Ini adalah ketidakcocokan antara Google Pixels dan iPhone 7 Plus!

google-pikselImej dari Ndtv.com

Sama-sama menjadi salah satu andalan di setiap syarikat, Google Pixel Google dan iPhone 7 Plus dari pengeluar #Apple, tentu saja mempunyai banyak kelebihan masing-masing. Tetapi nampaknya, dari pelbagai kelebihan terdapat kekurangan, atau mungkin anda boleh mengatakan ketidaksesuaian antara dua siri telefon pintar yang canggih.

Seperti yang dilaporkan baru-baru ini di media antarabangsa, ada beberapa pengguna telefon Google Pixel yang mengadu bahawa hasil gambar tangkapan layar yang dihantar dari peranti iPhone 7 plus, tiba-tiba mengubah kualitinya menjadi jauh lebih buruk. Daripada menghantar fail berkualiti tinggi, tangkapan skrin iPhone 7 plus yang dihantar ke Google Pixel sebenarnya kelihatan kacau-bilau dengan paparan rawak.

Walaupun statusnya sebagai telefon bimbit kelas tinggi, sebenarnya masih ada jurang atau bug antara kedua-dua jenama tersebut. Inilah ulasan penuh.

Dilaporkan oleh Ramai Pengguna

Masalah yang berkaitan dengan hasil pengiriman tangkapan layar dari iPhone 7 plus ke perangkat #Google Pixel, mulai dilaporkan oleh pengguna melalui media sosial selama beberapa waktu. Ini memang menjadi masalah, apabila kedua-dua telefon ini seharusnya memberikan kualiti terbaik memandangkan harganya yang tidak "ekonomik".

Dengan harganya yang tinggi, tentunya pengguna dalam hal ini pemilik telefon pintar Google Pixel merasa cukup kecewa kerana tangkapan skrin yang dihantar tidak memuaskan.

Artikel lain:  Versi Terbaru OS Android Nougat Tidak Akan Dilengkapi Dengan Ciri Google Pixel

Aduan dikemukakan melalui forum produk Google di mana sebilangan besar pengguna Pixel mengalami masalah serupa. Tidak hanya huru-hara dari segi warna, ternyata tangkapan layar yang dihantar dari iPhone 7 plus ke Pixel juga kelihatan tidak tepat.

Dalam kes ini, tangkapan layar yang bermasalah adalah tangkapan layar yang dikirim sebagai lampiran melalui aplikasi pemesejan atau menggunakan kemudahan pengiriman gambar MMS standard. Bukan hanya masalah itu juga dijumpai ketika pengguna menggunakan aplikasi sembang Google, Hangout.

Bug Sistem Operasi

Tetapi nampaknya, setelah penerokaan lebih lanjut masalah yang berkaitan dengan kualiti hasil tangkapan skrin yang dikirim hanya terjadi jika tangkapan layar diambil dari dalam aplikasi iPhone. Tidak seperti halnya jika pengguna mengirimkan tangkapan layar utama dari peranti iPhone, maka masalah tersebut tidak akan dihadapi.

Dari sini, banyak media bertema teknologi yang kemudian meneroka kemungkinan adanya pepijat atau kerosakan pada hubungan sistem antara iPhone 7 plus Google Pixel. Semasa menghantar tangkapan layar secara terbalik, dari Google Pixel ke iPhone 7 plus, sama sekali tidak ada masalah. Hasilnya adalah normal tanpa gangguan.

Di samping itu, pengujian juga dilakukan dengan menggunakan siri dari iPhone lain seperti siri iPhone 6 dan iPhone 7 yang bukan siri ditambah dengan alias biasa. Dari ujian, sekali lagi tidak dijumpai. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa masalahnya hanya berlaku antara peranti Google Pixel dengan siri iPhone 7 plus.

Setelah siasatan lanjut, timbul pelbagai spekulasi mengenai penyebab bug tangkapan skrin ini. Tuduhan sementara, sebutkan bahawa masalah utama sebenarnya terletak pada sistem operasi peranti Google Pixel, yang dalam hal ini menggunakan sistem operasi #Android nougat 7.1. Siri Android terbaru ini, belum banyak digunakan pada peranti telefon pintar di pasaran.

Baca juga:  Teknologi Tidak Sedia, Apple iPhone 7 Akan Kurang Pengubahsuaian

Ini diperkuat oleh laporan dari pengguna perangkat yang telah menggunakan siri Android Nougat 7.1, Nexus 6. Dan ternyata masalah penghantaran tangkapan layar juga ditemui pada peranti tersebut.

Hingga kini, Google dan Apple belum memberikan respons atau penambahbaikan yang berkaitan dengan masalah tangkapan skrin. Mari tunggu apa jenis peningkatan yang dibuat oleh pembangun, dan semoga tidak merugikan pengguna.

Artikel Berkaitan