8 Petua Membeli Domain dan Hosting untuk Laman Web Anda

Petua Membeli dan Menghantar Domain

Bagi rakan pemula yang baru mula belajar membuat laman web, sering menghadapi kekeliruan mengenai langkah-langkah apa yang perlu diambil setelah membeli domain dan hosting.

Namun, sebelum mengambil langkah-langkah yang perlu dilakukan setelah membeli domain dan hosting, akan lebih baik jika anda memperhatikan petua berikut tentang memilih hosting dan domain:

1. Keperluan Hosting

Seperti apa keperluan hosting yang kita perlukan, akan sangat menentukan jumlah ruang hosting yang akan kita ambil, perkara lain seperti lokasi pelayan, dan sokongan hosting yang perlu anda pertimbangkan juga. Sekiranya laman web anda disertakan sebagai laman web baru, maka kapasitas hosting yang diperlukan tidak sebesar laman web lama / laman web yang ada.

Niagahoster menyediakan perkhidmatan hosting web murah dengan kualiti terbaik dan juga domain percuma dan SSL.

2. Jenis Laman Web

Sebagai contoh, jika anda akan membuat kedai dalam talian, tentu akan sedikit berbeza apabila anda akan membuat laman web profil peribadi, ini kerana kedai dalam talian memerlukan lebih banyak ruang untuk menampung banyak gambar produk. Oleh itu, pastikan jenis laman web yang ingin anda buat dan sesuaikan ruang hosting yang anda mahu pilih.

3. Lokasi Pelayan

Siapa pasaran sasaran anda? Adakah pelawat tempatan atau luar negara? Penting untuk anda ketahui, lokasi pelayan yang ditawarkan oleh penyedia hosting sangat beragam, termasuk:

 • IIX Hosting = lokasi pelayan di Dunia
 • USA Hosting = lokasi pelayan di USA
 • Hosting SG = lokasi pelayan di Singapura
 • Hosting EU = lokasi pelayan di Eropah

Sebaik-baiknya, semakin dekat lokasi pelayan dengan pengunjung / pembaca laman web, semakin cepat proses memuatkan laman web untuk pelawat. Walaupun begitu, kelajuan pelayan tidak hanya dipengaruhi oleh lokasi tetapi juga faktor lain seperti spesifikasi perkakasan pelayan. Oleh itu, perhatikan juga spesifikasi pelayan yang ditawarkan oleh perkhidmatan web hosting .

4. Pilih Sambungan Nama Domain Popular

Semasa memilih nama domain, cuba cari peluasan domain yang popular, seperti .com, .net, .web.id. Kerana secara psikologi, orang akan cenderung mengetik pelanjutan domain .com ketika menulis alamat laman web. Kerana memang penyambungan yang paling popular.

Baiklah, kembali ke topik setelah membeli domain dan hosting. Pasti biasa dengan soalan di bawah:

 • Apa yang perlu saya lakukan dengan domain saya?
 • Bagaimana saya log masuk ke hosting saya?
 • Bagaimana memasang WordPress pada hosting bagaimana?
 • Kemudian, bagaimana saya mendapatkan laman web saya secara LIVE?
 • ... blah blah Blah ...
 • ... blah blah Blah ...

Sekiranya anda seorang pemula, dan sering menghadapi soalan seperti di atas, petua berikut mungkin dapat membantu anda.

5. Periksa E-mel dari Penyedia Hosting

Ya, sungguh, ini benar-benar langkah pertama yang harus anda ambil. Kerana setelah anda membeli domain dan hosting dari penyedia mana pun, biasanya mereka akan mengirim pemberitahuan email yang berisi informasi tentang akun domain, akun hosting, dan akun area klien (akun ke penyedia hosting domain tempat anda membeli domain dan hosting).

Walaupun setiap penyedia hosting domain memberikan maklumat ini dalam format yang berbeza, sekurang-kurangnya ada 3 maklumat yang akan anda perolehi.

Sekarang, dengan maklumat domain dan akaun hosting, anda dapat menggunakannya untuk memasuki panel domain dan panel hosting.

6. Log masuk ke Kawasan Pelanggan

Langkah seterusnya ialah anda perlu log masuk ke Kawasan Pelanggan tempat anda membeli domain dan hosting. Di halaman kawasan klien, selain anda dapat mengetahui maklumat pentadbiran penagihan, setiap domain dan penyedia hosting biasanya juga menyediakan panel untuk menguruskan domain dan hosting cPanel melalui halaman Kawasan Pelanggan ini, walaupun masih terbatas untuk menetapkan ID akaun domain dan pengacaraan.

Tetapi beberapa perkara yang harus anda perhatikan termasuk:

 • Periksa Pelayan Nama Domain anda, pastikan ia benar-benar mengarah ke alamat IP pelayan hosting yang anda ingin lawati.
 • Periksa nama pengguna dan kata laluan anda untuk memasukkan cPanel hosting anda.

7. Masukkan CPanel Hosting

Langkah seterusnya adalah memasuki hosting cPanel. Di sini anda boleh mula menguruskan laman web anda seperti membuat e-mel dengan domain khusus, membuat laman web menggunakan pemasang automatik seperti Softaculous, Fantastico De Lux atau Quickinstall, menyusun folder di pelayan, dan sebagainya.

Sekiranya anda ingin menggunakan WordPress, anda boleh memasangnya secara langsung menggunakan dua pemasang automatik. Sangat mudah dan pantas.

8. Online Laman Web Anda

Selanjutnya, setelah laman web WordPress anda berjaya dipasang di hosting, anda boleh mula menjalankan laman web sambil belajar bagaimana menggunakan WordPress dengan mengikuti tutorial yang tersebar di internet.

Ya, ini mengenai langkah-langkah yang perlu anda lakukan setelah membeli domain dan hosting. Semoga bermanfaat.

Baca juga: Cara Membuat Blog Percuma

Artikel Berkaitan