Hasil Penyelidikan: Telefon Pintar Di Atas Meja Mampu Menumpukan Kepekatan Kerja

pengaruh telefon pintarImej dari Theodysseyonline.com

Sekiranya pada masa lalu perkembangan teknologi komunikasi tidak maju seperti sekarang, mungkin hanya sebilangan kecil orang yang memiliki peranti telefon bimbit. Tetapi semuanya nampak berubah setelah perkembangan teknologi yang memberi kesan terhadap harga telefon bimbit yang semakin murah.

Sehingga hari ini, sejak munculnya telefon pintar #smartphone dengan harga yang berpatutan, banyak dan bahkan sebahagian besar komuniti bandar mempunyai sekurang-kurangnya satu telefon pintar di tangan mereka.

Dan dalam perbincangan kali ini, apa yang mesti disedari ialah telefon pintar boleh menjadi seperti pedang bermata dua. Selain menyimpan pelbagai faedah yang dapat mempermudah kehidupan orang, telefon pintar juga boleh menjadi penghalang produktiviti kita jika kita menggunakannya dengan salah.

Ini dipersetujui oleh hasil penyelidikan dari University of Würzburg dan Nottinghem Trent, Jerman, yang menyatakan bahawa sebenarnya terdapat pengaruh buruk dari penggunaan telefon pintar terhadap konsentrasi kerja. Seperti apa penjelasan penuh? Berikutan kajian semula.

Lokasi telefon pintar mempengaruhi penumpuan kerja

Telefon pintar telah menjadi bahagian masyarakat yang bahkan tidak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian. Khusus untuk pekerja pejabat, telefon pintar adalah barang wajib yang mesti dibawa sepanjang masa.

Tidak ada salahnya, kerana dengan menggunakan telefon pintar, kita dapat dengan mudah mengakses pelbagai maklumat yang kita perlukan atau melakukan komunikasi dengan rakan sekerja dan pelanggan perniagaan.

Tetapi persoalannya, apakah penggunaan telefon pintar yang tepat untuk pekerja?

Soalan ini mungkin dijawab dari hasil penyelidikan yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik di Universiti Würzburg dan Nottinghem Trent, Jerman. Dalam kajian ini, objektif utama adalah untuk meneroka hubungan atau hubungan antara tahap produktiviti dengan telefon pintar yang dimiliki oleh responden.

Artikel lain:  5 Mitos Sesat Tentang Mengisi Bateri Telefon Pintar

Hasilnya, penyelidikan yang dimulakan oleh syarikat antivirus yang popular, Kaspersky Lab mendedahkan bahawa terdapat kesan buruk yang timbul dari kehadiran telefon pintar di persekitaran kerja. Kesan buruk ini lebih kepada mengurangkan tumpuan pekerja.

Sebelum ini telah diketahui bahawa, sebenarnya telefon pintar juga memberikan kesan positif kepada pekerja yang mampu meningkatkan prestasi sehingga 26% lebih baik. Dalam kajian yang merangkumi 95 responden yang rentan berusia 19 hingga 56 tahun, dinyatakan bahawa prestasi yang lebih baik disokong oleh kehadiran telefon pintar yang masih memerlukan perlakuan khas sehingga kesan positif dapat terjadi secara maksimal.

Secara terperinci, dalam kajian ini semua responden ditempatkan dalam 4 situasi yang berbeza di tempat kerja dan menggunakan telefon pintar. Yang pertama adalah keadaan di mana para peserta memasukkan telefon pintar ke dalam poket. Keadaan kedua meletakkan telefon pintar di meja kerja, yang ketiga meletakkan telefon pintar di dalam laci dalam keadaan terkunci dan keadaan terakhir ialah meletakkan telefon pintar di ruangan lain yang berbeza dari ruang kerja.

Setelah penyelidikan dijalankan, ia menunjukkan bahawa terdapat penurunan konsentrasi yang ketara dalam keadaan di mana para peserta meletakkan telefon pintar di atas meja. Dari situ pasukan penyelidik mengambil hipotesis bahawa secara amnya peningkatan jarak antara peserta dan telefon pintar dapat meningkatkan daya tumpuan di tempat kerja.

Mempengaruhi tahap kegelisahan

Dalam kajian sebelumnya disebutkan bahawa, ketika seseorang menjauhkan diri dari telefon pintarnya, akan ada kegelisahan yang lebih tinggi daripada ketika memegang telefon pintar. Tetapi penyelidik dari University of Würzburg, Astrid Carolus menjelaskan bahawa sebenarnya kegelisahan ini lebih banyak disebabkan oleh faktor jantina bukan kerana ketiadaan atau ketiadaan telefon pintar.

Ini juga disokong oleh hasil penyelidikan Digital Amnesia at Work yang menyatakan bahawa sebenarnya terdapat kesan negatif yang timbul dari penggunaan peranti digital. Sebagai contoh konkrit, ketika dalam perjumpaan perniagaan, penggunaan peranti digital untuk merakam atau menulis nota, sebenarnya dapat mengurangkan tahap konsentrasi dan pemahaman tentang segala sesuatu yang berkaitan dengan keadaan ketika pertemuan itu berjalan.

Baca juga:  Kehadiran Telefon Pintar Sebagai "Jauh" Baru Untuk Kehidupan Manusia

Dari situ pasukan penyelidik diwakili oleh Vladimir Zapolyansky sebagai Ketua Pemasaran SMB, Kaspersky Lab mengatakan bahawa sebenarnya terdapat beberapa penyelesaian yang dapat ditawarkan untuk mengurangkan masalah ini.

Penyelesaian ini, antara lain, memberi masa khas untuk pekerja mengakses peranti telefon pintar mereka. Walau bagaimanapun, ini pasti harus diimbangi dengan peraturan yang ketat agar persekitaran kerja terus diukur.

"Perniagaan juga harus sedar bahawa dalam lanskap perniagaan yang saling berkaitan hari ini, tahap konsentrasi yang lebih rendah dapat menimbulkan masalah keselamatan," katanya.

Artikel Berkaitan