Google dan Facebook Bekerjasama untuk Membina Rangkaian Kabel Bawah Laut Tercepat di Asia Pasifik

Rangkaian Kabel Bawah AirImej dari Vibizmedia.com

Selain persaingan antara syarikat besar di sektor teknologi, satu lagi perkara yang juga dapat terjadi adalah kerjasama antara syarikat besar ini. Seperti yang diumumkan secara rasmi, syarikat Google dan Facebook telah menandatangani kerjasama untuk membina rangkaian kabel bawah laut yang dilaporkan paling cepat saat ini. Dengan kelajuan mencapai 120 Terabit sesaat (Tbps), rangkaian kabel ini akan menghubungkan Los Angeles di Amerika dengan Hong Kong di Asia.

Segera Memasuki Fasa Pemprosesan

Kemudian untuk merealisasikan usaha untuk membuat rangkaian kabel dasar laut terpanjang dan terpantas, #Google dan Facebook juga akan bekerjasama dengan syarikat berpusat di Asia, Pacific Light Data Communication. Pacific Light sendiri merupakan anak syarikat China Soft Power Technology yang merupakan pemain lama dalam bidang teknologi Asia. Tetapi yang menarik, ini adalah projek baru untuk China Soft Power Technology, yang berkaitan dengan pembuatan rangkaian kabel dasar laut.

Kemudian, sekiranya projek pembinaan rangkaian kabel sejauh 12.800 km selesai dan berfungsi dengan optimum, ini akan menjadi rangkaian kabel kapasiti terbesar di wilayah Pasifik. Sebelumnya, rekod untuk kapasiti rangkaian terbesar masih dipegang oleh projek Faster Cable, yang juga disokong oleh Google.

Artikel lain:  Cuba melebihi had, Nokia Tests Internet Speed ​​1000x Google Fiber

Kos Menghisap Sangat Besar

Membangun projek infrastruktur mega seperti jaringan kabel dasar laut, tentunya memerlukan usaha dari segi konsep dan sokongan kewangan dalam jumlah yang sangat besar. Dan untuk projek ini sendiri, Pacific Light Cable Network dilaporkan berharga sekitar 400 juta dolar.

Projek ini sebenarnya diperkenalkan tahun lalu dengan slogan sebagai rangkaian penghubung Asia dan Amerika yang paling canggih. Tetapi pada masa itu, Pacific Light Cable belum mengumumkan kerjasama dengan Google dan syarikat #Facebook sebagai rakan kongsi. Tetapi sekarang, dengan sokongan dua syarikat teknologi terbesar, projek rangkaian bawah laut sangat mungkin dapat dilaksanakan dengan segera.

Mengenai perincian rangkaian bawah laut itu sendiri, dilaporkan akan terdiri dari 1 jaringan besar yang berisi 5 kabel gentian. Untuk setiap kabel gentian yang terdapat di dalam jaringan, ia dapat menyediakan lebar jalur tidak kurang dari 24 Tbps yang dapat digunakan untuk berbagai keperluan perusahaan besar.

Mengenai kerjasama, Google menyatakan bahawa kemudian setiap syarikat yang berpartisipasi dalam projek ini akan mendapat bagian penggunaan jaringan tertentu ketika sudah aktif pada tahun 2018. Dan untuk memastikan privasi rangkaian, setiap syarikat akan mendapatkan jaringan gentian yang terpisah.

Pembangunan Rangkaian Kabel Kapal Selam yang Tinggi

Sehingga 2016, projek terbaru dari Google dan Facebook menjadi projek ke-6 setelah lima projek rangkaian kabel dasar laut yang lain. Lima projek tersebut adalah Unity, SJC, FASTER, MONET dan Tannat. Dan nampaknya, Google adalah satu-satunya syarikat yang mengambil bahagian dalam pembangunan semua rangkaian kabel bawah laut.

Ini adalah isyarat bahawa Google memberikan keutamaan tinggi kepada pembangunan rangkaian yang komprehensif yang tidak hanya tertumpu di benua Amerika. Dengan bahagian yang besar dalam membuat jaringan ke wilayah lain, seperti Asia Pasifik, Australia dan Eropah, menjadikan Google sebagai syarikat yang memiliki kemajuan pembangunan terpantas di dunia.

Baca juga:  Mendedahkan 6 Inovasi Terburuk di Bidang Internet yang Pernah

Sebaliknya, melihat kerjasama antara Google dan Facebook, ini mungkin bukan perkara yang kerap kerana kedua-dua syarikat mempunyai persaingan yang sukar dalam beberapa bidang industri teknologi. Namun, melihat ke belakang, kerjasama dalam pengembangan rangkaian kabel antara syarikat besar juga telah dilakukan. Contohnya ada Microsoft dan Facebook yang mengembangkan rangkaian kabel Trans Atlantik, dengan kelajuan hingga 160Tbps tetapi dengan panjang rangkaian separuh projek trans-pasifik.

Ke depan, Google menyatakan bahawa rangkaian kabel baru ini akan memberikan latensi yang lebih minimum tetapi dengan lebar jalur yang lebih besar untuk pengguna di rantau Asia Pasifik. Begitu juga untuk perkhidmatan Facebook, sudah tentu semua pengguna Facebook akan dapat merasakan kelebihan yang sama setelah projek ini selesai.

Artikel Berkaitan