Melihat Perjalanan Membuat Logo Instagram Inspirasi

logo-instagramImej dari Express.co.uk

Salah satu aplikasi paling popular untuk berkongsi foto dan video, Instagram telah menjadi aplikasi paling popular di dunia kerana beberapa sebab. Selain menjadi pelopor untuk perkhidmatan aplikasi perkongsian foto, Instagram juga menawarkan pelbagai fungsi menarik untuk penggunanya.

Tidak hanya menarik, ternyata perkhidmatan yang satu ini juga menawarkan perkara unik yang berkaitan dengan selok-belok pembuatan aplikasi ini. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan sejarah perkembangan logo Instagram.

Tampak sederhana dengan penampilan seperti kamera, sebenarnya logo Instagram telah beberapa kali berubah untuk mencapai reka bentuk terbaru yang dilancarkan awal tahun ini. Tetapi itu tidak diketahui umum oleh masyarakat umum, ada kisah inspirasi mengenai pengembangan logo Instagram, bersama dengan ulasan lengkap.

Permulaan Pembuatan Logo

Ketika menarik diri pada awal-awal membuat perkhidmatan aplikasi Instagram, pengasas Instagram Kevin Systrom, adalah orang pertama yang merancang logo Instagram. Pada masa itu, kerana merasa lebih fokus pada sisi perkhidmatan, Kevin mengaku tidak memberikan perhatian lebih pada logo Instagram.

Pada mulanya, logo yang digunakan untuk layang-layang Instagram serupa dengan produk kamera segera yang dipanggil Polaroid OneStep. Kamera segera yang satu ini memang popular di beberapa negara, walaupun akhirnya tidak lagi mendapat perhatian kerana dianggap sebagai sekolah lama. Tetapi inilah yang menarik minat Kevin untuk menjadikannya logo.

Artikel lain:  Nama serupa, Aplikasi Littergram "Littergram" Facebook dan Instagram

Keinginan untuk Menukar Logo

Memasuki tahun 2010, pada masa itu perkhidmatan Instagram mulai meningkat dan mendapat perhatian banyak pengguna peranti mudah alih di seluruh dunia. Bukan hanya masyarakat umum, pengguna aplikasi ini juga berkembang terutama bagi peminat fotografi.

Lebih-lebih lagi, apabila aplikasi ini juga digunakan oleh selebriti seperti penyanyi, pelakon dan pelakon, akhirnya nama Instagram akan naik dan bersinar. Kemuncaknya adalah, ketika aplikasi ini diambil oleh syarikat sosial #media Facebook dengan nilai hebat.

Tetapi pada tahun 2010, ada keinginan besar dari pengasas untuk mengubah versi logo yang ada. Sebab pertama adalah, pada dasarnya logo awal dari Instagram sama sekali tidak mempunyai kaitan langsung dengan perkhidmatan Instagram itu sendiri.

Tanda Dagangan yang Disekat

Di samping itu, masalah yang lebih besar adalah logo pertama Instagram yang mengambil inspirasi dari kamera OneStep Polaroid, tentu saja, membawa akibat dari hak cap dagang. Oleh itu, satu-satunya cara yang boleh diambil adalah dengan mengganti logo.

Masalah cap dagang ini sendiri mula muncul ketika pada bulan Oktober 2010, pembangun Apple merancang untuk meletakkan aplikasi #Instagram dalam barisan aplikasi khas. Tetapi kerana logo itu serupa dengan jenama cap dagang, Instagram akhirnya gagal masuk dalam senarai.

Setelah dipertimbangkan semula, Kevin akhirnya menghubungi seorang jurugambar bernama Cole Rise. Dalam pertemuan itu, Kevin menyatakan hasratnya untuk menukar logo Instagram dengan beberapa pertimbangan di atas. Di samping itu, ada usaha besar untuk membuat jenama baru untuk perkhidmatan Instagram. Be Rise membantu dalam membuat logo Instagram baru.

Yang menariknya, nampaknya ketika dia mencari inspirasi untuk logo Instagram, Kevin teringat reka bentuk logo kamera yang telah dibuat oleh Rise. Alih-alih bingung memikirkan konsep baru, Kevin memutuskan untuk membeli hak logo dan meminta Rise untuk merancang semula logo sedikit sesuai dengan keinginannya.

Tidak kalah unik, ternyata dari konsep awal logo yang dibuat oleh Rise, hanya memerlukan 45 minit, untuk menjadi logo Instagram yang terkenal sangat ikonik dengan warna certa coklat pelangi di sudut kiri atas. Inilah logo yang terus digunakan oleh Instagram hingga akhirnya ia ditukar semula pada awal 2016.

Baca juga:  Dikemas kini, Ciri Cerita Instagram Nampak Lebih Banyak Seperti Snapchat

Saat ini logo Instagram memang telah berubah dengan menonjolkan kesan moden dan berwarna-warni. Namun, ada kisah menarik yang dapat kita pelajari dari perjalanan pembuatan logo Instagram.

Kadang-kadang untuk mencari sesuatu yang unik dan berharga, kita tidak perlu melihat terlalu jauh tetapi hanya melihat apa yang ada di sekeliling kita. Perkara yang paling penting adalah bagaimana mengubah apa yang sudah ada menjadi lebih luar biasa. Dan semestinya, semuanya memerlukan kerja keras dan kreativiti.

Artikel Berkaitan