Kerjasama Tesla dan Solarcity untuk Menyasarkan Kepulauan Bertenaga Suria pada Tahun Depan

teslaImej dari CNN.com

Sebagai salah satu syarikat teknologi yang diklaim memiliki pembangunan dan juga masa depan yang cerah, Tesla selalu hadir dengan pelbagai idea baru yang pastinya diharapkan dapat menjadi penyelesaian teknologi bagi masyarakat. Salah satunya, dalam sebuah projek yang bekerjasama dengan syarikat Solarcity, mensasarkan penciptaan sebuah pulau yang nantinya akan menggunakan sepenuhnya tenaga suria sebagai sumber tenaganya.

Walaupun kerjasama yang dikembangkan oleh kedua-dua syarikat itu dibilang masih setua jagung, sasaran yang ditetapkan nampaknya sangat luar biasa. Dengan gabungan kedua-duanya, tidak mustahil semua projek futuristik ini dapat menjadi kenyataan.

Ambil Tempat Pulau Terpencil

Dalam rancangan itu, syarikat yang diketuai oleh Elon Musk memang telah menetapkan sasaran dalam 1 tahun ke depan untuk membuat projek perintis yang berkaitan dengan penggunaan tenaga boleh diperbaharui. Sehubungan dengan ini, Tesla memulakan kerjasama dengan sebuah syarikat yang mempunyai fokus pada penggunaan tenaga boleh diperbaharui, iaitu Solarcity.

Rancangan terbaru, pertama kali muncul di blog awam dari laman web Solarcity rasmi yang menyatakan secara terperinci projek pembangunan pulau bertenaga tenaga yang boleh diperbaharui. Dalam projek ini, secara umum adalah gabungan 2 paten teknologi iaitu Solarcity Power Generation dan Tesla Powerpack Storage.

Artikel lain:  Sepanjang tahun 2015, Berikut adalah Beberapa Kejadian Mengejutkan di Dunia Teknologi

Sementara objek projek besar adalah sebuah pulau kecil yang disebut Pulau Ta'u di wilayah Samoa Amerika. Sama seperti sebuah pulau kecil pada umumnya, lokasinya terletak di lautan dan sinar matahari sepanjang tahun, adalah tempat yang sesuai untuk projek tenaga berasaskan tenaga suria.

Selesaikan Masalah Tenaga Komuniti

Sehingga kini, penduduk pulau Ta'u, bergantung pada keperluan tenaga dalam hal ini elektrik melalui peranti diesel. Memandangkan jaraknya yang cukup jauh dari pusat pengembangan teknologi, penggunaan diesel tentunya mempunyai banyak kekurangan. Yang pertama dari segi penggunaan bahan bakar fosil, tentu saja, kemungkinan akan habis pada masa akan datang.

Selain itu, kerana mereka harus membawa bahan bakar fosil dari lokasi yang jauh, sebenarnya biaya juga tidak sedikit. Inilah sebabnya, pulau Ta'u sering mengalami keadaan kekurangan tenaga sehingga memberi kesan kepada pemadaman berkala.

Dari sini, Tesla dan Solarcity berusaha untuk menyediakan bekalan tenaga alternatif dengan lebih baik. Walaupun dari segi pengembangan awal diperlukan sejumlah besar kos, harganya dianggap lebih efektif dengan menghitungnya dalam jangka waktu yang lebih lama.

Secara teknikal, Projek Ta'u kemudian akan menggunakan beberapa panel solar yang dimiliki oleh Solarcity untuk menangkap tenaga suria. Sekurang-kurangnya 5300 panel suria telah disiapkan yang mampu menghasilkan elektrik sekitar 1.4 megawatt. Untuk menyimpan tenaga yang dihasilkan, bateri simpanan yang dikembangkan oleh Tesla akan digunakan. Dengan jumlah sekitar 60 powerpacks Tesla, dianggarkan dapat menampung sekitar 6 megawatt kemudian.

Jumlah tenaga, setara dengan loji janakuasa skala mikro yang dapat memenuhi keperluan tenaga selama 3 hari penuh yang digunakan oleh penduduk pulau dengan jumlah keseluruhan sekitar 600 orang. Menariknya, proses pengisian semula tenaga hanya memerlukan masa sekitar 7 jam di bawah cahaya matahari.

Konsepnya, adalah konsep awal yang dirancang untuk diterapkan di Pulau Ta'u. Tetapi jika diperlukan peningkatan daya, ada kemungkinan Tesla dan Solarcity akan meningkatkan pembangkit tenaga elektrik yang ada.

Baca juga:  Unik! Ini adalah 4 "Mainan" Wow milik jutawan dunia

Mengenai pelaksanaan projek, pemaju menyatakan bahawa pembinaan akan dimulakan tahun depan. Dibiayai secara langsung oleh beberapa jabatan seperti EPA, Jabatan Dalam Negeri dan Lembaga Pembangunan Ekonomi Samoa Amerika, projek ini dijangka siap dalam 1 tahun.

Tesla mengatakan bahawa, melalui projek pulau Ta'u, diharapkan dapat menarik pelanggan berpotensi lain di seluruh dunia. Pengasas Tesla Elon Musk percaya bahawa penggunaan bateri simpanan tenaga untuk keperluan skala perniagaan akan meningkat dalam beberapa tahun akan datang.

Artikel Berkaitan