Google Sprayscape ~ Sensasi Tangkap Momen Foto Realiti Maya Seperti Kelihatan Mimpi

Landskap semburan Imej dari Androidbeat.com

Kini teknologi realiti maya banyak disebut sebagai asas teknologi masa depan. Dengan pelbagai kecanggihan dan kebolehan yang dapat disesuaikan dari teknologi ini, menjadikan realiti maya semakin digemari untuk dikembangkan oleh syarikat besar.

Tetapi masalahnya adalah, pada masa ini teknologi VR belum menjadi pilihan terbaik, terutama melihat perkembangan peranti VR yang masih jauh dari yang mampu dimiliki oleh kebanyakan pengguna. Oleh itu, apa yang dapat dilakukan oleh pembangun teknologi semasa adalah dengan menyesuaikan VR menjadi peranti yang lebih popular, iaitu telefon pintar, atau telefon pintar.

Dari situ barulah banyak aplikasi berasaskan realiti maya yang dibangunkan bahkan dapat dijalankan dengan spesifikasi telefon pintar yang biasa-biasa saja. #Google terbaru mengeluarkan aplikasi baru bernama Google Sprayscape. Yang uniknya ialah aplikasi berasaskan VR ini dikatakan dapat merakam momen foto realiti maya tetapi dengan penampilan seperti di alam mimpi.

Ingin tahu apa aplikasi Sprayscape ini? Inilah ulasan penuh.

Hasil Pembangunan Program Eksperimen Android

Disampaikan bahwa aplikasi Sprayscape, yang baru-baru ini dirilis oleh Google, adalah hasil dari program khusus untuk sistem operasi Android, Android Experiment. Pada dasarnya, aplikasi ini adalah aplikasi yang menangkap gambar yang dapat mengambil gambar bukan hanya di satu sisi tetapi dapat mengambil foto 360 darjah. Dengan menggunakan sensor giroskop yang disematkan dalam telefon Android, kemudian setiap gambar yang ditangkap akan diletakkan secara rawak berdasarkan hasil sensor.

Kemudian untuk mengambil gambar dengan cara apa sahaja yang digunakan rumah unik. Kami hanya menekan pada layar setelah aplikasi dibuka. Dari situ aplikasi akan mula menangkap gambar secara automatik. Sekiranya kita ingin menangkap lebih banyak gambar, kita hanya perlu Tab dan tahan sehingga meliputi kawasan yang ingin kita tangkap.

Artikel lain:  Google Mempersembahkan Duo, Aplikasi Panggilan Video Ringan dan Stabil Terkini, Ingin Mencuba?

Mengenai kawasan yang dapat kita ambil, sebenarnya tidak ada batasan; kerana kemudian aplikasi ini akan menggabungkannya secara automatik menjadi satu paparan foto 360 darjah penuh.

Berikan Tampilan Unik Seperti dalam Mimpi

Sesuai dengan tajuk artikel ini, salah satu hal yang paling mencolok tentang aplikasi Sprayscape adalah kemampuan untuk memberikan penampilan foto akhir yang menyerupai alam mimpi. Bagi mereka yang tidak dapat membayangkan bagaimana mimpi itu, secara umum ia akan muncul dengan sedikit kabur di bahagian luar dan fokus pada bahagian tengah.

Kesan seperti ini, sebenarnya telah dikembangkan secara meluas baik untuk menyunting foto dan video. Tetapi apabila digabungkan dengan teknologi VR ditambah foto 360 darjah, Sprayscape boleh dikatakan yang pertama mencubanya.

Kelebihan lain ialah, kerana mengambil gambar dengan kualiti yang tidak mengutamakan kejelasan dan kedalaman piksel, aplikasi ini dapat berjalan dengan sangat cepat untuk memproses foto 360 final akhir. Ini tentu berbeza apabila kita mengambil gambar 360 darjah menggunakan peranti kamera yang direka khas untuk tujuan ini. Secara amnya, masa yang diperlukan untuk menyelesaikan proses ini juga lebih lama.

Apabila kemudian kami selesai mengambil gambar, kami dapat menikmati foto dengan paparan 360 °. Selain itu kami juga dapat berkongsi foto melalui aplikasi pesanan atau di akun media sosial. Dari situ pengguna lain dapat segera menikmati hasil visualisasi "impian" yang telah anda buat.

Dihantar oleh pereka kanan Google Creative Lab, Glenn Cochon dalam catatan blog rasmi Google menyatakan bahawa, pada masa ini VR adalah salah satu perkara yang paling diminati oleh pengguna dan sebaliknya pengambilan gambar juga masih menjadi aktiviti kegemaran. Jadi usaha pasukan melalui aplikasi Sprayscape adalah, dengan menggabungkan keduanya menjadi satu layanan.

Baca juga:  Isyarat ~ Aplikasi Sembang Super Selamat oleh Pembangun Google

Hasil yang diberikan dari aplikasi Sprayscape boleh dikatakan sangat berbeza dan unik. Ini disokong oleh kemungkinan lain yang dapat dikembangkan di masa depan. Bukan hanya foto, kami mungkin juga dapat membuat video yang unik melalui fitur seperti ini.

Saat ini, aplikasi Sprayscape telah dirilis untuk versi sistem operasi Android. Tetapi ketika penulis melakukan pencarian, itu tidak dijumpai di Google PlayStore. Mungkin aplikasi ini masih dalam tahap pengembangan atau hanya dibuka untuk pengguna di wilayah tertentu.

Dan bagi mereka yang menggunakan OS #iOS, dilaporkan mereka harus menunggu lebih lama sebelum dapat mencuba aplikasi Sprayscape.

Artikel Berkaitan