Rayuan Kerajaan, E-Dagang Menghentikan Penjualan Telefon Bimbit BM

telefon bimbit-bmImej dari Jagoangadget.com

Untuk menjadikan Dunia sebagai negara yang mempunyai kekuatan ekonomi yang stabil dan juga mampu bersaing dengan negara-negara lain, tentunya memerlukan usaha keras bukan hanya dari para peniaga tetapi juga masyarakat sebagai pengguna. Dalam kes ini, salah satu masalah yang sering timbul yang boleh mengganggu kestabilan ekonomi negara adalah banyaknya penjualan alat teknologi haram atau sering disebut sebagai pasar gelap (BM).

Terutama untuk produk telefon pintar, kerajaan sendiri sebenarnya telah berusaha menekan penyebaran produk seperti ini melalui saluran dalam talian. Sebagai contoh, melalui surat rasmi yang dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan, meminta agar semua laman web membeli-belah dalam talian di dunia tidak lagi menjual alat teknologi haram atau pasar gelap.

Jenama telefon pintar khas yang sering layak masuk tanpa bayaran cukai merangkumi telefon iPhone 6, 6s, 7, dan 7 Plus yang dimiliki oleh pengeluar Apple.

Tanggapan Pelakon Dunia E-Dagang

Menanggapi hal ini, beberapa pemimpin dari syarikat e-dagang tempatan seperti Tokopedia, Blibli dan Elevania mengatakan mereka akan sepenuhnya berkomitmen untuk memerangi penjualan telefon pintar haram. Kerana pada hakikatnya, beberapa siri telefon bimbit BM yang dijual di pasaran adalah siri yang belum dilancarkan secara rasmi dan dibenarkan memasuki Dunia.

Seperti yang dinyatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Tokopedia, William Tanuwijaya, pihaknya telah lama menerapkan peraturan untuk penjual di e-dagang Tokopedia agar tidak menjual peranti telefon pintar haram. William bahkan percaya bahawa peraturan dari Kementerian Perdagangan telah dilakukan melalui penghapusan 4 seri #iPhone yang disenaraikan dalam surat rasmi Kementerian Perdagangan.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 cara untuk mengenal pasti ciri-ciri telefon pintar Android palsu

Bagi 2 syarikat e-dagang lain iaitu Blibli dan Elevania, ia baru saja mulai melaksanakan keputusan pemerintah. Contohnya, sebelum e-commerce Blibli masih menjual siri iPhone 6S. Sebenarnya, beberapa waktu lalu di pesta diskaun Harbolnas 11.11, Blibli memberikan potongan khas untuk peranti iPhone BM.

Namun, kerana peraturan yang ada, penjualan siri iPhone 6S telah berhenti di gerai Blibli.

Mengenai masalah banyak yang memasuki teknologi pasar gelap di Dunia, Ketua Pegawai Eksekutif Blibli Kusumo Martanto, mengatakan bahawa pihaknya akan menjatuhkan sekatan ketat terhadap penjual Blibli yang terus menawarkan produk yang dilarang. Sekatan akan diberikan secara berperingkat.

Sebagai permulaan, akan ada teguran dari pemaju kepada penjual. Namun, jika penjual terus menawarkan peranti yang dilarang, akan ada langkah penyekat tetap untuk penjual.

Lebih khusus lagi, sistem Blibli sebenarnya mempunyai saluran tersendiri untuk menangkis masalah seperti ini. Salah satunya adalah kotak merah yang merupakan penggera untuk menunjukkan bahawa penjual telah melanggar peraturan dengan menjual produk yang dilarang.

Namun, kerana proses jual beli dalam talian dapat dilakukan dengan mudah, kadang-kadang peraturan ini masih mempunyai jurang untuk beberapa penjual menembus. Walaupun mereka menerima amaran keras dan bahkan disekat secara kekal, ini tidak menghalang penjual nakal untuk membuka semula akaun dan memasarkan produk haram.

Walaupun begitu, tentu saja akan terus ditingkatkan baik dari segi sistem dan pengawasan manual untuk memastikan semua produk yang dijual di Blibli sesuai dengan peraturan pemerintah.

"Dalam sistem kami terdapat kotak merah (untuk peniaga nakal yang menjual barang BM). Tetapi kadang-kadang ia telah dibersihkan, kemudian beberapa hari muncul yang baru, "jelasnya.

Satu lagi disampaikan oleh wakil Elevania, GM Strategi dan Komunikasi Elevefnia, Bayu Setiaji Tjahjono. Dalam pernyataannya, dia menyebutkan bahawa Elevania telah memahami dengan baik berkaitan dengan peraturan yang dilaksanakan oleh pemerintah. Oleh itu, pihaknya tidak akan mengambil tindakan yang melanggar dan selalu mematuhi peraturan permainan dari pemerintah.

Baca juga:  5 Cara Peretas Ini Memecahkan Telefon Pintar Android Anda, HATI-HATI

Namun, sebagai input dari pemain perdagangan dalam talian, William Tanuwijaya mengangkat suaranya sehingga pemerintah melaksanakan peraturan untuk membasmi produk haram secara keseluruhan. Dia bimbang akan ada langkah pemotongan selektif untuk masalah produk BM.

Apabila peraturan diterapkan pada pemain perdagangan dalam talian, diharapkan akan ada langkah larangan serupa untuk penjual BM yang menggunakan saluran # media sosial.

Artikel Berkaitan