Ini adalah Alternatif yang Kuat untuk Menghapuskan Ransomware Crysis, Yang Anda Mesti Ketahui

Cara Menghilangkan Crysis RansomwareCara Menghilangkan Ransomware Crysis melalui Informationsecuritybuzz.com

Perkembangan teknologi tidak selalu ditanggapi dengan cara positif oleh semua orang. Kerana pada hakikatnya hanya ada beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab yang memanfaatkan banyak jurang dalam dunia digital. Salah satunya adalah mereka yang membuat program jahat dalam bentuk virus, malware atau bentuk ancaman digital yang lain.

Yang terbaru, seperti yang diungkapkan oleh syarikat keselamatan digital ESET, mendapati bahawa ada ransomware baru yang disebut Crysis, yang menjangkiti sebilangan besar peranti teknologi di seluruh dunia. Program jahat yang dapat menyulitkan data peribadi pengguna, sebenarnya sangat berbahaya dan bahkan boleh membawa maut dengan kehilangan data peribadi kita.

Sekilas Crysis Ransomware

Terungkap bahawa, ransomware Crysis pertama kali ditemui oleh pasukan dari syarikat ESET pada Februari 2016 yang lalu. Pada masa itu, penyebaran ransomware sudah cukup luas. Dan apabila dijumpai, ransomware ini dikesan sebagai fail Win32 / Filecoder.Crysis.

Mengenai cara kerja ransomware ini, Crysis hanya mampu mengenkripsi fail yang kita miliki di beberapa bahagian peranti mulai dari cakera keras, media yang boleh ditanggalkan dan bahkan pemacu rangkaian. Dari sana, pelbagai data penting yang kami ada akan disulitkan secara automatik.

Artikel lain:  Berhati-hatilah! Kini Malware Money Thief Malware Skimmer semakin maju

Dalam keadaan ini, fail kita akan menukar peluasan kepada .xbtl, .crysis, .crypt. Ini dapat menjadi tanda atau pengenalan apakah perangkat teknologi kita telah terinfeksi Crysis ransomware.

Setelah itu sebagai tanda amaran, maklumat tertentu akan muncul dalam bentuk file txt, HTML atau png. Mesej yang dipaparkan sebagai peringatan muncul di desktop peranti. Kandungannya agak pelbagai, antara lain muncul seperti di bawah.

"Perhatian! Komputer anda diserang oleh pengekod virus ... bitcoin [dilindungi e-mel] "

"Data anda telah diekripsi ... Jangan cuba menguraikannya, data akan [dilindungi e-mel]"

Kenali Penyebaran Ransomware Crysis

Perkara lain yang tidak kurang pentingnya diketahui oleh khalayak luas yang berkaitan dengan Crysis ransomware adalah bagaimana program semasa dapat menyebar. Yang pertama adalah melalui e-mel.

E-mel yang telah dijangkiti biasanya mempunyai lampiran fail. Fail lampiran ini telah disisipkan oleh program jahat, sehingga ketika nanti penggunaan membuka file lampiran, Crysis ransomware akan secara otomatis disuntikkan ke dalam perangkat digital kami.

Yang lebih teruk lagi, terdapat juga kaedah penyebaran yang menggunakan kod jahat di dalam isi kandungan atau kandungan e-mel. Sekiranya kita mendapat e-mel seperti ini, walaupun hanya dengan membuka e-mel, kita akan segera dijangkiti walaupun kita tidak membuka lampiran fail.

Selain menggunakan e-mel, penyebaran Crysis ransomware jika dilakukan menggunakan laman media sosial dan perkhidmatan perkongsian fail. Seperti diketahui, ada kalanya kita harus mengunduh file lampiran melalui media sosial atau perkhidmatan perkongsian fail, dan ternyata banyak fail telah dimasukkan oleh Crysis ransomware sehingga penyebarannya dapat terjadi dengan sangat cepat.

Dalam kes lain, melayari laman web yang tidak diketahui dan mengklik pautan pengalihan juga boleh menjadi penyebab pecahnya Crysis ransomware. Apabila kemudian, malware ini telah menguasai perangkat kami, akan ada perubahan dalam penampilan file yang dapat dieksekusi akan muncul sebagai file yang tidak dapat dieksekusi.

Baca juga:  Berhati-hatilah dengan Menyebarkan Perisian Kerosakan dengan penyamaran Video "Menarik"!

Cara Mengatasi Crysis Ransomware

Nasib baik, sekarang ada program anti-malware yang tidak dapat kita gunakan untuk membasmi Crysis ransomware. Program ini adalah ESET Crysis Decryptor, yang merupakan produk ESET syarikat antivirus.

Cukup, kami hanya memuat turun program ini bagaimana menjalankan langkah-langkah berikut:

  1. Muat turun alat dan simpan di komputer anda, muat turun Decryptor di //support.eset.com/kb6274/
  2. Klik Mula → Semua Program → Aksesori, klik kanan pada Command prompt dan kemudian pilih Jalankan sebagai pentadbir dari menu konteks.
  3. Pengguna Windows 8 / 8.1 / 10: tekan kekunci Windows + Q untuk mencari aplikasi, ketik Command prompt ke dalam bidang carian, klik kanan command prompt dan kemudian pilih un sebagai pentadbir dari menu konteks.
  4. Ketik perintah cd% userprofile% \ Desktop (jangan ganti "userprofile" dengan nama pengguna anda, ketik perintah seperti yang ditunjukkan) kemudian tekan Enter.
  5. Ketik arahan ESETCrysisDecryptor.exe dan tekan Enter
  6. Baca dan setuju dengan Perjanjian Lesen Pengguna Akhir (EULA)
  7. Ketik ESETCrysisDecryptor.exe C: dan tekan Enter untuk mengimbas pemacu C. Untuk mengimbas pemacu yang lain, ganti C: dengan huruf pemacu yang ada. Suis CrysisDecryptor
  8. Alat pembersih Crysis akan dijalankan dan mesej "Mencari fail yang dijangkiti ..." akan dipaparkan. Sekiranya jangkitan Crysis ransomware dijumpai, ikuti arahan dari Crysis decryptor untuk membersihkan sistem anda

Semoga dapat bermanfaat.

Artikel Berkaitan