Gaya Hidup Untuk Anda Yang Memudaratkan Pada Zaman Dahulu

Buruk, perkataan itu seperti menakutkan semua orang. Terutama miskin pada usia tua. Pasti masa mudanya akan dipersoalkan. Awak buat apa?

Kita di usia tua boleh menjadi gambaran kita pada masa muda. Orang tuanya miskin dan miskin mungkin kerana masa mudanya malas dan tidak mempunyai simpanan. Akibatnya, semasa anda tua tidak ada pegangan yang dapat digunakan sama sekali.

Oleh itu, semasa kita masih muda, mari memperbaiki gaya hidup dan mula memikirkan masa depan.

1. Mencari Pekerjaan Terbaik

Mencari Pekerjaan TerbaikMencari pekerjaan terbaik melalui flashpointtraining.com

Pekerjaan terbaik tidak selalu bermaksud pekerjaan bergaji tinggi. Pekerjaan terbaik adalah pekerjaan yang kita ada ketika ini. Sama ada pekerjaan yang sesuai dengan minat anda atau gajinya sudah mencukupi. Setiap orang mempunyai persepsi masing-masing.

Mendapat pekerjaan sekarang tidak mudah. Hampir semua orang lulus sekolah menengah dan kolej setiap hari, pencari kerja juga diciptakan setiap hari. Oleh itu, terima kasih Tuhan atas kerja yang kita ada sekarang.

Fikirkan masih banyak pencari kerja dan penganggur di luar sana yang mahukan kedudukan kita.

2. Jangan bangga dengan keadaan

Jangan sombong dengan keadaannyaJangan bangga dengan keadaan melalui glitzmedia.co

Sekiranya hidup memerlukan kita hidup dalam kesederhanaan dan harus menyimpan banyak perkara, mengapa harus berprestij. Mengutamakan prestij tidak menjamin bahawa anda dihormati atau kaya di masa depan. Lebih baik memperbaiki diri tetapi masih menyesuaikan diri dengan keadaan.

Sebagai contoh, kita ingin menjadi seperti rakan sekerja lain yang boleh minum kopi setiap hari di kafe. Sementara itu, wang kami hanya dapat sebulan sekali sekiranya anda ingin ke sana. Jujur, jangan malu! Sekurang-kurangnya dalam sebulan kita masih boleh bergabung dengan mereka.

Pergi ke pejabat tidak wajib dengan kenderaan persendirian. Banyak kenderaan awam yang boleh kita gunakan perkhidmatannya. Jimat wang dan masa. Jadi untuk apa prestij itu?

3. Utamakan Penjimatan Masa Depan

Mengutamakan Penjimatan Masa DepanMengutamakan simpanan masa depan melalui kompas.com

Mempunyai sejumlah rancangan simpanan ketika anda masih muda untuk mempermudah mencapai matlamat kami di masa hadapan. Contohnya, rancangan perkahwinan simpanan, tahap pendidikan lanjutan, membeli rumah, membeli kenderaan, Umrah, dan persaraan.

Sekiranya pendapatan anda tidak mencukupi untuk mengisi semua simpanan dalam satu simpanan setiap bulan, kami merancang untuk mengisinya secara bergilir. Bulan ini adalah untuk menyimpan rancangan perkahwinan, bulan berikutnya untuk rancangan S2, dan seterusnya.

Tetapi, kita mesti dapat mengekalkan komitmen dengan diri sendiri agar tidak menipu simpanan ini. Simpan secara konsisten dengan jumlah tertentu dalam setiap bulan.

4. Fikirkan Rumah Tangga

Fikirkan Rumah TanggaFikirkan tentang isi rumah melalui budgetdirect.com.au

Rumah tangga adalah dunia yang harus kita fikirkan pada usia dewasa. Bagi lelaki, sebelum usia 30 tahun pemikiran ini biasanya ada.

Menikah memerlukan wang. Tetapi, kos selepas berkahwin lebih besar. Kita mesti dapat memenuhi segala-galanya sendiri, sebagai ketua keluarga. Sifatnya sepanjang usia perkahwinan kita dengan pasangan. Sangat berbeza dengan kos berkahwin, yang mendapat pertolongan dari pelbagai pihak dalam keluarga.

Ada kemungkinan setelah berkahwin, jika isteri sebelumnya bekerja, ia akan berhenti bekerja. Sama ada kerana alasan menjaga rumah untuk menjaga anak-anak. Secara automatik, masalah kewangan keseluruhan isteri dan anak-anak kita tidaklah kecil di bahu kita.

Walaupun isteri bekerja, pendapatannya adalah haknya. Tetapi melihat keadaan kita, dalam memenuhi keperluan peribadinya biasanya isteri akan menggunakan wangnya sendiri. jadi bagi suami, musim luruh lebih ringan.

Nah, jika keadaannya seperti itu, adakah anda sudah bersedia untuk berkahwin? Adakah anda bersedia dengan pelbagai tanggungan selepas berkahwin nanti?

5. Jangan Terlepas Membeli Polisi Insurans

Gaya hidup bagi mereka yang miskin pada usia tua

Banyaknya beban kewangan, mulai dari mempunyai simpanan masa depan dan pelbagai rancangan simpanan lain untuk menjaga keperluan kewangan isteri dan anak-anaknya setelah berkahwin membuat kita berwaspada. Jangan biarkan kita sakit apatah lagi mengalami perkara buruk yang boleh mengakibatkan gangguan kerja. Tidak ketinggalan jika anda sakit atau mengalami kemalangan, kos hospital tidak sedikit. Oleh itu, beli polisi insurans!

Sekurang-kurangnya, kita mesti mempunyai insurans kesihatan atau insurans hayat. Polisi ini akan membantu menampung kos untuk risiko buruk yang berkaitan dengan kesihatan dan keselamatan mental. Di mana, kesannya langsung kepada keluarga kita. Jangan biarkan mereka kehilangan peranan kita dalam masalah kewangan ini.

Untuk kekal mesra, pilih jenis insurans yang premiumnya tidak sampai 20% dari jumlah pendapatan.

Baca juga: Urus Kewangan dengan Sistem Sampul

Artikel Berkaitan