Dengan Ciri Terkini Google "Waktu Popular", Kita Dapat Mengetahui Hangouts Kegemaran Jam Sibuk

google-popular-zamanImej dari Cnet.com

Bagi rakan sekerja yang terbiasa menggunakan kemudahan aplikasi #Google, seperti Carian Google atau Peta Google, mungkin sudah memahami bahawa ada ciri kecil yang kadang-kadang dapat sangat membantu terutama ketika pergi ke tempat berkumpul seperti kafe, restoran atau sejenisnya.

Ciri ini, yang disebut Popular Times, akan menunjukkan kepada pengguna kapan saja pada siang atau jam yang merangkumi waktu sibuk dari lokasi tersebut. Sekiranya kita benar-benar memerlukan suasana yang tenang dan sunyi, nanti kita dapat menggunakan ciri ini untuk memilih hari lawatan yang tepat.

Tetapi sekarang, Google mempunyai unjuran lain untuk meningkatkan fungsi ciri Popular Times. Sekiranya sebelum ini ciri ini tidak berfungsi dalam waktu nyata, sekarang semua data disajikan secara langsung berdasarkan keadaan sebenar yang ada di lokasi.

Perkembangan Masa Ciri Popular

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, bahawa Google memang sudah memperhatikan kebiasaan masyarakat untuk mengunjungi pusat keramaian atau tempat berkumpul seperti kafe atau restoran kegemaran. Dari sini, masalah yang mungkin timbul adalah keadaan tempat yang sudah terlalu sesak sehingga tidak lagi selesa atau bahkan kita tidak dapat menempah tempat sama sekali.

Dan selepas ciri Times yang popular, masalahnya sebenarnya sudah dapat diselesaikan. Bagi pengguna di Dunia itu sendiri, data yang ditunjukkan dalam ciri ini kadang-kadang cukup dipercayai. Terutama untuk tempat lepak di bandar-bandar besar, memang banyak data tanpa nama dari pelawat ke tempat yang memasuki pangkalan data Google.

Artikel lain:  Mengintip 4 Ciri Google Drive yang Tidak Diketahui oleh Pengguna

Dan sekarang nampaknya, kita dapat memperoleh keuntungan lebih banyak lagi kerana ciri masa popular akan mengalami peningkatan fungsi, iaitu bekerja dalam waktu nyata.

Kelebihan Ciri Terkini

Lalu apa faedahnya? Kelebihan pertama tentunya kita dapat menyesuaikan waktu lawatan dengan lebih fleksibel.

Bila-bila masa kita akan pergi ke suatu tempat, kita hanya perlu melihat apa syaratnya penuh atau tidak pengunjung dari tempat itu. Lebih-lebih lagi, dalam perkembangan terkini ciri ini, ia juga diberikan unit sensitif masa dalam beberapa jam sehingga kita dapat memeriksa dengan lebih terperinci.

Kelebihan seterusnya adalah, ada kalanya kita telah menempah tempat di restoran kegemaran kita. Tetapi sebilangan orang cenderung memilih tempat untuk menikmati masa yang lebih selesa tanpa banyak suara. Di sinilah kita dapat melihat sama ada waktu tempahan kita adalah waktu sibuk restoran, jika ya, kita hanya perlu mengubah pada waktu yang lebih sesuai.

Di samping itu, bagi pengguna yang sering mengunjungi tempat, ciri masa popular terkini juga semakin mudah digunakan untuk menyimpan data dari kami. Oleh itu, apabila kami mengunjungi tempat tersebut dan ternyata tempat itu memang sibuk, kami dapat memasukkan data dengan mudah untuk meningkatkan lagi ketepatan data.

Ini tentu dapat membantu, bukan hanya untuk orang lain yang ingin mendapatkan rujukan sebelum mengunjungi tempat tetapi juga berguna bagi kita yang mungkin akan berkunjung lagi nanti.

Sejak pertama kali diperkenalkan pada tahun 2015, fitur Popular Times, yang disertakan melalui perkhidmatan Carian Google dan Peta Google, telah mendapat banyak penghargaan dari banyak pengguna. Sebagai tambahan kepada pemilik tempat lawatan, ciri ini sebenarnya dapat membantu pengurus untuk memperkenalkan perniagaan mereka dengan lebih cepat.

Tidak mengejutkan, kemudian dalam beberapa bulan, jumlah tempat kunjungan atau lokasi perniagaan yang termasuk dalam data Google meningkat tajam. Termasuk di Dunia, untuk beberapa kota besar seperti Jakarta, Bandung, Jogjakarta dan Surabaya, ada juga lebih banyak tempat yang dapat kita akses data kunjungan.

Baca juga:  Arah Henti-Henti ~ Ciri-ciri Terkini Peta Google yang Akan Membantu Anda Memulakan Perjalanan dengan lancar

Tetapi tentu saja, masih banyak lokasi di Dunia yang belum tersentuh dengan ciri nilai Google. Sebabnya adalah selain kekurangan data yang dimuat oleh pengguna, kemudahan teknologi seperti #internet sebenarnya masih terhad di kebanyakan lokasi.

Walau bagaimanapun, semoga ciri ini dapat meningkatkan produktiviti pengguna sekaligus menjadi alat pemasaran yang berkesan untuk pemilik perniagaan di Dunia.

Artikel Berkaitan