Shortir ~ Aplikasi Baca Berita Khas untuk Orang Muda Yang Perlu Mencuba

ShortirGambar dari Twitter.com

Sekiranya sebelum memasuki era perkembangan teknologi, ketika kita ingin membaca atau mendapatkan berita tertentu, kita hanya dapat mendengarkannya melalui media cetak seperti surat khabar, tabloid atau majalah. Atau untuk media elektronik, mereka yang mempunyai boleh menggunakan radio atau televisyen.

Sangat berbeza apabila teknologi telah maju. Walaupun dengan telefon bimbit di tangan, kita sudah dapat mengetahui pelbagai berita dan kemas kini berita dari pelbagai bidang. Tetapi nampaknya, seiring dengan zaman juga secara tidak langsung telah mengubah corak pemikiran dan penggunaan maklumat dari generasi muda.

Orang muda sekarang cenderung lebih selektif dalam memilih berita atau maklumat yang ingin mereka baca. Di samping itu, tidak sedikit generasi muda kita yang akhirnya kehilangan minat membaca kerana beberapa sebab, seperti banyak maklumat yang tidak betul, atau perbincangan yang terlalu panjang dan panjang lebar.

Masalah Membaca Kanak-kanak Kecil

Sekiranya dilihat lagi, minat membaca berita atau maklumat terkini sangat positif terutama bagi generasi muda. Dengan mengetahui maklumat terkini, kita dapat lebih memahami dalam meningkatkan wawasan ketika menjalin hubungan.

Namun, masalah ini terhalang oleh masalah-masalah yang disebutkan di atas, yang berkaitan dengan kurangnya minat membaca maklumat dari generasi muda. Mereka semakin enggan membaca berita terkini, dan malah lebih gemar meluangkan masa mereka untuk melakukan aktiviti yang sebenarnya tidak memberikan faedah seperti akses berlebihan ke media sosial.

Artikel lain:  Muat turun Aplikasi Android Babe (Baca Berita)

Tetapi tentunya kita tidak boleh menyalahkan sepenuhnya generasi muda. Generasi yang termasuk dalam kriteria generasi Y dan Z memang mempunyai watak yang berbeza dari generasi yang kini berusia 40-an dan ke atas.

Watak yang dimaksudkan di sini adalah watak yang mahu segalanya terasa lebih ringkas dan mudah difahami, tetapi tanpa menjejaskan kualiti. Atas sebab ini, perlu ada kemas kini utama dalam corak penyediaan maklumat dan berita sehingga semakin banyak orang muda berminat.

Penyelesaian yang ditawarkan oleh Aplikasi Shortir

Menanggapi masalah ini, seorang pembangun aplikasi bernama Shortir, berusaha untuk mempersembahkan konsert baru mengenai kebiasaan membaca maklumat atau berita yang khusus untuk watak generasi muda. Dalam perkhidmatan berasaskan aplikasi mudah alih ini, pengguna yang menargetkan generasi milenium akan diberikan berita dan maklumat yang lebih ringkas hanya dalam 60 kata, tetapi tanpa mengurangkan inti dari berita tersebut.

Aplikasi ini dikembangkan oleh pasukan yang terdiri daripada 4 orang iaitu Adnan Satyanugraha P, Gibral Muhammad, Aries Gumilang dan Bayu Febianto. Mereka kemudian mengembangkan Shortir sebagai perkhidmatan agregator berita yang menawarkan kemudahan dan kepraktisan bukan hanya dalam mendapatkan maklumat terkini tetapi juga membaca maklumat dengan cepat dan tepat.

Dengan berita yang dikemas dalam penampilan yang lebih "ramping", diharapkan dapat menarik generasi muda yang kadang-kadang juga mempunyai banyak aktiviti lain yang memakan masa. Kerana membaca laju adalah penyelesaian yang cukup rasional.

Mengenai cara kerja aplikasi Shortir, pengguna kemudian akan memuat turun aplikasi berdasarkan sistem operasi Android di Google Play Store. Dari sana, pengguna dapat langsung mengakses pelbagai berita dan maklumat terkini hanya dalam 60 perkataan.

Di dalamnya terdapat beberapa topik khas yang dapat disesuaikan dengan minat membaca, antara lain seperti Hype, Sports, Entertainment, Technology, Culinary hingga tema Traveling. Dan kemudian jika pengunjung ingin membaca artikel secara lengkap, boleh terus klik pada pautan sumber di bahagian bawah ringkasan artikel.

Baca juga:  Aplikasi Kentongan ~ Perkhidmatan Mudah Alih Unik untuk Komunikasi Antara Warganegara

Yang menarik dari aplikasi ini adalah, selain mudah dan ringkas dalam pengoperasian, paparan berita juga akan dimuat secara otomatis ketika menggunakan tatal layar ke atas. Oleh itu, ini akan meningkatkan minat pengguna untuk terus membaca dan mengemas kini berita terkini.

Aplikasi seperti ini, tentu saja, sangat positif terutama jika disandingkan dengan fakta bahawa kebanyakan pelajar dan generasi muda kita sekarang menghabiskan lebih banyak masa untuk mengakses telefon pintar atau telefon pintar untuk aktiviti yang kurang berguna. Dengan memperkayakan diri kita melalui maklumat dan kemas kini berita, semoga generasi muda kita dapat menjadi generasi yang lebih baik.

Artikel Berkaitan