EpiPills ~ Teknologi Perubatan Baru Untuk Penderita Yang Takut Suntikan

epilImej dari Blossom-group.org

Dalam rawatan perubatan, kadang-kadang pesakit memerlukan rawatan khas menggunakan ubat yang disebut epinefrin. Ubat ini belum dapat diberikan secara bebas oleh penderita, hanya pada tahun 1980-an ditemukan penyelesaian untuk pemberian epinefrin yang dapat dilakukan walaupun tanpa bantuan petugas perubatan.

Penyelesaiannya adalah dengan membuat alat suntikan yang kemudian diberi nama EpiPens. Dalam perkembangannya, EpiPens kemudian menjadi salah satu penyelamat banyak nyawa, terutama bagi mereka yang mengalami reaksi alergi yang melampau dan memerlukan pengambilan epinefrin dalam keadaan kecemasan.

Tetapi seiring dengan perkembangan teknologi, saat ini penyelesaian sedang dikembangkan yang lebih baik daripada EpiPens. Ubat itu, yang diberi nama EpiPills, bahkan boleh menjadi alternatif, terutama bagi pesakit yang takut mendapat suntikan.

Mengutamakan Kemudahan Penggunaan

Ketika EpiPens pertama kali ditemui, pada masa itu produk berbentuk suntikan ini dilengkapi dengan paten di sisi reka bentuk. Oleh itu, secara beransur-ansur jika dilihat dari sisi harga ternyata EpiPens agak mahal.

Selain itu, masalah yang dihadapi dalam pengembangan EpiPens tidak hanya berkaitan dengan harga. Kerana dalam beberapa kes, banyak penderita tidak berani menggunakan EpiPens secara bebas dan lebih suka pergi ke pegawai perubatan. Walaupun pemberian epinefrin harus dilakukan secepat mungkin untuk mengelakkan reaksi yang lebih teruk.

Artikel lain:  Kavita Shukla ~ Penemu Kertas Segar, Teknologi Mudah untuk merosakkan Buah dan Sayuran

Apa yang melucukan, majoriti pesakit ini tidak mahu menggunakan EpiPens kerana takut disuntik.

Dipersembahkan oleh penyelidik farmasi dari Nova Southeastern University, Florida, Dr. Mutasem Rawas-Qalaji mengatakan bahawa, ketakutan pesakit terhadap jarum suntik mempengaruhi kadar kejayaan rawatan menggunakan EpiPens. Oleh itu, perlu mencari jalan keluar baru yang diharapkan dapat menyelamatkan lebih banyak pesakit.

Dari kajian yang telah dilakukan, cara termudah untuk membuat pesakit tidak merasa takut adalah dengan membuat efineprin dalam bentuk tablet yang dapat dimakan secara langsung.

Kelebihan Teknologi EpiPills

Inilah yang sedang dikembangkan oleh Rawas-Qalaji bersama dengan pasukan penyelidik dari Universiti Nova Southeastern. Kemudian, membuat ubat menelan yang boleh dimakan secara langsung, dianggap mempunyai beberapa kelebihan berbanding penggunaan EpiPen.

Alasan pertama, tentu saja, adalah kerana masih banyak pesakit yang merasa takut sekiranya terpaksa menggunakan picagari. Tetapi jika ubat yang mesti dimakan dalam bentuk tablet oral, sudah tentu setiap pesakit tidak terlalu takut dan boleh memakannya dengan cepat. Kelebihan kedua adalah dari segi harga, kerana tidak memerlukan alat tambahan, EpiPillss diharapkan dapat dihasilkan dengan harga yang lebih berpatutan.

Bukan hanya itu, EpiPills kemudian juga boleh digunakan untuk semua pesakit dari semua peringkat umur. Ini tentunya berbeza dengan EpiPens yang mempunyai jenis tertentu khusus untuk pesakit pada peringkat usia seperti dos dewasa atau kanak-kanak. Sebenarnya, kadang-kadang menangani epinefrin boleh berlaku pada usia yang rentan.

Dengan bentuk yang lebih kecil, EpiPills kemudian juga mengaku dapat memiliki daya tahan yang lebih lama ketika disimpan.

Masih dalam Pembangunan

Dr. Rawas mengatakan bahawa walaupun EpiPillss mempunyai banyak kelebihan, pengeluaran komersial masih harus menunggu beberapa tahap. Untuk dipasarkan, mesti ada fasa eksperimen yang luas dan juga ujian klinikal.

Dia melanjutkan, untuk mengembangkan penyelesaian perubatan semua perkara yang terlibat di dalamnya mesti melalui prosedur yang sesuai. Ini kerana ubat-ubatan adalah produk yang mesti dijamin keselamatan dan kecekapannya sebelum dapat dimakan oleh manusia.

Baca juga:  Hasil Penyelidikan, Fitness Tracker Tepat Memberi Kesan Negatif terhadap Usaha Menurunkan Berat Badan

Tidak ketinggalan, kadang-kadang dalam pengembangan produk perubatan kadang-kadang akan terhambat oleh masalah perlesenan. Untuk produk yang mempunyai tahap ekonomi yang tinggi seperti EpiPens, sudah tentu ia tidak akan menyokong pengembangan EpiPillss yang tentunya akan mematikan pasaran untuk produk perubatan.

Menjawab semua itu, Dr. Rawas tetap yakin bahawa EpiPills adalah penyelesaian wajib untuk dikembangkan kerana bertujuan positif untuk meningkatkan kualiti kehidupan manusia. Dia juga berharap produk tersebut dapat dipasarkan dalam beberapa tahun ke depan.

Artikel Berkaitan