Dalam usaha memasuki China, Facebook telah membuat Kemudahan Sensor Khas

facebook-chinaImej dari Vpnranks.com

Walaupun kini menduduki tangga teratas dalam barisan syarikat digital di dunia, sebenarnya # media sosial Facebook masih belum dapat menembusi beberapa pasaran berpotensi salah satunya adalah China. Kerajaan China dengan tegas melarang penggunaan perkhidmatan Facebook kerana beberapa sebab.

Dan seolah-olah tidak mahu kehilangan potensi besar dari negara besar seperti China, Facebook terus berusaha meyakinkan pemerintah untuk menghalalkan perkhidmatan di negara tirai buluh itu. Salah satu cara yang diambil adalah dengan menawarkan alat penapisan yang kemudiannya akan membatasi pengguna Facebook dari China untuk melihat kandungan tertentu yang memang dilarang oleh pemerintah.

Larian Pihak Ketiga

Untuk makluman, salah satu sebab mengapa kerajaan China melarang akses Facebook untuk penduduknya adalah larangan untuk melihat jenis kandungan tertentu. Sebenarnya, kandungannya sangat mudah untuk melalui perkhidmatan Facebook.

Disampaikan oleh seorang wartawan dari media New York Times, menyatakan bahawa usaha pendekatan telah dilakukan oleh pembangun #Facebook terhadap pemerintah China. Salah satu usahanya adalah membuat alat khas yang dapat membatasi pengguna di China untuk menonton atau mengakses kandungan tertentu.

Artikel lain:  Nama serupa, Aplikasi Littergram "Littergram" Facebook dan Instagram

Sehingga hari ini, Facebook mengatakan bahawa ia tidak akan membuat alat ini sahaja. Dengan andaian, kebenaran akan dicurigai, Facebook akan menyerahkan menjadikan alat penapisan ini ada pihak ketiga di China. Oleh itu, akan ada kerjasama dengan syarikat-syarikat dalaman China yang dapat menjadi tembok pelindung dan penghalang kandungan yang dianggap melanggar.

Peraturan Pemerintah China yang Ketat

Oleh itu, Facebook sedang mengajar potensi besar yang dapat dihasilkan dari pengguna Facebook di China. Belum lagi pendapatan iklan yang mungkin diperoleh oleh Facebook, tujuan besar yang pastinya tidak dapat disia-siakan.

Inilah sebabnya mengapa, tawaran untuk membuat alat penapisan diharapkan dapat melembutkan ketetapan peraturan Pemerintah China. Di negara dengan populasi terbesar di dunia, pemerintah memegang kuasa tertinggi untuk beberapa perkara sensitif.

Sebenarnya, jika penduduk China memprotes yang dirasakan mengancam kestabilan pemerintah, langkah-langkah penindasan tidak segan bagi pemerintah. Inilah yang membuat banyak orang cenderung tunduk dan tidak berani menyuarakan aspirasi mereka dengan kuat.

Berkaitan dengan kandungan yang dilarang untuk ditampilkan melalui media digital di China, ini juga termasuk kandungan yang dianggap mampu memicu langkah vokal dari penduduk China.

Tanggapan Mark Zuckerberg

Sebagai pemimpin tertinggi syarikat Facebook syarikat, Mark Zuckerberg sudah tentu mendapat banyak pertanyaan berkaitan dengan langkah Facebook untuk memasuki semula pasaran China. Dalam sesi wawancara tertutup yang dilakukan oleh Mark Zuckerberg dengan media New York Times, bapa kepada 1 anak perempuan itu mengatakan bahawa lebih baik Facebook terus mengambil bahagian dalam perbualan penggunaan di China, daripada apa-apa.

Maknanya adalah, Facebook akan berusaha untuk tetap tunduk pada peraturan yang dikenakan oleh pemerintah China, walaupun itu bermaksud akan menyebarkan beberapa perkhidmatan Facebook khusus untuk warganegara China.

Baca juga:  Kehancuran Hidup Kerana Posting Facebook, Lelaki Ini Mendapat Pampasan sebanyak 1.5 bilion!

Selanjutnya, dia mengatakan bahawa dia telah lama belajar dan berminat untuk meneroka potensi China. Ini bahkan telah dilakukan dengan membuka akses pendaftaran pengiklan dari China yang ingin memasarkan perniagaan mereka ke kawasan yang tidak mempunyai batasan kandungan.

Walaupun tidak ada maklumat lengkap mengenai alat penapisan yang akan diterapkan ke Facebook untuk pengguna di China, banyak pihak mendakwa bahawa ini hanya akan menjadi langkah sia-sia. Yang pasti, tidak mustahil kerana langkah sukar China, akan menjadikan lebih banyak negara yang turut serta dalam membuat sekatan dan penyesuaian sekiranya Facebook ingin terus "menjual" di negara mereka. Bagaimana dengan dunia?

Artikel Berkaitan