Inilah Penjelasan Mengenai Isu Pemberitahuan Tangkapan Skrin Instagram

pemberitahuan-tangkapan skrin-instagramImej dari Tribbunnews.com

Sebagai salah satu perkhidmatan aplikasi mudah alih yang paling popular di dunia, ciri terbaru #Instagram pastinya akan selalu dinantikan oleh pengguna. Seperti ketika fitur Langsung dilancarkan beberapa waktu yang lalu, banyak pengguna kemudian mencoba menggunakan fitur tersebut.

Tetapi siapa sangka, sejak kebelakangan ini semesta media sosial banyak membincangkan mengenai kemungkinan pembangun aplikasi Instagram yang akan menghantar pemberitahuan khas ketika kami membuat tangkapan layar alias menangkap paparan skrin mengenai menyiarkan foto atau penggunaan video.

Mungkin ini bukan perkara besar. Tetapi bagi mereka yang menggunakan perkhidmatan Instagram secara rutin, terdapat beberapa syarat di mana, ia pasti boleh mengganggu kemudahan bersenang-senang. Bagi rakan sekerja yang juga masih keliru dan ragu-ragu dengan berita tersebut, berikut adalah penjelasan lengkap.

Tidak Sah Untuk Semua Catatan

Ramai yang merasakan bahawa menghantar pemberitahuan oleh Instagram ketika mengambil gambar atau tangkapan skrin video, adalah satu masalah. Tetapi nampaknya dalam ciri pemberitahuan tangkapan skrin, terdapat sekatan yang mesti difahami oleh pengguna. Ternyata tidak semua foto atau video diambil untuk mendapatkan pemberitahuan khas.

Diringkaskan dari salah satu catatan di blog rasmi Instagram, mengatakan bahawa penampilan pemberitahuan tangkapan layar hanya akan berlaku untuk foto dan video yang berasal dari fitur Langsung. Atau dengan kata lain, foto dan video boleh hilang dalam jangka masa tertentu setelah dilihat oleh penerima mesej.

Artikel lain: Berikut adalah 4 Ciri Kegunaan Instagram Berbilang Akaun yang Boleh Menguruskan Berbilang Akaun

Untuk rakan sekerja yang tidak tahu banyak mengenai ciri Langsung. Ciri ini agak baru bagi pembangun Instagram. Mengambil konsep yang hampir serupa dengan perkhidmatan aplikasi Snapchat yang bersaing, pengguna dapat mengirim catatan foto atau video tertentu dengan kelebihan bahawa catatan ini dapat hilang secara automatik apabila penerima telah melihat pesan tersebut.

Seperti yang diketahui, bahawa semua kandungan foto atau video secara umum dapat hilang secara automatik dalam 24 jam. Tetapi dengan ciri Langsung, foto dan #video akan segera hilang ketika dibuka. Oleh itu secara tidak langsung, fungsi utama ciri Langsung adalah ketika kita ingin menghantar sekeping kandungan untuk menjaga tahap kerahsiaan agar fail tidak tersebar dan hanya akan dilihat sekali oleh penerima.

Ciri ini sangat sesuai terutama bagi mereka yang ingin menghantar gambar atau video peribadi dan hanya ingin dilihat oleh mereka yang terdekat dengan mereka, dalam hal ini penerima mesej. Oleh itu, satu lagi ciri tambahan dibuat iaitu pemberitahuan pemberitahuan.

Menghalang Penerima Memiliki Fail yang Disalin

Oleh kerana anda tidak mahu mesej itu disalin atau foto atau dimiliki oleh penerima, foto tersebut akan hilang setelah dibuka. Tetapi ini pasti masih boleh ditipu dengan melakukan tangkapan skrin. Dengan menangkap paparan layar, penerima dapat memiliki salinan fail yang dimaksud.

Itulah sebabnya ciri pemberitahuan tangkapan skrin dibuat. Fungsi ciri ini, kemudian akan memberitahu kapan penerima melakukan tangkapan skrin pada mesej yang kami hantar. Secara terperinci di blog Instagram rasmi menyebutkan bahawa, kami sebagai pengirim akan segera mengetahui apakah penerima telah membuka fail tersebut. Seketika juga, file tersebut akan hilang dan ketika menerima tangkapan layar atau memutar ulang pesan, kita bisa mendapatkan pemberitahuan khusus sebagai peringatan.

Baca juga:  Orang yang Mungkin Anda Ketahui, Ciri Terkini Facebook untuk Menambah Rakan Dari Instagram

Sebenarnya, jika anda memikirkan lebih lanjut mengenai ciri Langsung, ia masih mempunyai sejumlah kelemahan. Sekiranya tujuannya adalah untuk melindungi privasi data foto atau video yang dikirim oleh satu pengguna kepada pengguna lain, dan untuk mencegah konten tersebut dimiliki oleh penerima, penerima dapat menggunakan kaedah lain seperti rakaman layar menggunakan aplikasi rakaman layar.

Pada masa ini bergantung kepada bagaimana pengguna lebih bijak menggunakan perkhidmatan media sosial sehingga kemudian tidak menimbulkan masalah bagi diri mereka sendiri atau orang lain.

Artikel Berkaitan