Setelah Menerbitkan Umum, Garis Sasaran Menguasai Trend Media Sosial

Permohonan IPO talianImej dari Investors.com

Seperti syarikat aplikasi pesanan segera digital terkenal dari Jepun, Line membuka tempoh IPO beberapa waktu yang lalu. Berita itu mungkin tidak terlalu mengejutkan, artikel #aplikasi syarikat yang mempunyai pangkalan pengguna yang kuat di beberapa negara di Asia sememangnya telah merancang untuk dipublikasikan sejak 2014.

Tetapi kerana beberapa sebab, hanya pada pertengahan tahun 2016 bahawa Line secara rasmi membuka perdagangan saham awalnya di Bursa Saham New York. Apa yang menarik ialah terdapat beberapa perkara besar di sebalik keputusan Line. Beberapa pihak bahkan menyebut bahawa keputusan IPO menjadikan Line sebagai salah satu syarikat teknologi yang mempunyai masa depan yang cerah.

Menjadi Aplikasi Multifungsi

Dia menyatakan bahawa saat ini aplikasi Line dapat menarik perhatian tidak kurang dari 218 juta pengguna di beberapa negara Asia seperti Jepun, Taiwan, Thailand, Korea dan Dunia. Angka ini tentunya sangat besar jika dibandingkan dengan beberapa syarikat digital lain yang mempunyai pusat operasi di benua Asia.

Salah satu sebab mengapa Line begitu popular adalah kerana ia dapat menyampaikan penyelesaian komunikasi di satu tempat. Tidak hanya status sebagai aplikasi obrolan, Line juga memiliki banyak fungsi lain seperti panggilan, bermain game, pembayaran mudah alih, pencarian berita dan bahkan streaming muzik semuanya dapat dilakukan dalam satu aplikasi.

Artikel lain:  Prestasi PayPal ~ Platform Dunia E-dagang Pertama yang Akan Dilancarkan di Amerika

Di samping itu, syarikat ini juga mempunyai rangkaian keran kewangan yang cukup unik, seperti kedai pelekat digital, yang sebenarnya mampu menghasilkan perolehan ratusan juta dolar per tahun. Inilah sebab mengapa sesetengah orang mengatakan bahawa Line adalah seperti aplikasi yang mengandungi gabungan banyak aplikasi lain seperti WhatsApp, Skype, Twitter, Zynga, Spotify, dan Uber.

Menghadapi Cabaran Trend Media Sosial

Setelah menjalani IPO, Line jauh lebih banyak berbanding syarikat-syarikat lain seperti WhatsApp dan WeChat. Tetapi nampaknya, langkah lain untuk menjadi yang terdepan masih terhambat oleh beberapa masalah. Salah satu yang terbesar adalah trend penurunan penggunaan media sosial di seluruh dunia.

Sekiranya anda melihat perkembangan beberapa aplikasi sembang seperti #WhatsApp, aplikasi ini mampu menarik minat banyak pengguna di seluruh dunia kerana beberapa sebab. Sebab pertama adalah kerana WhatsApp diperkenalkan ketika media sosial dan aplikasi sembang masih memasuki permulaan tren. Oleh itu tidak terlalu sukar bagi aplikasi untuk mendapatkan pertumbuhan global yang ketara.

Sedangkan pada saat ini, ketika tren media sosial dan aplikasi obrolan mulai memasuki periode "tenang" ada kemungkinan potensi layanan serupa tidak begitu bahagia pada tahun-tahun mendatang.

Ini mungkin menjadi pertimbangan bagi syarikat Line untuk terus meningkatkan perkhidmatan mereka. Ini dibuktikan dari rancangan IPOnya, Line diramalkan akan dapat mengumpulkan dana pelaburan lebih dari satu bilion dolar.

Di samping itu, melihat trend IPO syarikat teknologi pada tahun 2016, sebenarnya penurunannya agak besar. Kerana tahun lalu, tidak kurang dari 14 syarikat teknologi yang melakukan IPO sedangkan tahun ini aplikasi Line baru menjadi syarikat ke-5 yang menjalankannya.

Meski begitu, keputusan Line dirasakan sebagai pemicu syarikat teknologi lain untuk kembali bersemangat ke depan umum. Apa yang dinanti-nantikan sekarang ialah apakah keputusan IPO Line akan memberi kesan positif kepada syarikat. Sekiranya hasilnya menunjukkan perkembangan yang baik, tidak mustahil beberapa syarikat serupa akan diikuti pada bulan-bulan yang tersisa sebelum pergantian tahun 2017.

Baca juga:  Permainan Pokemon Go Mencapai Kejayaan, Inilah 4 Pelajaran Yang Boleh Kita Ambil

Line adalah syarikat pembangun aplikasi sembang digital yang mempunyai pertumbuhan pengguna terpantas. Sejak pertama kali dilancarkan pada tahun 2011, aplikasi ini dapat menyedot tidak kurang dari 50 juta pengguna dalam 1 tahun.

Sebenarnya, jumlah itu sedikit lebih pantas daripada media sosial Facebook. Dan setelah dibebaskan selama 2 tahun, Line berjaya menarik 100 juta pengguna, yang kebanyakannya berada di rantau Asia. Di Dunia Garis itu sendiri adalah salah satu aplikasi yang paling digemari.

Artikel Berkaitan