Ingin Melakar Kejayaan Millennial? Inilah Tingkah Laku Penggunaan Twitter Pemasaran Internet yang Perlu Tahu

Media sosial TwitterImej dari Socialmediaweek.org

Bercakap mengenai generasi teknologi atau apa yang sering kita sebut generasi milenium, sama sekali tidak dapat dipisahkan dari adanya perkembangan yang begitu pantas dan dinamik. Ketika kita ingin mendekati generasi milenium, kita tentu juga memerlukan jalan yang bebas dari struktur konvensional yang sebenarnya tidak dapat menarik minat generasi teknologi ini.

Untuk memperkukuhkan pengetahuan kami dalam pemahaman generasi milenium, terutama dalam usaha pemasaran internet, sebuah agensi tinjauan TNS antarabangsa baru-baru ini mengeluarkan hasil penyelidikan mengenai tingkah laku pengguna #Twitter menggunakan milenium.

Mengambil sampel di beberapa negara seperti India, Singapura ke Afrika Utara, penyelidikan ini diharapkan dapat menjadi panduan bagi pemasar internet untuk dapat menerapkan generasi milenium dengan lebih baik.

Millennial dan Twitter

Mengenai penyelidikan yang dilakukan oleh institusi TNS, dinyatakan bahawa setiap pemasar atau pemasar harus memiliki pemahaman yang baik berkaitan dengan nilai-nilai peribadi, tingkah laku, kebiasaan dan kehidupan sosial dan digital milenium.

Dalam kajian yang dilakukan pada pertengahan 2016, melibatkan tidak kurang dari 3000 sampel di beberapa negara termasuk Dunia, India, Singapura, Korea Selatan, Timur Tengah dan Afrika Utara. Sesuai dengan tajuk sebagai generasi milenial, responden berumur antara 16 hingga 24 tahun.

Artikel lain:  Melihat Potensi Video Twitter sebagai Media Pemasaran Dalam Talian

Menariknya, ternyata lebih daripada 83% milenium di Dunia mempunyai perhatian besar terhadap platform sosial media Twitter sebagai penyokong aktiviti harian. Sekurang-kurangnya ada 4 fokus utama yang mesti dipertimbangkan oleh pemasar yang berkaitan dengan penggunaan milenium Twitter.

Pertama, ternyata kandungan video masih menduduki kedudukan teratas sebagai kandungan yang paling menarik dan sering diperhatikan oleh milenium di akaun Twitter mereka. Responden mendakwa bahawa Twitter menolong mereka mencari 50% video atau acara baru yang menjadi trend. Di samping itu, lebih daripada 60% responden mengaku lebih suka video dalam talian yang berdurasi pendek.

Kedua, 7 daripada 10 pengguna Twitter milenium di Dunia mengatakan mereka suka mencuba pelbagai produk atau perkhidmatan yang menjadi trend. Ini kerana, mereka juga ingin terlibat sebagai pengguna dan dapat menyumbang kepada perbualan sosial yang popular.

Ketiga, mengenai jenis jenama yang paling banyak diikuti oleh pengguna Twitter milenium adalah jenama fesyen dan kecantikan, makanan / minuman dan akaun perjalanan. Ketiga-tiga jenis industri ini tentunya tidak menghairankan kerana dapat menarik perhatian golongan muda dengan kepantasan perkembangan varian terbaru yang mereka keluarkan.

Dan akhirnya, ternyata pengguna Twitter di Dunia dengan status milenium menggunakan Twitter sebagai panduan yang membantu ketika membeli-belah, baik dalam talian dan luar talian. Mereka akan mencari rujukan dan komen yang berkaitan dengan produk atau penjual, sebelum memutuskan untuk membelinya. Selain itu, mereka juga sering mencari maklumat yang berkaitan dengan harga potongan.

Respons Twitter

Menurut Roy Simangunsong selaku Country Business Head of Twitter World, fenomena penggunaan Twitter oleh generasi milenial di Dunia telah menjadi perkara yang mesti dipertimbangkan oleh pemilik perniagaan di mana-mana industri. Sekiranya anda ingin dapat menarik perhatian milenium, sudah tentu ada beberapa perkara penting yang secara umum telah dijelaskan di atas.

Sebagai contoh, pada masa ini banyak pengguna Twitter di Dunia mengikuti akaun Twitter dari rancangan televisyen yang mereka tonton. Sebilangan besar pengguna ini, menggunakan Twitter untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan acara atau mengambil kuiz yang diatur oleh akaun Twitter rancangan televisyen itu.

Baca juga:  2 Petua Hebat Untuk Membuat Pemasaran Twitter Anda Lebih Berarah

Nasihat yang diberikan oleh Roy kepada pemasar adalah yang pertama menggunakan kandungan video yang menarik dan tidak terlalu lama. Seterusnya, jangan lupa untuk selalu mengutamakan hubungan antara pengguna dan akaun Twitter perniagaan. Kerana milenial mempunyai jenis yang mereka ingin mendengar pendapat atau aduan mereka.

Oleh itu, melibatkan pengguna dalam kempen jenama seperti melalui kuiz atau pertandingan dalam talian, adalah salah satu contoh terbaik untuk mewujudkan penglibatan antara jenama perniagaan dan pengguna, dalam hal ini pengguna Twitter.

Artikel Berkaitan