Pembangun Telegram Menyampaikan Platform Blogging Terkini, Telegraph

telegrafImej dari Makemac.com

Sebagai tambahan kepada beberapa aplikasi sembang popular seperti Line, WhatsApp atau WeChat, ada satu lagi aplikasi sembang yang namanya semakin meningkat, Telegram. Aplikasi sembang yang menumpukan pada keselamatan perbualan ini, malah berjaya menarik minat lebih daripada 100 juta pengguna aktif di seluruh dunia.

Dengan memanfaatkan apa yang telah dicapai, pembangun aplikasi Telegram baru-baru ini melancarkan perkhidmatan baru iaitu platform blogging Telegraph (Telegra.ph) . Masih mengutamakan ciri keselamatan dan ciri tanpa nama tanpa nama, Telegraph diharapkan dapat menjadi pilihan bagi mereka yang ingin mencuba sensasi blog dengan tema yang berbeza.

Seperti apa perkhidmatan platform #blogging Telegraph? Inilah ulasan penuh.

Reka Bentuk Super Mudah

Dua perkataan yang paling sesuai mewakili perkhidmatan platform blog terbaru dari Telegram, Telegraph adalah minimalis dan tanpa nama. Minimalis kerana, pengguna dapat melakukan aktiviti blogging tanpa harus mendaftar atau bimbang tentang banyak perkara seperti templat dan lain-lain. Kita hanya perlu mengisi tajuk, nama (jika mahu diisi) dan isi.

Itu sahaja dan kami boleh menghantar blog kami dengan segera. Untuk melihat kandungan posting itu agak pelbagai. Bukan hanya teks, pengguna juga dapat melampirkan foto dan juga beberapa kod embed standard. Konsep pengeposan seperti ini, mungkin tidak memenuhi semua kriteria yang diperlukan untuk membuat kandungan yang lengkap. Tetapi sekurang-kurangnya, untuk menyiarkan perkara yang umum, nampaknya ini lebih daripada cukup.

Artikel lain:  Facebook Messenger Melancarkan Ciri Panggilan Video, Pertandingan Aplikasi Obrolan Fiercer

Seterusnya, untuk mengekalkan ciri utama perkhidmatan Telegram yang mengutamakan keselamatan, Telegraph dapat dijalankan walaupun tanpa menyertakan nama kami alias tanpa nama. Oleh itu, kami boleh menghantar sebarang kandungan dalam talian tanpa perlu memasukkan atau mengetahui data kami.

Sekiranya dilihat lebih jauh, mungkin konsep blogging yang unik seperti ini dapat dimanfaatkan untuk beberapa perkara seperti misalnya menyiarkan maklumat tertentu yang dilengkapi dengan gambar. Daripada takut bahawa ia akan hilang, lebih baik jika kita memuat naiknya melalui perkhidmatan Telegraph dan akan disimpan selamanya dalam talian.

Tetapi yang harus dipertimbangkan adalah, kerana kita tidak diharuskan membuat akaun, maka kita harus benar-benar menyimpan alamat kandungan blog yang telah kita buat dengan baik. Kerana jika kita terlupa, cetakan 100% dijamin sukar untuk mencari semula kandungan blog.

Oleh itu, tidak digalakkan memuat naik kandungan penting seperti foto keluarga atau foto yang berkaitan dengan urusan kerja.

Integrasi dengan Aplikasi Telegram

Selain mengutamakan kemudahan membuat blog, Telegraph juga menawarkan kemudahan ketika kami ingin berkongsi kandungan tertentu. Nanti ada ciri pautan khas yang boleh disenaraikan secara langsung seperti kod embed.

Terhubung dengan # aplikasi sembang Telegram, fitur blog ini dapat dihubungkan secara langsung dengan susun atur media terbaru Telegram, Instant View.

Bagi mereka yang tidak tahu banyak tentang ciri paparan segera, secara umum ia adalah penyisipan kaya untuk pautan media apabila kita memasukkan kod dalam sembang Telegram. Tampak serupa dengan yang dimiliki oleh platform media sosial seperti # Twitter dan Facebook, paparan segera juga dapat memaparkan pratonton artikel yang dilengkapi dengan foto khas.

Bentuk ini, secara umum, lebih menarik bagi orang yang dihantar untuk berbual untuk membuka pautan, dan bukannya hanya menghantar pautan. Dan apabila pengguna kemudian mengklik pautan itu, mata akan secara automatik membuka artikel atau blog yang dibuat sebelumnya melalui paparan dalam aplikasi. Paparan seperti ini, hampir sama dengan kemudahan yang dimiliki oleh Facebook iaitu artikel segera Facebook.

Baca juga:  Isyarat ~ Aplikasi Sembang Super Selamat oleh Pembangun Google

Langkah-langkah Pertandingan Telegram

Sejak kebelakangan ini, pembangun aplikasi sembang Telegram memang menyiapkan rancangan besar untuk bersaing dengan pembangun lain. Ini bertujuan melalui banyak perkhidmatan baru yang cuba ditawarkan oleh Telegram. Selain platform blogging, Telegraph, beberapa minggu sebelumnya Telegram juga mempamerkan perkhidmatan permainan dalam aplikasi yang dijalankan melalui platform bot.

Walaupun masih kelihatan agak sederhana berbanding pesaingnya seperti Line dan weChat, ini tentunya merupakan langkah besar bagi Telegram untuk bersaing di bahagian atas aplikasi sembang.

Sebelum ini, hanya aplikasi sembang dengan kelebihan keselamatan, Telegram kini dapat menjadi platform pesanan yang lebih canggih dan lengkap. Sebenarnya, dilaporkan, beberapa waktu di masa depan pembangun akan mengeluarkan ciri baru yang berkaitan dengan kemudahan pembayaran.

Artikel Berkaitan