Youtube Memperkenalkan Ciri Skrin Akhir untuk Meningkatkan Paparan Video

skrin akhirImej dari Andrewmacarthy.com

Menjelang akhir tahun 2016, banyak platform perkhidmatan dalam talian semakin bertambah baik agar tidak ketinggalan dalam pertandingan pada tahun akan datang. Begitu juga, platform perkongsian video #YouTube, media sosial ini juga mengeluarkan beberapa kemas kini dalam bentuk ciri untuk pembuat video.

Yang terbaru adalah, ciri yang disebut End Screens. Ciri Skrin Akhir pada umumnya akan berbentuk paparan lakaran kecil yang muncul di akhir video. Dan mengenai tujuan pembuatan fitur ini, iaitu untuk meningkatkan minat penonton untuk terus menonton video di YouTube.

Seperti apa gambaran lengkap mengenai ciri Skrin Akhir? Berikutan kajian semula.

Langkah Youtube Memacu Paparan Video

Beberapa hari yang lalu, pembangun laman perkongsian video YouTube rasmi melancarkan satu ciri baru yang ditujukan untuk pencipta video. Fitur baru, bernama End Screens, dibuat khusus agar penonton dari YouTube yang menggunakan peranti mudah alih kemudian dapat diarahkan untuk terus menonton video lain.

Disampaikan bahawa, pada masa ini YouTube memang masih memegang kedudukan sebagai platform dalam talian yang paling popular untuk masalah video. Tetapi ini tidak menjadikan YouTube terus berusaha untuk terus mengembangkan perkhidmatannya.

Artikel lain:

  • Cara Memuat turun Video YouTube Tanpa Perisian
  • Kekaburan Khusus ~ Ciri Baru YouTube Yang Boleh Mengaburkan Objek Bergerak

Dan salah satu perkara yang paling diperhatikan oleh pembangun YouTube menjelang akhir tahun 2016 adalah mengenai penggunaan aplikasi mudah alih YouTube yang menggunakan kedua-dua sistem operasi Android dan iOS. Telah diketahui bahawa, sehingga 2016 peningkatan pesat berlaku dari penggunaan aplikasi mudah alih berbanding dengan platform laman web dalam taliannya.

Ini kemudian menjadikan YouTube lebih kuat untuk menyediakan ciri dan juga kemudahan untuk penonton mudah alih. Salah satunya adalah, dengan lahirnya ciri End Screens.

Ciri Sistem Skrin Akhir

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, bahawa fitur Skrin Akhir pada umumnya adalah paparan tambahan dalam bentuk gambar kecil yang akan muncul di akhir video yang telah ditonton. Mengenai fungsi lakaran kecil yang berterusan ini, pembuat video dapat meletakkan beberapa fungsi seperti melihat video lain dari saluran, melanggan, mengunjungi saluran yang disarankan lain dan beberapa fungsi lain.

Apabila pengguna mengetengahkan ciri ini, paparan baru akan terbuka yang mengandungi beberapa maklumat yang telah ditetapkan oleh pembuat video sebelumnya. Di samping itu, ketika fitur End Screens muncul juga akan muncul beberapa detail menarik seperti penggoda kad, konten unggulan dan tanda air penjenamaan.

Pada mulanya ciri End Screens diuji pada pembuat video terpilih yang menerima pengumuman khas. Tetapi setelah memenuhi jangkaan, akhirnya ciri ini dibuka secara umum dan dapat digunakan oleh mana-mana pembuat video YouTube.

Bentuk Anotasi Lain

Sebelum ini, rakan sekerja akan mengetahui bahawa, YouTube mempunyai ciri yang disebut anotasi. Ciri-ciri yang tersedia untuk perkhidmatan berasaskan web ini, mempunyai fungsi seperti panel khas yang akan mengarahkan penonton ke beberapa fungsi lain. Dengan panel ini, pencipta video umumnya mengarahkan penonton ke video lain atau melanggan saluran bebas.

Selain itu, terdapat juga ciri Kad yang umumnya mempunyai fungsi yang serupa dengan anotasi. Walau bagaimanapun, ciri yang satu ini hanya akan muncul di akhir video dan menunjukkan pelbagai cadangan untuk video lain yang dapat ditonton oleh pengguna.

Apa yang menarik adalah, ada kemungkinan bahawa pada masa akan datang penggunaan anotasi semakin jarang dilakukan oleh pembuat video. Sebabnya adalah dengan ciri End Screens, terasa lebih menjimatkan masa kerana lebih cepat dan sederhana. Lebih-lebih lagi, ciri ini dapat dijalankan bukan hanya melalui perkhidmatan berasaskan mudah alih tetapi juga untuk perkhidmatan berasaskan web.

Baca juga:  Youtube Gaming Update Anyar Feature Untuk Mengejar Pesaing

Khusus untuk pembuat video, analitik khas juga disediakan berkaitan dengan ciri Skrin Akhir ini. Pencipta kemudian dapat memantau keberkesanan penggunaan ciri Skrin Akhir yang pastinya berguna untuk pengembangan saluran mereka.

Sebaliknya, #Google sebagai syarikat induk YouTube menyatakan bahawa ketika ini pasaran sasaran utama pengguna aplikasi YouTube adalah generasi milenial yang sebenarnya sangat gemar menonton YouTube sejak sekian lama. Oleh itu, dengan peningkatan perkhidmatan dari segi kualiti dan kuantiti, ditambah dengan ciri-ciri baru seperti Skrin Akhir, rasanya semakin menghubungkan dan mengekalkan pengguna perkhidmatan YouTube ke depan.

Artikel Berkaitan