Keluaran Jenama Dunia Baru, Foxconn "Cheats" Apple

FoxconnImej dari Liputan6.com

Bagi rakan sekerja yang tidak tahu, sehingga kini semua produk dari syarikat Apple untuk telefon pintar atau kelas #smartphone, tidak dipasang atau dikeluarkan di Amerika. Walaupun syarikat Apple mempunyai pusat "pemerintah" di kuasa besar, tetapi untuk masalah pemasangan iPhone, ia memerlukan tempat lain.

Lalu di mana tempatnya dahulu? Lokasi yang dimaksudkan adalah China. Bekerja dengan pengeluar bernama Foxconn, Apple menghasilkan pelbagai peranti iPhone yang kemudian diedarkan ke seluruh dunia.

Artikel lain:  5 Pengilang Telefon Pintar Tempatan Sedia Bersaing dengan Apple dan Samsung

Atas sebab ini, banyak yang mengatakan bahawa Foxconn, sebagai syarikat pemasangan, jelas mempunyai banyak kelebihan dan juga mengetahui sedikit lagi rahsia di sebalik kehebatan peranti #iPhone.

Dan tidak mahu membuangnya, seolah-olah Foxconn mengambil jurang potensi lain dengan turut serta dalam menghasilkan telefon pintar tetapi menaikkan jenama baru. Nasib baik, salah satu usaha ini dilakukan di Dunia dengan membawa nama telefon pintar Luna.

Mengenai Jenama Luna

Dalam pernyataannya menyatakan bahawa, nampaknya syarikat Foxconn mengembangkan lini perniagaan di Dunia dengan membentuk syarikat baru bernama Luna World. Sekali lagi, syarikat itu masih mempunyai hubungan dengan salah satu pengeluar telefon pintar dan tablet tempatan, Evercross.

Kerana hubungan ini, keseluruhan pengeluaran telefon pintar Luna akan dilakukan di kilang Evercross di bandar Semarang. Ini adalah bentuk kerjasama perniagaan antara dua syarikat teknologi besar. Sudah tentu, dalam kolaborasi ini akan berlaku pertukaran pengetahuan yang sangat penting, terutamanya untuk membangunkan peranti mudah alih tempatan yang berkualiti dan berkualiti antarabangsa.

Selanjutnya Presiden Direktur Evercross, Awkila Nathanael menyatakan bahawa, peranti telefon pintar Luna telah mula dihasilkan sejak beberapa bulan yang lalu. Dengan kapasiti pengeluaran 20 ribu telefon pintar setiap bulan, angka ini tentunya dianggarkan dapat memenuhi keperluan penembusan pasaran tempatan. Untuk semua urusan penjenamaan perniagaan, telefon pintar Luna tidak akan menggunakan nama Foxconn yang merupakan salah satu penyokong bahagian pengembangan teknologi.

Peranan Foxconn dalam telefon pintar Luna

Sudah tentu ramai yang bertanya, apakah peranan langsung syarikat Foxconn terhadap pengembangan telefon pintar Luna. Awkila mengatakan lagi bahawa nanti Foxconn akan memberikan pengetahuan teknologi yang telah diterapkan dalam pembuatan peranti iPhone di China. Perkara seperti ini tentunya sangat penting untuk perkembangan teknologi di negara mereka sendiri.

Walaupun sebahagian besar komponennya masih diimport, di masa depan akan ada usaha agar semua komponen pemasangan ponsel pintar Luna dapat diperoleh di dalam negeri. Tetapi sekurang-kurangnya, untuk beberapa komponen biasa telefon pintar Luna, sudah ada di Dunia.

Hingga kini, dikatakan bahawa dalam pengeluaran telefon pintar yang akan menggunakan teknologi sambungan 4G, Evercross telah mengeluarkan sejumlah besar dana pelaburan. Walaupun tidak diberikan secara terperinci mengenai jumlah ini, anggaran jumlah modal yang telah mencapai 100 hingga Rp 200 miliar.

Penggunaan pelaburan ini, sebagian besar digunakan untuk melakukan penjenamaan perniagaan dan pemerolehan elemen komponen tempatan, yang hingga kini telah menyentuh 30%. Berkaitan dengan komponen tempatan yang dapat dihasilkan secara bebas, Awkila mengatakan terdapat dua peranti sokongan, iaitu pengecas dan alat dengar. Tetapi tentu saja, di masa depan akan ada lebih banyak alat sokongan yang dapat dimasukkan dan dihasilkan oleh mereka sendiri.

Baca juga:  Selepas Tragedi Galaxy Note 7, Samsung Tenggelam Apple Cerah

Spesifikasi Telefon Pintar Luna

Mengenai spesifikasi produk telefon pintar Luna, dilaporkan Luna akan menargetkan kelas premium kerana ia dimainkan dengan harga 5 juta ke atas. Dengan harga ini, pengguna akan mendapat pelbagai kecanggihan yang bahkan dilaporkan setara dengan peranti iPhone tetapi dikuasakan oleh sistem operasi Android.

Untuk salah satu siri telefon pintar Luna, dilaporkan akan membawa badan yang diperbuat daripada logam dengan bentuk tipis yang hanya 7.38 mm. Dengan menggunakan skrin 5.5 inci, pengguna akan dapat menikmati paparan dengan kapasiti HD penuh. Bagi pengguna yang mengutamakan kemudahan kamera, ia juga akan dimanjakan dengan kehebatan kamera utama # 13 dan juga kamera selfie 8 MP.

Artikel Berkaitan