah diperkenalkan di pasaran. Membawa teknologi yang lebih canggih, dilaporkan fon telinga berbentuk seperti pemegang berus gigi mini juga mampu melakukan beberapa fungsi yang tidak terdapat pada pesaing lain.

Teknologi Cip W1

Dalam satu kenyataan mengatakan bahawa pembangun #Apple pada masa ini memberikan tumpuan sepenuhnya untuk mencipta pelbagai teknologi baru yang memfokuskan pada produk tanpa wayar alias tanpa wayar. Inilah yang kemudian mendorong penciptaan peranti Airpods.

Untuk merealisasikannya, peranti Airpods dilengkapi dengan teknologi terkini, cip W1 yang merupakan salah satu teknologi wayarles terkemuka ketika ini. Dengan cip ini, dilaporkan proses dan juga kecekapan penggunaan Airpod dapat ditingkatkan.

Artikel lain:  Sonos Wireless Audio Device Manufacturer Melancarkan Kerjasama Terkini dengan Apple

Semasa ingin memasangkan peranti iPhone dengan Airpods, cip w1 membantu menyambungkannya dengan lebih pantas. Kerana hanya dengan mendekatkan kedua-dua peranti tersebut, maka iPhone akan segera mengesan dan memberikan pilihan untuk menyambung. Ini tentunya menjadikan proses penyegerakan berjalan lebih cepat yang juga memberi kesan kepada penggunaan bateri.

Bercakap mengenai bateri, proses pemindahan wayarles wayarles juga akan berjalan dengan lebih berkesan. Terbukti dengan jangka hayat bateri yang boleh memainkan 5 jam penuh dengan sekali cas.

Teknologi Terkini Ditanam

Menariknya, cip w1 ini tidak hanya tertanam dalam peranti Airpods tetapi juga beberapa produk lain yang dibuat oleh Apple seperti Beats Solo3 Wireless, Powerbeats3 Wireless dan Beats X. Maksudnya, semua peranti ini dapat disambungkan dengan mudah dan sama dengan tahap kecekapan yang sama.

Selain itu, Airpods juga menggunakan penjualan sensor optik yang dapat digunakan untuk melakukan fungsi seperti jeda dan memainkan muzik yang sedang didengar. Bukan hanya itu, accelerometer dwi-suara juga dapat mengesan ketika kita bercakap, dan secara automatik mengurangkan jumlah muzik yang didengar mengikut keperluan.

Tidak seperti beberapa jenis alat fon telinga tanpa wayar yang telah dilancarkan di pasaran, mereka harus bekerjasama, alias tidak dapat digunakan jika hanya satu bahagian. Tetapi tidak dengan Airpod, yang nampaknya hanya dapat digunakan satu sisi. Proses penyegerakan dengan iPhone masih boleh dilakukan di satu sisi fon telinga yang digunakan.

Sekiranya anda juga menggunakan, peranti Apple lain seperti Apple Watch dan Mac juga dapat disambungkan secara langsung ke Airpods, selagi peranti tersebut sudah menggunakan perisian terbaru iaitu WatchOS 3 dan MacOS Sierra.

Kemudahan ini juga disokong oleh kemampuan Airpod untuk berkomunikasi dengan pembantu digital Siri. Dengan isyarat ketukan dua kali pada Airpod, kita dapat langsung berkomunikasi dengan Siri untuk melaksanakan beberapa perintah sederhana, misalnya seperti mengubah volume muzik atau untuk menerima panggilan.

Tetapi tentu saja, peranti ini masih mempunyai sejumlah kekurangan. Salah satunya ialah, belum mempunyai teknologi kalis air. Apabila peranti iPhone 7 dapat digunakan untuk pembasahan basah, sebenarnya Airpod masih dapat bertahan untuk keadaan lembap pada tahap normal seperti digunakan ketika bersenam.

Baca juga:  "Buang" Jack 3.5 MM, iPhone 7 yang yakin Apple semakin teruk

Pada masa ini, walaupun telah diperkenalkan secara meluas, produk Airpods belum dapat dibeli kerana hanya akan dijual hingga akhir Oktober. Soalannya sudah tentu berapa harga yang ditetapkan untuk peranti tanpa wayar.

Anda boleh mengatakan bahawa peranti ini masih dalam julat harga yang agak tinggi sekitar $ 160. Tetapi jika dibandingkan dengan beberapa produk fon telinga tanpa wayar kain yang telah dijual di pasaran, biasanya harga menonton lebih mahal bermula dari $ 250.

Artikel Berkaitan