5 Senarai Kerja Dalam Talian yang Menjanjikan untuk Millennials

Bagi penduduk bandar, tentu saja, mereka biasa dengan istilah kerja dalam talian yang telah dilakukan oleh banyak orang di dunia hari ini. Selain menguntungkan, bekerja secara dalam talian boleh dilakukan dari rumah tanpa perlu bersusah payah melalui kesesakan lalu lintas setiap hari.

Melakukan pekerjaan dalam talian tanpa perlu meninggalkan rumah nampaknya sangat menyenangkan ya. Tetapi, tentu saja pekerjaan dalam talian ini mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka sendiri.

Apa itu Kerja Dalam Talian

Pada dasarnya kerja dalam talian adalah pekerjaan yang dapat dilakukan secara dalam talian dengan bantuan komputer dan sambungan internet. Ini boleh menjadi penyelesaian terbaik bagi mereka yang tidak mahu bekerja di pejabat seperti pada umumnya.

Kerja seperti ini dapat dilakukan oleh semua orang kerana dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja, asalkan ada peranti komputer yang disambungkan ke internet. Namun, pada umumnya milenial yang paling suka jenis pekerjaan ini kerana tidak terikat dengan ruang dan masa.

Jenis pekerjaan ini boleh dilakukan secara sepenuh masa atau separuh masa. Dan, pastinya orang yang melakukan kerja ini mesti mempunyai bakat atau minat tertentu yang bernilai dijual dan diperlukan oleh orang lain.

Lalu, apa contoh kerja dalam talian yang boleh anda lakukan? Lihat ulasan ringkas.

Senarai Kerja Dalam Talian yang Menjanjikan

Senarai pekerjaan dalam talian yang disebutkan dalam artikel ini tidak menggambarkan keseluruhan pekerjaan dalam talian. Walau bagaimanapun, kerja yang disebutkan adalah beberapa yang terbaik dan paling banyak dilakukan.

1. Pekerjaan Mikro Dalam Talian

Kerja Mikro dalam talian

Pekerjaan mikro dalam talian adalah pekerjaan "kecil" yang dilakukan secara dalam talian dan dapat diselesaikan dalam jangka masa yang agak singkat, misalnya tugas di laman Microworkers. Terdapat banyak syarikat yang menawarkan pekerjaan mudah dengan upah yang tentunya "murah" juga, sekitar 5 sen hingga USD 5. Ia kelihatan "perubahan kecil", tetapi jika dilakukan secara berkala ternyata menguntungkan anda tahu.

Beberapa contoh tugas yang ditawarkan misalnya; mengisi tinjauan, berkongsi halaman laman web, membuat artikel pendek, mengumpulkan gambar, dan sebagainya. Sekiranya anda ingin tahu, jangan pergi ke laman web www.microworkers.com dan pelajari cara kerjanya.

Selain laman Micorworkers, terdapat beberapa laman web lain yang boleh anda cuba, seperti Gobann.com , dan Fiverr.com .

2. Penulis Bebas

Karya Penulis Dalam Talian

Penulis bebas adalah pekerjaan yang tugasnya adalah membuat artikel tertentu tanpa kontrak dengan pelanggan. Dengan kata lain, kita dapat bekerja dengan banyak pelanggan dan dibayar mengikut keterangan pekerjaan yang diberikan.

Jenis pekerjaan dalam talian ini sangat sesuai untuk mereka yang suka menulis dan ingin bekerja dari rumah. Selain itu, potensi penghasilan dari pekerjaan ini cukup menjanjikan jika dipupuk secara serius.

Lalu, bagaimana mendapatkan pelanggan? Tenang, terdapat sebilangan besar laman web pasar bebas yang boleh digunakan untuk mempromosikan perkhidmatan penulisan yang anda tawarkan, termasuk:

 • Projek.co.id
 • Sribulancer.com
 • Kerja pantas.id
 • Freelancer.co.id
 • iWriter.com

3. Pereka Grafik

Pekerjaan Pereka Grafik Dalam Talian

Dari namanya saja kita sudah tahu bahawa pereka grafik adalah profesion yang tugasnya adalah merancang atau membuat ilustrasi, tipografi, atau grafik gerakan. Karya ini ditugaskan untuk menyampaikan maklumat yang dikehendaki oleh pelanggan dalam bentuk reka bentuk yang menarik.

Jenis pekerjaan ini sangat sesuai untuk mereka yang pandai melukis ilustrasi dan ingin bekerja dalam talian. Profesion ini boleh menjadi sangat menjanjikan kerana pasarannya dapat mencapai global, terutama pasar Amerika Syarikat.

Menjadi pereka grafik dengan pendapatan yang besar tentunya memerlukan kepakaran dalam menggunakan perisian penyunting, seperti Photoshop, CorelDraw, dan lain-lain. Untuk mendapatkan pelanggan, anda boleh mempromosikan perkhidmatan reka bentuk grafik melalui laman pasar bebas, seperti berikut:

 • Upwork.com
 • 99designs.com
 • Folyo.me
 • Projek.co.id
 • Sribulancer.com
 • Kerja pantas.id
 • Freelancer.co.id

4. Jurutera Perisian

Pekerjaan pengekodan dalam talian

Kejuruteraan perisian termasuk dalam sains komputer, iaitu pengembangan dan pengembangan perisian sistem komputer dan perisian aplikasi.

Tugas seorang jurutera perisian adalah untuk menganalisis keperluan dan reka bentuk pengguna, pembuatan dan ujian aplikasi. Profesion ini memerlukan kepakaran yang begitu tinggi sehingga hanya orang tertentu yang dapat melakukannya.

Dalam praktiknya, jurutera perisian mesti dapat menerapkan prinsip-prinsip kejuruteraan perisian, seperti sains komputer dan kejuruteraan informatika. Di samping itu, anda juga harus dapat menganalisis matematik dalam reka bentuk, pengembangan ( pengembangan ), penyelenggaraan ( penyelenggaraan ), pengujian ( pengujian ), dan penilaian perisian atau peranti.

5. Menjadi Blogger Profesional

Kerja Dalam Talian Blogger

Pada masa itu tidak ada yang menyangka bahawa menjadi blogger adalah pekerjaan dalam talian dengan pendapatan yang sangat menjanjikan. Bukan hanya di luar negara, di Dunia terdapat banyak blogger yang mempunyai pendapatan hebat dari aktiviti untuk menjadi blogger.

Tetapi, tentu saja, untuk menjadi blogger profesional memerlukan kepakaran dan ketekalan yang tidak dimiliki oleh semua orang. Gabungan kemahiran menulis dan kemahiran pemasaran dalam talian juga menjadi faktor penentu kejayaan blogger.

Sebagai tambahan kepada kemahiran menulis dan pemasaran dalam talian, blogger umumnya mempunyai kesabaran dan ketekalan yang sangat tinggi. Oleh kerana blogger tidak seperti profesion lain yang langsung dibayar semasa kerja selesai, kerja dalam talian sebagai blogger umumnya tidak menghasilkan secara langsung tetapi memerlukan masa yang agak lama.

Sekarang, itulah senarai pekerjaan dalam talian yang sangat menjanjikan dan sesuai untuk milenium. Semua kerja dapat dilakukan secara bebas atau sepenuh masa, bergantung pada minat dan peluang yang dimiliki setiap orang. Semoga bermanfaat.

Baca juga: Perniagaan Dalam Talian

Artikel Berkaitan